Zelf een bijkeuken inrichten
Elke superheld heeft een sidekick en dat geldt ook voor de keuken. Een bijkeuken is de ideale ruimte om alle voorraden en huishoudapparaten die je elders niet kwijt kan in op te bergen. Richt deze kleine kamer slim in, en je kan ze ook nog gebruiken voor wassen, drogen, recycling, etc. Zo blijft de rest van je huis rommelvrij.
We leggen je stap voor stap uit hoe je de inrichting van een bijkeuken aanpakt.
Meubels en voorzieningen
Bekijk op voorhand hoe je je bijkeuken wil inrichten en wat de mogelijkheden zijn in de ruimte die je daarvoor wil gebruiken. Meet alles goed na. In deze bijkeuken is er bijvoorbeeld net plaats genoeg voor een wandrek, een kolomkast en een wastafel met spoelbak.
wastafel en kolomkast
Begin met de kasten. Voor de spoelbak werd in dit geval een basisunit gekocht. De basisunits kregen steeds een witte afwerking. De zichtbare delen worden dan vervangen door onderdelen met een decoratieve afwerking, in dit geval mat antraciet. Als je de handleiding volgt, gaat het monteren probleemloos. Je kast krijgt snel vorm.
TIP
Houd de schroeven uit het bouwpakket bij in een potje: zo geraakt er niets verloren.
Ook de deuren kies je volgens de gewenste afwerking. In dit geval is dat wederom de matgrijze kleur. Scharnierdelen schroef je vast aan deur en kast. Met een klik haken ze in elkaar. Vergeet niet de deuren af te werken met een greepje. Om het schroeven door de harde melamine te vereenvoudigen, kan je het schroefgat het best eerst aanpriemen.
Zet de wastafel dan even aan de kant tot het werkblad en de spoelbak erin kunnen.
Omdat de kolomkast groter is, is het handiger om met z'n twee te werken aan de montage. Kantel de kast met de open zijde naar de grond: dat werkt stabieler. Bij de montage van de poten plaats je de houder met de punt onder de zijwand. Met de hamer tik je hem vast, op de centrale punt. Plaats de poten, legplanken en rugplaten. De kastdeuren monteer je nog niet: zo is de kast nog makkelijk te verplaatsen.
TIP
Wanneer je de hoge kast rechtopkantelt, haal je de poten weg. Als je deze als scharnierpunt zou gebruiken, breken ze namelijk af of verbuigen ze.
werkblad, spoelbak en kraanwerk
Het werkblad laat je op maat zagen in de winkel, maar het gat voor de spoelbak kan je zelf zagen. Eerst bepaal je de positie van de bak op het werkblad en teken je het weg te halen stuk af. Haal er dan een cirkelzaag bij. Het voordeel van die machine is dat je makkelijk kan invallen (dus makkelijk in het midden van de plaat kan beginnen).
Stel de zaag correct in: de tanden komen net helemaal door de plank. Snijd de randen van de vorm uit. Let op: de hoeken kan je met zo'n rond zaagblad niet doen; gebruik daarvoor je decoupeerzaag.
Tijd voor de kraan. Koop een zuinig model dat je met ecocheques kan betalen. Boor eerst een opening voor de kraan. In dit geval boren we netjes in het midden achter de spoelbak. De kraan klem je onderaan vast met een maanvormig onderdeel. Draai stevig aan met een tang.
Volgende taak op de lijst: de rand van het werkblad afwerken met kantenband. Je kan dezelfde kleur als het werkblad nemen of net gaan voor een leuk contrast. Lijm zowel de rand van je werkblad als de kantband in met contactlijm. Wacht tot de lijm droog aanvoelt, en druk dan de delen aan. Hard aandrukken kan met een hamer een slagblokje. Met de kantensnijder snijd je tot slot de kantenband op maat. De laatste details werk je af met een stukje schuurpapier.
Afvoer en leidingen
Begin met de afvoerplug aan de bovenzijde: schroef er onderaan de afvoer op. Vergeet daarbij niet de rubber ringen te plaatsen.
Op de afvoer sluit je ook de overloop aan. De harmonicabuis plooi je tot de opening voor de overloop. Daar schroef je het rozasje vast.
Verder stel je nog de sifon samen. Heb je trouwens de ruimte om een vaatwasser te plaatsen? Dan is er een aansluiting voorzien. In ons geval is er geen plaats, dus sluiten we dat stukje af. Schroef de sifon ten slotte vast op de afvoer.
De spoelbak mag nu gefixeerd worden. Vergeet niet de randen van je spoelbak af te kitten.
