Zelf een keukeneiland installeren
Tegenwoordig maken veel mensen de ruimteverdeling in hun keuken functioneler en flexibeler met een keukeneiland. Bovendien krijg je zo meer werk- én opbergruimte. We tonen je hoe je zo'n keukeneiland zelf kunt installeren.
ontwerp en installatie
vooraf je ontwerp bepalen
Voordat je je eiland kunt bestellen en samenstellen, moet je uiteraard eerst bepalen waar het zal komen te staan, hoe groot het mag zijn en welke functies je erin wilt verwerken. Dit doe je bij de plaatsing van een volledig nieuwe keuken, uiteraard in de ontwerpfase. Je beslist welke nutsvoorzieningen je erin wilt hebben, en stemt de plaatsing ervan af op het ontwerp van je keuken en de plaats van je eiland. Naast de nodige kastonderdelen worden in dit geval de vaatwasser en spoelbak verwerkt.
Het vastleggen van de positie van je eiland in de ruimte is een eerste belangrijke stap. Bepaal zowel de afstand tussen de gewenste positie van het eiland en de plek waar je keukenkasten moeten komen, als de breedtepositie in de kamer. Zet deze maten dan uit in de ruimte zelf en bekijk hoe haalbaar dat is. Reken minstens 1,20 m vrije ruimte tussen kasten en eiland.
Renoveer je een bestaande keuken waar een eiland aan toegevoegd wordt? Vergeet niet vast te stellen of de gewenste positie te verenigen is met hoe de nutsvoorzieningen geplaatst zijn. Een elektrische leiding of flexibele waterleiding kun je nog wat aanpassen, maar bij een afvoerleiding vermijd je dat beter, als je een vlotte doorstroming van het water wilt behouden. De leidingen moeten dus goed uitkomen ten opzichte van je kastunits en toestellen, en bepalen mee de definitieve positie van je eiland.
Zet alles ter plaatse uit, zodat je dit grondig kan controleren. Zowel de breedte en diepte van de kasten, de positie van de leidingen als de doorloopruimte moeten hierbij goed zitten. Zorg er meteen voor dat je leidingen voor afvoer en eventuele toestellen in je kast uitkomen. Voordat je de definitieve plaats van je eiland bepaalt, moet je ervoor zorgen dat alle kastdelen correct gemonteerd zijn.
kastdelen in orde zetten
In dit geval worden er open rekjes geplaatst in het eiland. Hiervoor moeten dan wel nog regelbare poten voorzien worden onderaan. Als er geen gaten zijn voorgeboord in de onderzijde van het rek, verwijder dan eerst de uitstekende deeltjes met een multitool. Daarna meet je hoe diep de voorste poten moeten zitten. Houd rekening met de dikte van de ladefronten, zodat het rekje gelijk uitgelijnd is met de voorzijde van de lades.
Neem de poten van de naastliggende kast als referentie, zo ben je zeker dat je poten ook goed zitten voor de latere bevestiging van de plinten. Schroef de achterste poten gelijk vast met de achterzijde van het rek. Stel ze vervolgens ongeveer op de juiste hoogte in en zet ze klaar. Doe hetzelfde met de andere rekjes die je hebt voorzien in het eiland.
Steunbalken
Hoewel het eiland door zijn gewicht op zijn plaats blijft staan, kun je ook nog steunbalken voorzien. Zo ben je zeker dat er niets kan verschuiven. Je verankert deze steunbalken met L-ijzers aan de ondergrond. Als je weet waar je moet bevestigen, controleer je best eens of er op die plaatsen geen leidingen liggen. Weet je het niet zeker? Dan kun je bevestigen met PU-lijm of -schuim. Wacht dan wel 24 uur voordat je verder werkt.
Je kunt sowieso ook rekening houden met de laagdikte van de chape op je leidingen. Neem dan pluggen die hierop afgestemd zijn en gebruik zeker geen té grote schroeven. Plak tevens je boor af volgens de diepte van je plug. In de handleiding kun je terugvinden waar je steunbeslag best positioneert ten opzichte van je kasten. Dit zorgt dan voor extra steun en stabiliteit, én helpt je ook de kasten op dezelfde hoogte te zetten.
Je kan nog wat extra montagelijm aanbrengen bij het bevestigen van de beugels op de chape, zo hoef je niet te veel schroeven in te draaien. Daarna schroef je de balken op de beugels.
De hoogte stem je af op de plinten - plús de vloeropbouw, als de vloer er nog niet ligt. Eenmaal het steunbeslag geplaatst, zet je er de kasten weer over.
mooi recht op z'n plaats
Tijd nu om alles perfect recht te gaan afregelen door de pootjes bij te stellen. Controleer met de waterpas in de verschillende richtingen terwijl je afstelt. Zo ben je zeker dat alles loodrecht staat.
Als twee aanpalende corpussen perfect recht en met elkaar uitgelijnd staan, klem je ze eerst aan elkaar vast met lijmklemmen om de goeie positie te fixeren. Boor dan voor, en verzink het boorgat zodat je alles netjes aan elkaar kan vastmaken. Pas als de kasten strak aan elkaar vast zitten, haal je de lijmklemmen weer weg.
Controleer je of de eilandkasten netjes parallel ten opzichte van de kastenwand staan voordat je ten slotte de steunbalken gaat bevestigen. Meet hiervoor af waar de onderliggende balken liggen, zodat je op de juiste positie vastschroeft. Verzink je schroefkoppen, zodat die niet in de weg zitten van je kastinrichting.
Uiteindelijk krijg je zo al een stevige basis voor je eiland, dat je nu stelselmatig kunt uitbreiden.
het eiland uitbreiden
Ga verder met naastliggende elementen, zoals een open rekje. Zorg er eerst voor dat het rek op dezelfde hoogte als de kastunit staat, door de poten bij te regelen. Daarna pak je de dieptepositie aan. Hou hierbij rekening met de lades – en dus de ladefronten – die nog zullen geplaatst worden. Meet op verschillende punten na en klem voorlopig vast.
Controleer ook of het kastje waterpas staat, voordat je het aan de kast ernaast vastschroeft.
Vaatwasser
Aan de andere kant van de kasten uit deze case, komt de vaatwasser. De aansluiting ervan zal in de naastliggende kast – onder de spoelbak – gebeuren. We hebben het dan over de watertoevoer, -afvoer en de stroom. Het stopcontact zelf plaats je best op een toegankelijke plaats, zodat het steeds mogelijk is het toestel in en uit te pluggen.
Zorg ervoor dat de zekering uitstaat voordat je met de aansluiting begint en bepaal waar je het stopcontact wilt plaatsen.
De kastrug zelf is niet stevig genoeg als basis, voorzie dus een extra steunlat aan de achterzijde, zodat je schroeven niet zouden doorscheuren! Een reststukje hout is hiervoor prima. Daarna kun je het stopcontact op de gebruikelijke manier gaan verbinden.
TIP
Een opbouwstopcontact maakt de plaatsing een stuk eenvoudiger. Via de uitsparing onderaan kun je dan de nodige leidingen tot in de kast brengen.
Sluit de waterleiding met een dubbele dienstkraan aan op de koudwatertoevoer, want er moet nog een aansluitpunt vrij zijn voor de bovenliggende keukenkraan. Op de warmwatertoevoer is een enkele stopkraan voldoende, want die is enkel nodig voor de keukenkraan. Steek de leidingen zo veel mogelijk onder de kast, zodat ze niet in de weg kunnen zitten.
Je moet de hoogte van je vaatwasser nog afstellen. Doordat de vloer in dit geval pas later geplaatst wordt, zetten we de machine op een zelfgemaakte sokkel, want de pootjes van een vaatwasser zijn maar beperkt in de hoogte verstelbaar. Je gebruikt die vooral voor het millimeterwerk.
Zorg dat het toestel op hetzelfde niveau als de kasten staat en let erop dat deze mooi waterpas staat, want dit is belangrijk voor een goede werking.
ladekast naast het zitgedeelte
Aan de andere kant van het keukeneiland komt in dit geval een zitgedeelte. Daarnaast wordt er nog een ladekast gemonteerd, bestaande uit twee kubussen die dezelfde houtstructuur hebben als de open rekjes.
De montage van deze kubussen is gelijkaardig aan die van alle andere corpussen. Met deuvels en schroeven bereid je de zijpanelen voor. Daarna bevestig je het bodempaneel, de kastrug en het toppaneel, wat het tweede deel van de verbinding vormt. Ook de ladegeleiders monteer je al op de zijwanden.
En ook de lade zelf steek je op een gelijkaardige manier in elkaar, met behulp van de montagehandleiding. Vergeet niet om het quick release-systeem, waarmee je de lades makkelijk in en uit de ladegeleiders kunt bewegen, te monteren op de onderkant van de lades. Na de poten aan het onderste deel te hebben bevestigd, kun je het ter plaatse positioneren. Het is nu weer belangrijk dat de uitlijning perfect gebeurt! Check dus grondig de positie ten opzichte van het achterliggende rek.
de kubussen monteren
De ladekast bestaat uit twee kubussen die aan elkaar bevestigd moeten worden. Kies zorgvuldig de lengte van je schroeven uit en schroef dan vast via de onderzijde van de bovenste kubus. De lade zal deze bevestigingspunten bedekken. Om een stabiel geheel te creëren, kun je met wat reststukken hout een L-stuk maken. Hiermee kun je de ladekast aan de andere kasten fixeren.
Voordat je begint met de zijafwerking van het eiland, kun je hier het beste een stroomkabel insteken. Die zit er voor mocht je later nog een stopcontact in het eiland willen integreren. Uiteraard dien je de koperen uiteinden nog te beschermen met een klemmetje.
zijkanten en werkblad
Begin met de installatie van de zijpanelen, waarop je dan in een volgende fase het werkblad legt. Positioneer het op maat geleverde stuk aan de zijkant van je eiland.
