ZELF EEN BUREAULAMP MAKEN MET BASISGEREEDSCHAP
Een goed uitgeruste werkplaats met al het denkbare materiaal en gereedschap, het is de droom van velen. Laat een gebrek aan materiaal je echter niet stoppen. Wij gaan de uitdaging aan om met basismateriaal toch een mooie lamp te maken. We kiezen bovendien voor recuperatiemateriaal: twee kapstokken, uiteraard aangevuld met wat ijzerwaren en elektro-onderdelen.
KAPSTOKKEN VOORBEREIDEN
We beginnen met het prepareren van de kapstokken:
- Van één van de kapstokken halen we het dwarshout weg. Dat lukt gemakkelijk als je het eerst doorzaagt.
- Dan moeten we boren. In de onderste kapstok (met dwarshout) komen aan de twee zijden boorgaten aan de zijkant. De bovenste kapstok krijgt één zo'n boorgat. Het tweede boorgat, aan de andere zijde, boor je van boven naar beneden.
VERVEN VOORBEREIDEN
De kapstokken zijn al geverfd. Het volstaat die even te ontvetten, wat op te schuren en te ontstoffen voor je die kleurt met de spuitverf. De basis vraagt wat meer werk:
- Zaag eerst een cirkel uit een dikke plank mdf.
- Schuur het hout flink op tot het mooi glad is.
- Breng dan een primer aan.
- Na het primen moet je opnieuw gladschuren (het vocht in de primer trekt in het mdf: het oppervlak wordt oneffen.)
- Pas dan kun je verf spuiten. Werk in een kartonnen doos, zo beperk je de verfnevel.
METALEN DELEN KLAARMAKEN
Ook voor de metalen delen is er voorbereiding nodig.
- Zaag enkele stukken van de draadstang. Elk stuk moet voldoende lang zijn voor twee vleugelmoeren, de dikte van twee metalen verbinders en de dikte van de kapstok. Je hebt hiervan drie stukken nodig.
- Daarnaast heb je ook twee T-vormige verbindingsstukken die je moet bewerken voor je die kunt gebruiken.
- Plaats het metalen stuk met de bovenstreep van de T ondersteboven in je klem. Met een paar ferme tikken van de hamer plooi je het staartje om. Met de twee rechte verbinders hoef je niets te doen. Je kunt ze onmiddellijk gebruiken.
DE BASIS, EERSTE KAPSTOK EN TWEEDE KAPSTOK
Zo begin je aan je basis en je eerste kapstokken:
- Positioneer de twee geplooide T-ijzers aan een zijde van je basisplank.
- Even met een priem de boorpunten aanduiden, daarna kun je schroeven. Kies kleine zelfborende schroefjes om alles vast te zetten.
- De eerste kapstok mag je nu vastmaken, dat is behoorlijk eenvoudig: plaats de kapstok tussen de twee metalen houders en jaag een van de stukjes draadstang door de openingen van de houders en het boorgat van de kapstok.
- Draai nu aan elke zijde een vleugelmoer op de draadstang. Wil je de hoek nog wat aanpassen, dan maak je de vleugelmoeren een ietsje los.
- De twee kapstokken zet je volgens hetzelfde principe aan elkaar vast. Gebruik daarvoor twee stukken draadstang, vier vleugelmoeren en de twee rechte verbinders.
- Tot slot schroef je een stukje holle draadstang in het boorgat aan het uiteinde van je lamp.
KABELS STRIPPEN
We gebruiken een kabel met een nylon bekleding. Deze moet je strippen:
- Zowel aan de zijde van de stekker als aan de zijde van de lamp moet je twee draadjes blootleggen.
- Wikkel eerst een stukje tape rond het nylon waar je de draad wil doorknippen. Snij door de tape, zo rafelt je bekleding niet uit.
- Snij daarna door de grijze ommanteling. Wees voorzichtig, je mag de draden niet beschadigen.
- Strip daarna zowel van de blauwe als van de bruine draad ongeveer 1 cm van de mantel, zodat het koper bloot ligt.
- Draai aan het koperen uiteinde, zodat de losse draadjes een geheel vormen.
STEKKER EN FITTING
Zo ga je te werk voor de stekker en de fitting:
- Steek de kabel aan een zijde door de holle draadstang. Daar kun je de fitting bevestigen (in ons geval heeft de fitting eenvoudige steekklemmen.)
- Wikkel de draad rond de kapstokken.
- Aan het andere uiteinde hang je dan de stekker. Ook hier bevestig je de blauwe draad aan een zijde, de bruine aan de andere. Hier zijn wel geen steekklemmen. Je moet de draden vastzetten met schroeven.
LAMPENKAP
De finishing touch is de lampenkap. Die bevestigen is geen probleem. De fitting heeft aan de buitenkant een schroefdraad, daarop zitten twee grote kunststof moeren. De lampenkap klem je daartussen vast.