Tuinieren in 2023: accu's en automatische bewatering
Accugereedschap is niet meer weg te denken uit het arsenaal van de klusser. Die trend zet zich ook voort in de toolbox van de tuinier. Dat blijkt uit een bevraging van Dobbit bij Belgen met een tuin. Daarnaast begint ook automatische bewatering aan een opmars. We nemen deze trends even onder de loep.
BATTERIJEN IN DE TUIN
Accugereedschap is al een eindje in opmars in het schap van de elektrische tools. Logisch, want je werkt er makkelijker mee: je bent niet afhankelijk van snoerlengte, hoeft niet met verlengkabels te sjouwen en je moet ook niet uitkijken dat je per ongeluk het snoer beschadigt. De nieuwste generatie batterijen zijn immers al krachtig genoeg, zodanig dat ze de power van gesnoerd gereedschap nagenoeg evenaren.
WELKE TOOLS?
Onder de tuintools zijn vooral de heggenschaar, de grasmaaier en de bladblazer de populairste accumachines. Als we de cijfers vergelijken met eenzelfde bevraging die we vorig jaar deden, merken we dat het aandeel aan accutools onder deze tuingereedschappen alleen maar toeneemt. Vooral de accugrasmaaier wint aan populariteit.
Als we kijken naar de verdeling volgens de grootte van de tuin, zien we dat batterijproducten in het algemeen iets minder populair zijn in grote tuinen (> 1.500 m2). Wie over een grote tuin beschikt, hecht immers nog meer belang aan producten op benzine (denk bijvoorbeeld aan een zitmaaier).
We zien echter wel dat wie over een grote tuin beschikt, toch vaker reeds over enig accutuingereedschap beschikt (57%) dan wie een kleine tuin heeft (49%). Logisch, want in een kleine tuin kan je met een gesnoerde tool overal relatief makkelijk bij, terwijl je in een grotere tuin al sneller met een verlengkabel zou moeten werken. Duidelijk dat je dan makkelijker en mobieler te werk kan gaan met een accutool.
BELANGRIJKE EIGENSCHAPPEN
Wie tuingereedschap kiest dat wordt aangedreven door een batterij, wil wel het liefst een batterij die duurzaam is en lang genoeg meegaat zonder te moeten opladen. De accuduur speelt logischerwijze vooral een grote rol in middelgrote en grote tuinen, waar je een snoei- of maaibeurt liever niet noodgedwongen onderbreekt voor een laadbeurt.
Daarnaast is flexibel gebruik – het feit dat je met één batterij meerdere toestellen kan bedienen – ook een belangrijke factor bij wie voor batterij kiest.
BEREGENING IN DE TUIN
Ook op het vlak van bewatering, is er het een en ander aan het verschuiven in het Belgische tuinlandschap. Fabrikanten bieden meer en meer automatische beregeningssystemen aan, en die vinden met mondjesmaat hun weg naar onze tuinen. Deze evolutie voltrekt zich echter niet in dezelfde mate als accugereedschap.
VOORAL HANDMATIG
Automatische bewateringssystemen zijn vooralsnog vooral in grotere tuinen aan populariteit aan het winnen. Logisch, want het is daar dat de voordelen maximaal uitgespeeld kunnen worden: er is meer plaats om het nodige buizenwerk te voorzien en je hoeft niet te ver heen en weer te lopen met een gieter, of je hoeft je geen zorgen te maken dat je met een tuinslang niet tot achteraan in de tuin geraakt.
Globaal gezien blijft handmatig bewateren nog de bovenhand behouden, waar de tuinslang vooral de voorkeur geniet in de grote tuinen, en de gieter in de kleinere tuinen.
Ook voor de planten die zich op het terras of balkon bevinden, blijft handmatig bewateren nog de vaakst gebruikte methode. Respondenten die al beschikken over automatische bewateringssystemen, gebruiken die echter ook op het terras of het balkon.