PlafondPremium

Waarom kiezen voor een structuurverf?

metallic effectverf kopfoto

Je kan je muren wit schilderen, je kan kiezen voor een funky kleurtje of je kan beide combineren. Om een echte accentmuur er te laten uitspringen, kan je ook een beroep doen op een structuurverf. Met structuurverven kan je een bepaalde textuur of reliëf op je geschilderde muur aanbrengen. Binnen dit segment bestaan verschillende soorten. We overlopen ze in dit artikel.

 

Wat is een structuurverf?

Structuurverven zijn verven die specifiek ontworpen zijn om bepaalde visuele effecten en unieke texturen op oppervlakken te creëren. Om een textuur te verkrijgen, voegen fabrikanten vaak extra componenten toe aan de basisingrediënten van een verf, of heeft de verf zelf een compleet andere basis. Structuurverven bieden verschillende esthetische, functionele en creatieve voordelen.

betoneffect boss paints effectverf

Wat zijn de voordelen?

Esthetiek

Structuurverven zijn vooral populair vanwege hun vermogen om een breed scala aan visuele effecten te creëren. Hoogglans, metallic, marmer, beton, krijt, ... De mogelijkheden zijn legio. Hierdoor kunnen oppervlakken er aantrekkelijker en interessanter uitzien dan bij de conventionele witte muur.

Structuurverven dragen op die manier bij aan de sfeer en het karakter van een ruimte. Ze kunnen helpen om een bepaalde stijl te creëren. Een metallicstructuurverf kan bijvoorbeeld een moderne en industriële uitstraling geven, terwijl een marmerstructuurverf een klassieke sfeer kan creëren.

Functioneel

Sommige structuur- en effectverven hebben naast hun esthetische waarde ook functionele voordelen. Het bekendste voorbeeld van een functionele effectverf is krijtbordverf, waarmee je een muur tot een krijtbord kan omtoveren. Of een magneetverf, waarvan de naam de functie ook al goed verraadt.

Daarnaast kan je waterafstotende coatings strikt gezien ook als effectverf beschouwen, al is de esthetische factor daar eerder niet van toepassing. Ook bestaan er thermisch isolerende verfsoorten waarbij keramische korrels worden toegevoegd, maar het isolerende effect daarvan is verwaarloosbaar.

Verdoezelen

Structuurverven kunnen worden gebruikt om onvolmaaktheden te verdoezelen. Ze kunnen middels toevoeging van een structuurlaag kleine scheurtjes, deuken of andere gebreken camoufleren, en een glad en uniform uiterlijk geven aan wanden, plafonds of andere oppervlakken.

krijtverf in de pot

Wat zijn de nadelen?

Structuurverven zijn over het algemeen duurder dan conventionele verfsoorten door de vaak complexe samenstelling en speciale eigenschappen. Sommige structuurverven vereisen daarnaast ook speciale technieken of vaardigheden om ze correct aan te brengen. Ze zijn dus zeker niet allemaal geschikt voor de doorsnee klusser. Een marmerstructuurverf kan bijvoorbeeld veeleisend zijn in termen van techniek en ervaring om een realistisch marmerpatroon te creëren.

Sommige structuurverven vereisen ook meer onderhoud dan gewone verf. Metallicstructuurverven kunnen gevoeliger zijn voor krassen of vlekken. Er moet dus omzichtiger mee omgegaan worden qua reiniging en onderhoud.

 

Soorten structuurverven

Tijd om even stil te staan bij de eigenschappen, de toepassingen, en de plus- en minpunten van de meest courante structuurverven.

metallic verf op muur

Metallicverf

Metallicverf bevat kleine metaaldeeltjes, meestal aluminiumpigmenten, die een glinsterend effect creëren. Het is nagenoeg altijd een glanzende verf. Het wordt vaak gebruikt voor accentmuren of decoratieve elementen om een luxe-uitstraling te geven. Metallicverf kan helpen bij het accentueren van architectonische details, reliëfs of specifieke elementen op oppervlakken.

