WandenPremium

BUREAUVERLICHTING VOORZIEN

Verlichting speelt een belangrijke rol in je bureau. Welke verlichting het meest geschikt is voor deze ruimte, bespreken we hieronder. Ook overlopen we hoe je zelf een bureaulamp maakt met enkel wat basisgereedschap, en een staande lamp op basis van een oude spot.

WELK LICHT IS GESCHIKT VOOR EEN BUREAU?

richtlijnen verlichting

Bij het uitzoeken van bureauverlichting is het vooral uitkijken naar licht dat het werkoppervlak goed zichtbaar maakt, zodat je ogen niet te veel belast worden. Zo garandeer je de meeste productiviteit. De overheid heeft een aantal richtlijnen opgesteld voor de verlichtingssterkte op werkposten:

  • Voor bureauwerk wordt een minimale lichtsterkte van 500 lux aangeraden (lux is een eenheid die aanduidt hoeveel licht op een bepaald aantal vierkante meters terechtkomt).
  • Wie aan technisch tekenen doet, zou minstens 750 lux moeten voorzien.
  • Voor echt precisiewerk geldt dat er minstens 1000 lux nodig is.

Aan de hand van de nodige hoeveelheid lux kun je ook het ideale aantal lumen (de eenheid voor lichstroom in alle richtingen) berekenen. Een handige formule is: Aantal m² x vereiste aantal lux = aantal lumen

Is je bureau bijvoorbeeld 10 m² groot en wens je het minimale luxgehalte voor een bureau (500) te behalen, dan moet je lampen voorzien die in totaal 5000 lumen behalen. Het aantal lumen kun je aflezen op de verpakking.

bureau licht

Ook de kleur van het licht is van belang, want die heeft invloed op je productiviteit: Warm licht is aangenaam in knusse omgevingen waar je kunt relaxen, maar in een kantoor of bureau plaats je beter blauw of wit licht in plaats van warm, gelig licht. De lichtkleur wordt uitgedrukt aan de hand van de kleurtemperatuur, waarbij geldt dat alles onder de 3000 kelvin eerder warm licht is, en alles daarboven naar kouder wit licht en daglicht neigt.

Als basisverlichting voor je bureau - de hoofdlamp aan het plafond dus - kies je het best een warm wit licht (rond de 3000 K) en voor de bureaulamp neem je een witter licht (vanaf 4000 K).

Ten slotte is er nog de diffusie van het licht; die bepaalt hoe egaal het verdeeld zal worden over een oppervlakte. Zo geeft een tl-lamp veel strooilicht, maar krijg je bij een led-lamp een strakkere verlichtingsstraal. In het geval van de hoofdverlichting zul je zeker een lamp nodig hebben die voldoende diffuus licht geeft. Informeer hier dus ook naar bij aankoop.

ZELF EEN BUREAULAMP MAKEN MET BASISGEREEDSCHAP

Een goed uitgeruste werkplaats met al het denkbare materiaal en gereedschap, het is de droom van velen. Laat een gebrek aan materiaal je echter niet stoppen. Wij gaan de uitdaging aan om met basismateriaal toch een mooie lamp te maken.

We kiezen bovendien voor recuperatiemateriaal: twee kapstokken, uiteraard aangevuld met wat ijzerwaren en elektro-onderdelen.

Lees hier hoe je deze klus klaart.

ZELF EEN STAANDE LAMP MAKEN

Op basis van een oude spot maken we een staande lamp. Een verstelbare arm zorgt ervoor dat je de lamp in de hoogte kan aanpassen. Het blankhouten frame past in zowat elk helder interieur. Het rode kleuraccent van kabel en kap geeft het geheel punch.

Lees hier hoe je deze klus klaart.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Geschreven door SOB
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine