Zo maak je zelf een houten plafondarmatuur
Het aanbod aan lichtarmaturen in de winkel mag dan wel zeer groot zijn. Soms zit je voor een bepaalde ruimte met een idee waarvoor je in de winkel geen gepaste oplossing vindt. Dan kan je natuurlijk ook altijd zelf aan de slag met een armatuur. We maken een decoratief element dat je met gordijnfournituren aan het plafond kan ophangen.
DE OMKASTING
De armatuur die we gaan maken bouwen we op uit verschillende houten profielen. Naast wat basisgereedschap hebben we om alles te bevestigen ook houtlijm en spijkers nodig.
ZAGEN IN VERSTEK
We beginnen met het op maat zagen van de profielen voor de omkasting. Dat doen we met een verstekbak en een handzaag. Daarmee werk je voorzichtiger en netter dan met elektrisch geweld.
De twee hoekprofielen van de omkasting voor dit armatuur worden even lang: 2,10 m. We hebben immers echt een lange lamp voor ogen. Ook het balkje zagen we op maat: dan kunnen we een soort U-profiel samenstellen. Om de vorm aan de zijkant dicht te maken, zagen we nog netjes een eindje hout af. Na het zaagwerk schuur je alles nog wat op.
ALLES Bevestigen
Eens je de basisvorm hebt, een strakke blankhouten balk, kan je beginnen spijkeren. Schuur daarvoor eerst de hamerkop wat op. Bij een nieuwe hamer moet je dat doen om het vet weg te halen en bij een oude om roest en ruwheid te verwijderen.
Klop hier in het balkje, om de 15 cm, links en rechts een spijker. Om de kans op splijten te verkleinen, geef je altijd eerst een tikje op de punt van de spijker. Breng daarna houtlijm aan op de korte zijde van de hoekprofielen, leg een lijntje lijm over de gehele lengte. Breng dan de delen samen.
Voor je gaat timmeren, neem je een lange plank resthout en leg je die onder je werkstuk. Nu klop je alle spijkers volledig door het hout. De spijkers zijn in dit geval iets langer dan de dikte van het hout, daarom is die onderliggende plank nuttig.
Als je dan het geheel omdraait, zie je kleine spijkerpuntjes uitsteken. Die puntjes zijn perfect voor het plaatsen van de afwerklat.
AFWERKLAT
Tik de lat vast, maar gebruik wel een slagblokje. Zo raakt je hout niet beschadigd. Vervolgens mogen de uiteindes van de armatuur dichtgemaakt worden met op maat gemaakte eindstukjes. Lijm die vast. Tape klemt het stuk op zijn plaats, terwijl de lijm uithardt.
DE OPHANGING
En dan nu: gordijnfournituren om aan de omkasting te bevestigen. Dit alternatief voor een gordijnrail bevat ook alle onderdelen die je nodig hebt om een armatuur mooi op te hangen.
Meet de bevestigingspunten voor de fournituren af op de omkasting die je net hebt gemaakt. Die punten komen op 50 cm van de uiteindes. Vervolgens boor je op die punten met een fijne houtboor, een exemplaar met het formaat van de staalkabel van de fournituren.
Op het einde van de staalkabel komt een draadstop. Zoek een boor met die diameter en plak op de boor de lengte van de draadstop af. Draai de omkasting om: zo vind je aan de binnenzijde het boorpunt. Daar boor je nu met de dikkere boor. Net zo diep als nodig is om de draadstop te verzinken.
Dan kan de staalkabel door het gat. Met een inbussleutel schroef je de draadstop vast op de kabel. Om goed aan te spannen, plaats je de inbus met het korte einde in de schroef.
WERK TUSSENDOOR
DubBELZIJDIGE TAPE
We hebben hier een rol smalle dubbelzijdige tape. Breng een strook daarvan aan de binnenzijde van de armatuur, aan beide benen van het U-profiel. Dat is straks voor de afwerking. Druk de dubbelzijdige tape goed aan, zodat die stevig vastkleeft.
PROFIEL MET LEDSTRIP
Daarnaast haalden we er nog een ledstripprofiel bij, uitgerust met een witte kunststof afdekkap die werkt als diffusor. Die zal ervoor zorgen dat de individuele ledpuntjes van de strip minder opvallen. Maak die matwitte strip voorlopig los, en kleef op de achterzijde van het profiel ook een strook dubbelzijdige tape.
OMKASTING AFWERKEN
Dit profiel komt centraal in de houten omkasting. Opnieuw: flink aandrukken, zo hecht de tape het best. Ondertussen is de houtlijm droog en kan je de omkasting verder afwerken. Maak aan een uiteinde een opening om de stroomdraad door te trekken. Met een rasp, vijl en wat schuurpapier kan je de randen nog netjes afwerken.
DE LICHTBRON aansluiten
We halen de zelfklevende ledstrip erbij. In de verpakking zit een trafo. Die sluit je aan op de strip met een klein stekkertje. Knip meteen de draad van het stekkertje door. We gaan de kabel namelijk vervangen. Strip hiervoor de twee draadjes die aan het stekkertje hangen. Er moet 1 cm koper blootliggen. Zet op elk draadje een lasklem.
Haal vervolgens de verlichtingskabel door de opening en steek ook daarvan de draden in de lasklemmen. Schuif ook het plafondkapje op het verlichtingssnoer.
De oorspronkelijke aansluiting met de trafo heb je doorgeknipt. Die draad moet je dus wegnemen om het nieuwe decoratievere verlichtingssnoer aan te sluiten. Er is een steekklem met schroefjes, dus dat lukt eenvoudig. Schroef de trafo terug dicht.
Sluit dan het stekkertje van de ledstrip aan en kleef die in het profiel. Op het einde van het profiel kan je de strip gewoon afknippen. Vervolgens kan je de diffusor terug op het profiel zetten.
bevestiging aan het plafond
Volgende stap: de bevestiging aan het plafond. Hoe zit dat ineen? Schuif de holle siermoer over de staalkabel. Plaats de draadstop op de gewenste lengte en knip de kabel af. De siermoer schuift over de draadstop en past dan op een holle bout. Die bout schroef je dan weer op de stokschroef.
Zo ga je te werk:
- Eerst gaat de stokschroef in het plafond.
- Daarna draai je die holle moer erop, tot tegen het plafond.
- Dan volgt de siermoer, waarin dus de staaldraad vastzit, met de draadstop.
Schuif het plafondkapje tot tegen het plafond. Zo hangt de lamp al op.
DE AFWERKING
Nu kan je de lamp nog een persoonlijke stijl geven. Hier gebruikten we bijvoorbeeld Japans papier om het licht wat te verzachten. Snijd enkele stukken op maat. Met de stukken papier maken we een patroon dat we vervolgens, met behulp van de stroken dubbelzijdige tape, vasthangen aan de binnenzijde van de behuizing. Laat de stroken papier wat overlappen: zo creëer je extra diepte in je ontwerp.
Het papier gaat het licht temperen. Het licht laat de textuur van het papier leven.