Metallicverf kan gevoeliger zijn voor krassen en vlekken in vergelijking met andere verfsoorten. De glanzende afwerking kan kleine beschadigingen of vlekken meer zichtbaar maken.

roesteffect op de muur decoratie

Roestverf

Er bestaan ook verven met ijzerdeeltjes waarmee je een roesteffect kan creëren. De ijzerdeeltjes in de gestructureerde pasta veranderen een muur op korte tijd in een verweerd onderdeel van een stoer interieur. Het is gemakkelijk aan te brengen met een spatel of borstel. De activator wordt in één keer aan­gebracht en zet het roestproces onmiddellijk in gang. Het is uit zichzelf veeg- en watervast, waardoor het geen verdere afwerking nodig heeft.

glitterverf op een muur

Glitterverf

Glitterverf wordt, net als metallicverf, gebruikt om een glinsterend effect te creëren. Glitterverf bevat glinsterende deeltjes, meestal gemaakt van mica of andere reflecterende materialen. Glitterverf is verkrijgbaar in verschillende glittergroottes, variërend van fijn tot grof. Daarnaast zijn er verschillende kleuren glitterverf beschikbaar, waardoor je kan kiezen uit een breed scala aan sprankelende effecten.

Sommige glitterverven zijn kant-en-klaar, terwijl andere kunnen worden gemengd met andere verven om een glitterafwerking te creëren.

STRUCTUURVERVEN AANBRENGEN
Voor de meest courante effect- en structuurverven kan je het schildergereedschap dat je hebt gebruiken: met kwast en roller kom je al een heel eind. Voor kalkverven wordt er beter gewerkt met een blokkwast. Haal er geen verfspuit bij, want de componenten die voor een structuur of effect zorgen, kunnen de machine doen verstoppen.

krijtverf op kast en muur

Krijtverf

Krijtverf heeft een matte afwerking met een poederachtige uitstraling. Het geeft een rustieke, vintage look en is populair voor decoratieve doeleinden. Krijtverf heeft een uitstekende dekking en kan kleine oneffenheden, zoals krassen of barstjes op de ondergrond, camoufleren. Krijtverf kan helpen om een oud, verweerd oppervlak nieuw leven in te blazen.

Het nadeel van een krijtverfmuur is dat de reiniging door de structuur wat moeizamer verloopt dan bij een gewone, egale muur.

kalkverf op muur

Kalkverf

Kalkverf is nauw verwant aan krijtverf. Het gaat ook om een matte verflaag met een korrel in en een poederachtige uitstraling. Een kalkverf geeft echter een minder egale uitstraling dan een krijtverf. Er zijn meer kleurschakeringen. Kalkverf is daarom dus meer iets voor wie een ruwere, meer "natuurlijke" look wil. Kalkverf staat verder ook bekend om haar ademende eigenschappen. Het laat vocht en lucht door, waardoor het vochtregulerend is en helpt bij het voorkómen van schimmel- en vochtproblemen.

betonlookverf met effectspatel

Betonlookverf

Wie liever een ruwe of "verweerde" betonlook en -structuur wil kan ook kiezen voor een betonlookverf. Dit is een verf die het reliëf van een stenen muur nabootst. Met betonlookverf kan je een ruwe, ongelijke textuur en een matte afwerking verkrijgen om de natuurlijke esthetiek van beton te repliceren.

EFFECT CREËREN
Een effectspatel wordt vaak gebruikt bij het aanbrengen van structuurverven, zoals een betonlookverf, om specifieke texturen en patronen te creëren. Met een effectspatel kan je de aangebrachte verf gelijkmatig verdelen en niveaus creëren. Je kan de verf gladstrijken of juist textuur aanbrengen op specifieke delen van het oppervlak om een gewenst patroon of effect te creëren.
Bij sommige effectverven moet eerst de verf met een roller of kwast aangebracht worden, waarna je dan een optisch effect kan creëren met een spons (voor een gespikkeld oppervlak), met een sleepkwast (voor een gestreept oppervlak) of met een verfhandschoen (voor een wolkachtig effect).

schoolbordverf krijt

Schoolbordverf

Verwar krijtverf niet met een krijtbórdverf. Een krijtbordverf of schoolbordverf is een matte (meestal zwarte) verf die een muur beschrijfbaar maakt met krijt. Schoolbordverf kan gemakkelijk worden afgeveegd met een vochtige doek of een spons, waardoor het oppervlak weer schoon wordt en opnieuw beschreven kan worden. Strikt gezien is dit eerder een 'effectverf' dan een structuurverf.

Magneetverf

Magneetverf, ook bekend als magnetische verf, is een speciaal type verf dat magnetische eigenschappen heeft. Wanneer het op oppervlakken wordt aangebracht, creëert het een oppervlak waaraan magneten zich kunnen hechten.  Het kan in verschillende kleuren worden gekocht om aan te sluiten bij je decoratieve voorkeuren.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine