Hoe zelf een opbouwspoelbak plaatsen
Van plan om zelf een nieuwe keuken te plaatsen? Of ben je je oude keuken aan het renoveren? Dan is een spoelbak steken of vervangen een koud kunstje. We geven mee hoe je te werk gaat.
UITSPARING
In een nieuwe keuken installeer je een spoelbak uiteraard in een uitsparing in je keukenwerkblad, daar waar er leidingen en een afvoer voorzien zijn om die aan te sluiten. Een keukenwerkblad kan uiteraard door de fabrikant al voorzien zijn van de nodige uitsparingen, als de keuken één pakket is of volledig op voorhand met die fabrikant is gepland.
Ben je helemaal op eigen houtje bezig? Dan moet je waarschijnlijk zelf een uitsparing maken. Heb je een houten of kunststoffen keukenwerkblad? Dan kan je de uitsparing voor je spoelbak relatief makkelijk maken met een decoupeerzaag.
Wanneer je een oude spoelbak wil vervangen, ontkoppel je die uiteraard eerst van de afvoer en verwijder je de kitranden. Dat kan je doen met een breekmes of met een multitool om kitranden te verwijderen. Als de keukenkraan in de oude spoelbak zit, moet je die uiteraard mee loskoppelen en verwijderen. Hoe je een keukenkraan verwijdert (en een nieuwe installeert), lees je hier.
Als je enkel een spoelbak en keukenkraan wenst te vervangen, let er dan op dat je een nieuwe spoelbak kiest met dezelfde afmetingen als de oude. Ga je toch voor een groter model? Dan moet je de uitsparing wat bijwerken en moet je, in het geval van een kunststoffen of een houten werkblad, de decoupeerzaag erbij halen.
SPOELBAK INPASSEN
Eens de uitsparing gemaakt is, of de oude spoelbak verwijderd, kan je de nieuwe plaatsen. Dat is gewoon kwestie van de bak in te passen in het keukenwerkblad. Mogelijks zijn er onderaan, aan de zijkanten van de spoelbak klemmen voorzien die het geheel vastzetten in het werkblad.
Uiteraard moet de spoelbak ook gekoppeld worden aan de afvoer. Bij een renovatie is dat gewoon een kwestie van de bestaande buizen te koppelen in de juiste volgorde, uiteraard met de afdichtingsrubbers.
Moet je nog nieuwe afvoerbuizen onder de spoelbak voorzien? Let er dan op dat je, om de doorstroming te optimaliseren, geen hoeken maakt van 90°. Kies liever voor twee tussenstukken van 45°, dan is er minder kans op verstopping. Voorzie ook een sifon om geurhinder te voorkomen.
UITSPARING VOOR KRAAN?
Bij de ene zit de keukenkraan in de muur verwerkt, bij de andere in het keukenwerkblad. Het kan ook zijn dat de keukenkraan bij de oude spoelbak in een uitsparing verwerkt zat, en dat dat bij de nieuwe spoelbak ook zo zal zijn. Zitten keukenkraan en spoelbak in één pakket? Dan is de uitsparing doorgaans reeds gemaakt door de fabrikant. Indien niet, dan maak je zelf de nieuwe uitsparing met een gatenzaag, aangepast aan het materiaal van de spoelbak (doorgaans inox).
AFKITTEN
Een nieuwe spoeltafel moet ook opnieuw worden afgekit. Ontvet daarvoor eerst de randen rond de spoelbak, bijvoorbeeld met water waar je een beetje ammoniak aan toevoegt. Draag dan wel handschoenen, want dat mengsel kan irriterend werken op de huid. Na het ontvetten tape je de randen af; blijf daarbij wel 1 cm weg van de boord. Ook de wasbak zelf bedek je best met tape ter bescherming.
Vervolgens breng je een siliconen- of polymeerkit aan met een kitpistool. Houd het onder een hoek van 45° en trek het telkens in één vloeiende beweging naar achteren.
Als dat gebeurd is, kan je de rand met je vinger gladstrijken. Dat doe je dan met wat zeepsop, of een neutraal afstrijkmiddel, zodat het materiaal niet aan je vinger blijft kleven. Je kan ook gebruikmaken van afstrijklepels zoals je die in de DHZ-winkel vindt. Uiteindelijk verwijder je de tape en ben je klaar; de wasbak is weer mooi afgedicht en dus beschermd tegen vuil dat er anders onder zou kunnen geraken.