INstallatie
De kasten kunnen nu in je bijkeuken geplaatst worden. Is de wastafel aan de beurt, dan moet je natuurlijk rekening houden met de aansluitingen voor water en afvoer. Met een grote klokboor maak je twee mooie ronde openingen in de rug.
TIP
Keukenkasten zet je steeds vast met hoekijzers aan de muur en ook onderling met verbindingsschroeven. Zorg ook dat je kasten altijd waterpas zijn. Daarom zijn de poten meestal instelbaar.
Kraan aansluiten
Hier wordt gewerkt met een mengkraan voor warm en koud water, maar in deze bijkeuken is er voorlopig enkel koud water. In zo'n geval plaats je een T-verbinding. Zo voed je de kraan twee keer met koud water, en werkt de kraan normaal, in afwachting van een extra boiler. Zit de kraan goed, dan kan je het werkblad vastlijmen op het corpus.
Afvoer
Sluit dan de afvoer aan. Het is handig als je wat verschillende koppelstukken hebt: zo vind je zeker een combinatie die werkt. De afvoerbuizen hebben een rubberen mof en verlijmen hoeft dus niet. Wat siliconespray zorgt dat de delen makkelijk in elkaar schuiven. Meet de juiste afstand op en zaag de afvoerbuis op lengte.
TIP
Duid de afstand met tape aan: zo ben je zeker dat je recht zaagt. Gebruik een fijne ijzerzaag.
Haal de bramen weg met wat schuurpapier en voeg alle onderdelen samen. Controleer nog even of alles goed vastzit.
plint
De kasten staan op hun plaats, dus kan je de finale plint aanbrengen. Uiteraard moet je die op maat afkorten.
Als je de juiste maat hebt, kan je de positie van de poten op de plint aanduiden. Daar schroef je de pootklemmen vast. Die kunnen wat schuiven in de houders, dus het is geen millimeterwerk. Tape nog een stukje dichtingsrubber aan de onderzijde van de plint, en klem ze daarna op haar plaats.
kastdeuren en kit
De kasten staan er, en het meeste werk is achter de rug. De deuren mogen nu dus vastgeklikt worden.
Vergeet niet de naden aan het werkblad van de wastafel af te dichten met silicone. Om mooie rechte randen te krijgen, plak je rondomrond af met een tape voor gevoelige ondergronden. Breng de silicone egaal aan door middel van een kitpistool.
Vervolgens moet je afwerkzeep vernevelen en dan de kit gladstrijken. Dat kan met een kitmes of gewoon met je vinger. Tot slot verwijder je nog de tape.
Wanden afwerken
Op de wanden van deze bijkeuken zullen drie verschillende afwerkingen getest worden. Er komt een accentmuur met statementbehang, de aanpalende muur wordt geschilderd én boven de wastafel wordt een spatwandje getegeld.
voorbereiding
Vooreerst bescherm je al je eerdere werk: tape de keukenkasten en het kraanwerk mooi af. Dat kan ook door middel van afdekfolie met een zelfklevende rand.
PRIMER
Is je ondergrond nog niet behandeld, dan haal je er eerst primer bij – zowel voor de te schilderen wand als voor de spatwand.
Om de tegellijm beter te laten hechten, smeer je de ondergrond van je spatwand eerst in met een diepgrondprimer.
Voor de geschilderde wand kies je een muurprimer, die de gipskartonmuur al egaal gaat voorbereiden.
TIP
Krijgt je muur een lichte kleur verf? Neem dan een witte primer!
tegels
Eens alle primers aan het drogen zijn, kan je je tegels voorbereiden. Pas een rij uit, met de tegelkruisjes in de voegen. Je maakt de spatwand net zo breed als de wastafel. In de meeste gevallen zal je tegels moeten bijsnijden. Haal er dan de tegelsnijder bij. Leg je tegel in de juiste positie. Met het wieltje kras je een breuklijn in de tegel, en met de hefboom knap je hem in tweeën. Eens alle stukken op maat zijn, kan je tegelen.
SPATWAND TEGELEN
Gaat het om een kleine oppervlakte – zoals bij deze spatwand – dan kan je een pot kant-en-klare tegellijm kopen. Breng de lijm aan op de muur, en verdeel die met een lijmkam. Zorg daarbij dat het product telkens gelijkmatig verdeeld is over de wand in mooie, egale lijmrillen. Druk dan de tegels in de lijm en vergeet het voegkruisje er niet tussen te plaatsen. Zo ga je verder tot je spatwand compleet is. Lijmresten haal je weg met een plamuurmes en als de lijm droog is, kan je ook de voegkruisjes weghalen.
Tot slot vul je de voegen met voegmiddel. Gebruik een voegrubber om de specie gelijkmatig te verdelen en de voegen goed te vullen. Haal overtollig product en vlekken op de tegels weg met een spons en zuiver water.
MUUR SCHILDEREN
Kies op voorhand uit welke kleur(en) je wil gebruiken door kleurstalen te vergelijken met tinten uit je accentmuur (of vice versa). In de winkel kan je via de mengmachine een waaier aan kleuren uitzoeken. Ga je de muur in je bijkeuken verven? Kies dan een afwasbare verf.
Voor je begint plak je meubels en de vloer af om verfspatten te voorkomen. Gebruik daarvoor de juiste tape!
De randen pak je aan met een puntborstel, voor de grote vlakken gebruik je uiteraard een verfroller. Is de eerste laag gelegd? Haal dan de tape weg voor je verf droog is. Indien nodig schilder je een tweede laag na het respecteren van de nodige droogtijd. Is de muur geverfd? Dan kan je de naden tussen de muur en de wastafel afkitten.
MUUR BEHANGEN
Als laatste werk kan je de accentmuur in je bijkeuken aanpakken. Wij kozen voor een opvallend behangpapier. Werk je met een patroon? Leg dan eerst de stroken uit, zodat de tekening blijft kloppen als je ze op de muur hangt. Snijd alles op maat. Om je te helpen loodrechte banen te plakken, gebruik je een laser. Zet die klaar, net iets minder dan een rolbreedte van de rand van de muur. Teken vanaf de laser een rolbreedte uit en markeer met een lijn. De strook die je net afbakende, lijm je in.
Je start bij het behangen immers steeds met het kleven van de tweede baan. Smeer de lijm wel breder dan de strook, dus voorbij de laser en voorbij je potloodstreep. Eens je strook hangt, strijk je goed uit. En dan kan je de volgende baan ophangen.
Final touches
Afvalverwerking
Wie de bijkeuken proper en net wil houden, moet zeker uit de voeten kunnen met het vuilnis. In dit geval werd gekozen voor een systeem met sorteeremmers – een uitschuifbare set die we in de onderkast kunnen monteren.
Zet het schuifsysteem in de kast. Let op de correcte plaatsing en haal er een winkelhaak bij. Met een priem tik je de plaats van de schroef aan: dat helpt om die vlot door de toplaag van het hout te krijgen. Als alle schroeven vastzitten, kan de lade geplaatst worden. Pas er vervolgens de sorteerbakjes in en het hele systeem glijdt netjes in de kast.
OPbergers
KRATJES
Houten kratjes zijn een charmante en rustieke manier om spullen op te bergen. Ofwel haal je die kant-en-klaar in huis, ofwel maak je ze zelf met enkele houten latjes (resthout). Ofwel stapel je ze dusdanig dat je een rek maakt, ofwel hang je ze aan de muur, ofwel gebruik je ze als opbergvakken in een rek.
Personaliseren of integreren in de kamer kan met de afwerking. In dit geval besloten we enkele latjes van de kratten in een leuk kleurtje te steken dat matcht met het accentbehang. Die kleuren zijn overigens niet enkel decoratief: je kan zo de verschillende kratten makkelijk uit elkaar houden en spullen organiseren via een kleurcode.
opbergrek
Als final touch werd deze bijkeuken nog aangevuld met een praktisch en sterk rek uit gegalvaniseerd staal. Het is een model zonder bouten, dus er is geen gereedschap nodig om het in elkaar te steken. Neem eerst de handleiding door en controleer of alle onderdelen er zijn. Draag ook handschoenen, want metalen profielen kunnen snijden.
Stel eerst twee laddertjes samen en verbind die tot een laag rek. De vier hoeken kan je vervolgens verlengen met behulp van een verbindingsstuk. Gebruik een hamer om extra kracht te zetten waar nodig. Door de vier hoeken te verbinden ontstaan er ook bovenaan legboorden. Nog de planken erin, en je rek is helemaal klaar.
De hoogte van de legboorden is aan te passen, dus we checken nog eens of de kratjes in het rek kunnen en dan is de bijkeuken volledig voorzien van opbergruimte.
Handdoekhaken
Het laatste wat we toevoegen aan onze bijkeuken zijn de handdoekhaken. Dit zijn zelfklevende modellen: die zijn makkelijk te plaatsen én te verwijderen.