Als je vloer pas later komt, gebruik dan een afstandsblok om het paneel voorlopig op de juiste hoogte te krijgen. Voorzie hierbij wat speling. Om het niveau bovenaan op punt te zetten, houd je er rekening mee dat de zijwand 1 millimeter boven het kastje moet uitkomen, te wijten aan een aantal uitstekende schroefkoppen. Zo zal het werkblad er voldoende op steunen. Meet ook in de breedte na, zodat het blad aan beide kanten evenveel uitsteekt, en klem het voorlopig vast.
Zo kan je het werkblad aan de ene zijde alvast bevestigen aan de ladekast. Schroef hierbij van binnen naar buiten toe.
Ook aan de andere zijde moet je uiteraard het paneel nog vastmaken aan het open rekje. Hetzelfde doe je dan met het zijpaneel aan de andere kant van het eiland.
TIP
Het bepalen van de juiste positie is hier een stuk moeilijker, omdat er nog geen vaste elementen geplaatst zijn.
Het plaatsen van een extra referentielat, die het niveau van de kasten aan de andere kant doortrekt, is hierbij een handig hulpmiddel. Op deze manier kun je de juiste zijwaartse positie van het nog losse rekje naast de vaatwasser en je zijpaneel bepalen en deze aan elkaar bevestigen.
zitgedeelte afwerken
Het zitgedeelte zal aan de achterkant van de kasten en vaatwasmachine zijn. Je moet dit nog netjes afwerken, opnieuw met bedekkingspanelen. Om die op de kastruggen te kunnen bevestigen, moet je steunlatten voorzien. Op de plaats waar je bij de corpussen van de kastenwand steunbeugels voor de muurbevestiging monteerde, plaats je nu een ander type beugel. De schroefgaten zijn hiervoor precies hetzelfde en zorgen ervoor dat deze beugels precies met de achterkant van je corpus zijn uitgelijnd. De steunlatten zelf moet je nog op maat maken.
Meet en markeer de positie waar de lat moet worden ingekort en zaag deze op maat met een decoupeerzaag of handzaag. Schroef via de voorgefreesde gaten de lat vast aan de beugels en dus aan de achterkant van de kast. Op die manier heb je al de bevestigingspunten voor bovenaan, maar ook langs onder zullen de bedekkingspanelen de nodige steunpunten nodig hebben. Daarom monteer je extra steunblokjes aan de onderkant van de kast. Die fungeren tegelijk als afstandshouders en zullen ervoor zorgen dat de panelen mooi loodrecht hangen.
Ter hoogte van de vaatwasser en het rekje heb je nog geen steunpunten voor de bedekkingspanelen, dus daar voorzie je best zelf een extra ondersteuning. Meet de diepte van de gemonteerde steunen ter hoogte van de kasten op en bevestig je hulpstuk nu op dezelfde afstand aan de andere kant van het eiland. Het is hierbij zeer belangrijk dat deze steunlat loodrecht wordt opgehangen, zodat je panelen ook recht zullen hangen.
Tussen je kasten en de steun voorzie je nu opnieuw de nodige bevestigingslatten. Meet de afstand tussen de kast en het zijpaneel op en zaag de latten op maat. Daarna schroef je ze aan weerszijden vast, op de kast en op je gemonteerde steun. Voorzie zowel boven- als onderaan zo’n lat, zodat de bedekkingspanelen overal voldoende ondersteuning zullen hebben. En monteer ondertussen ook een L-ijzer bovenaan om later je werkblad aan te verankeren.
panelen vastmaken
Het is beter om de bedekkingspanelen nu meteen te plaatsen, voordat je het werkblad afwerkt. Nu kan je er namelijk nog goed bij. Plaats de panelen in verticale stroken, die dezelfde hoogte als de zijkant van je eiland moeten hebben.
Wanneer je de stukken op maat zaagt, probeer je ervoor te zorgen dat elk paneel één perfect mooi rechte zijde heeft. Meet dus telkens vanaf het uiteinde van een paneel, zodat je slechts één gezaagde kant hebt. Positioneer het paneel met de gezaagde zijde naar boven, omdat dit de minst zichtbare kant is. Doe een paar dotten kit op de steunen onderaan om het paneel vast te zetten en zet het op de juiste positie. Schroef dan vast aan de steunlatten via de achterzijde van de kast.
Daarna plaats je op dezelfde manier de volgende stukken van je afwerking. Het laatste paneel zal je eerst ook in de breedte op maat moeten maken. Schroef, indien mogelijk, de bedekkingspanelen ook onderaan vast om te zorgen dat de naad tussen de verschillende stukken netjes aansluit.
het werkblad
Leg het werkblad zorgvuldig op z'n plek en controleer of het overal voldoende ondersteund wordt. Pas indien nodig bij met kaleerblokjes. Controleer ten slotte nog of het goed ligt door aan de verschillende zijden na te meten.
Pas na een grondige check-up, klem je het blad vast, om daarna op verschillende plaatsen de definitieve bevestiging te doen. Schroef dus via de onderkant vast aan de onderliggende rekjes, kasten en het L-ijzer. Zo krijg je een stevig en stabiel geheel.
Wil je nagaan hoe je nu een spoelbak, kraan en kastdeuren plaatst als afwerking van je keukeneiland? Bekijk dan de video: