Hoekkasten in de keuken: wat zijn de mogelijkheden?
De zogenaamde 'verloren hoek' in keukenkasten is een grote bron van frustratie in veel huishoudens. Je kunt die kastruimte echter optimaal benutten met oplossingen zoals een keukencarrousel, uitschuifbare plateaus of een hoekladesysteem.
Optimale inrichting
Nu woningen steeds kleiner lijken te worden, is het des te belangrijker om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte. Zeker in de keuken is dat nog eens zo cruciaal. Daarbij komt nog dat de keuken talloze objecten opbergt, van bestek en borden tot blenders, ovenschalen en grilltoestellen. Een praktische inrichting is dan ook geen overbodige luxe.
Volledige ruimte benutten
Keukenkasten met een diepte van 65 cm zijn eerder regel dan uitzondering, waardoor ze een zee van ruimte kunnen herbergen. Het probleem is echter dat materiaal dat achteraan wordt geplaatst, erg moeilijk te bereiken is. Om die ruimte optimaal te benutten, is het aan te raden om af te stappen van de gekende conventionele schappen en die te vervangen door bijvoorbeeld uitschuifbare lades. Zo kan je je kast tot achteraan vullen, heb je een duidelijk beeld van alle beschikbare producten en kan je eenvoudig elk materiaal uithalen zonder je in ongemakkelijke bochten te wringen.
Belang van ergonomie
Of je nu een fervente hobbykok bent of ‘s avonds gewoon een eenvoudige maaltijd maakt voor het gezin, het belang van doordachte ergonomie in de keuken mag niet onderschat worden. Een optimale positie van het materiaal en een goede indeling van de kasten en laden zijn een eerste stap in de goede richting. Zo vormen uittrekelementen en laden een ergonomisch alternatief voor de legplanken. We bespreken de voornaamste oplossingen om de ruimte in de hoek nuttig te gebruiken.
1. Vaste planken
Eenvoudig, simpel en goedkoop; de hoekkast met vastliggende planken bestaat al decennialang en is dan ook in veel keukens terug te vinden. De diverse nadelen zorgen echter voor de nodige frustraties. Zo heb je beperkte toegang tot het materiaal achteraan op de plank en zorgt beperkte lichtinval ervoor dat velen niet weten wat in de kast verborgen ligt.
2. Keukencarrousel
In sommige keukens, zoals de G-, U- of L-vormige keuken, zit je onvermijdelijk met hoeken die altijd al voor de nodige frustraties en hoofdbrekens hebben gezorgd bij keukenbouwers.
De oudste van de hoekkasten
Een eerste geliefde hoekkast – en tevens een van de oudere varianten – is de keukencarrousel. Zoals de naam al doet vermoeden werkt deze kast met een draaischijf, in de meeste gevallen bestaande uit twee of drie etages, steeds individueel draaibaar. Een anti-sliplaag en elegante omranding voorkomen dat de inhoud kan schuiven.
Geschikt voor elk soort keuken
De carrousel kan bestaan uit halvemaan-, driekwart- of volledige draaibodems, die stuk voor stuk op de as in de hoogte verstelbaar zijn om aan alle behoeften te voldoen. Draai gewoon aan de schijf en je kan de potten en pannen moeiteloos en met een gerust hart uit de kast halen. Door het draaiende systeem kan het echter zo zijn dat potten blijven haken, waardoor je toch even in de kast moet reiken. Zulke problemen kan je voorkomen door de hoekcarrousel niet te vol te zetten.
3. Uitschuifbare plateaus
Voor velen zijn de uitschuifbare plateaus – beter bekend als het Le Mans-systeem – het summum van de carrousel. Het mechanisme dankt zijn naam aan de vorm van de gebruikte plateaus die doen denken aan het circuit in het stadje Le Mans in het noorden van Frankrijk, waar een van de grootste jaarlijkse sportevenementen op Europees grondgebied plaatsvindt.
Snelle en eenvoudige montage
Het Le Mans 2-systeem is de opvolger van het eerste systeem, waarbij de montage nog sneller en eenvoudiger verloopt door middel van het ClickFixx-systeem en bijgeleverde aftekenmal. De draaiplateaus werken onafhankelijk van elkaar, hebben elk een draagvermogen van 25 kilogram en een deuropeningshoek van 85 graden. Het systeem is geschikt voor elke keukenkast met een deurbreedte vanaf 40 cm.
Alles in teken van maximaal comfort
Uitschuifbare plateaus zijn zowel rechts- als linksdraaiend te verkrijgen. Daarnaast zorgen de individuele dempers ervoor dat het in- en uitschuiven van de plateaus steeds op een soepele manier verloopt. Ten slotte bevatten de plateaus een anti-sliplaag en omranding, om het wegglijden van het kookgerief te voorkomen.
4. Hoekkast met ladesysteem
Een vierde gebruiksvriendelijk alternatief voor de vaste planken is de hoekkast met ladesysteem. Door volledig uittrekbare lades wordt de ruimte optimaal benut en is al het materiaal binnen handbereik, zonder te bukken. Met een draagvermogen tot 65 kg kan het ladesysteem ook zwaardere voorraden opbergen.
Ladegeleiders
Net zoals bij een gewone lade, moeten de geleiders in de kast worden geplaatst waarna de lade er nadien op kan worden geplaatst. Voor het front bestaat er een speciaal frontverwerkingsbeslag dat ervoor zorgt dat de lade vlot in en uit kan lopen, langs de naastliggende fronten. Laden die soepel glijden zijn nu eenmaal de sleutel tot een functionele keukenkast.
Praktisch indelen en openen
Dankzij praktische binnenindelingen in verschillende uitvoeringen – zoals een bestekinzet, dwarsverdelers, bordenhouders en vrij te plaatsen kaders – krijgt alles een vaste plaats, zonder ruimte verloren te laten gaan en aangepast aan de individuele voorraden. Ladesystemen werken daarnaast vaak met elektrische bewegingsondersteuning, waarbij de lade met een zacht duwtje opengaat. Kort tikken met de knie of voet is al voldoende om de lade te openen, extra praktisch als je je handen vol hebt. De geïntegreerde demping ondersteunt het zachte sluiten, onafhankelijk van het gewicht en de gebruikte kracht.
5. Gemotoriseerde hoekset
Dat innovatie niet stilstaat, bewijst ook de introductie van de functionele, gemotoriseerde hoekset. De tabletten bewegen op- en neerwaarts met behulp van een aangedreven verticaal liftsysteem (230 V), na een simpele druk op de geïntegreerde bedieningsknop. Dankzij ingebouwde veiligheidsvoorzieningen kunnen je vingers niet geklemd raken. Zodra het bovenste plateau is neergelaten tot hetzelfde niveau als het werkblad, worden de objecten op het onderste plateau verborgen in de corpus.
Met een maximale hefafstand van 500 mm, een draagkracht tot 35 kg en automatische ledverlichting, is dit ontwerp afgestemd op de marktvraag naar esthetische innovatie. Logischerwijs hangt er ook een prijskaartje aan.
Bron: Schrijnwerk, Bermabru, Van Hoecke en Van Opstal