DIAMANTSCHIJVEN VOOR JE HAAKSE SLIJPER
Om met een haakse slijper door harde steenmaterialen of beton te gaan, gebruik je diamantschijven. Er zijn specifieke diamantschijven te vinden voor elk materiaal, al zijn er ook diamantschijven verkrijgbaar voor afwisselend gebruik.
WAT IS EEN DIAMANTSCHIJF?
Diamantslijpschijven bestaan uit een mengeling van diamantjes en een legering die ze samenhoudt. Hoe harder het te verzagen materiaal is, hoe sneller de diamantjes verslijten en hoe sneller er dus nieuwe moeten vrijkomen. Zacht bindingsmateriaal leidt tot een vlottere vrijgave van diamanten en dus meer snijkracht. Bij een hard bindingsmateriaal geldt net het omgekeerde.
Je kan de diamantschijven vinden in drie uitvoeringen: met een gegolfde, gesloten of gesegmenteerde rand. Hoe meer diamantkorrels er in de snijrand van diamantschijven verwerkt zitten, hoe duurzamer die is. Het hardste materiaal uit de natuur wordt dan ook gebruikt voor het hardste werk. Gewapend beton doormidden zagen of passtukjes maken voor je badkamertegels, met de juiste diamantschijf kan het allemaal.
DE SNIJKANT
De klassieke diamantschijf heeft een rand die uit verschillende segmenten bestaat. De inkepingen daartussen en in het blad zelf doen het werk een stuk vlotter verlopen. Ze zorgen ervoor dat de schijf niet te veel uitzet door oververhitting en dus ook niet knelt, en ze voeren het stof af, zodat je een beter zicht hebt.
Keramische materialen en natuursteen hebben baat bij een schijf met heel fijne tanden of een doorlopende rand. Voor grove materialen is de uitsparing tussen de segmenten dan weer groter, zodat de schijf het restmateriaal optimaal kan afvoeren. Bij het verzagen van zo'n materiaal komt immers veel gruis vrij.
Om snel maar toch nauwkeurig te kunnen werken in heel harde steensoorten zijn er schijven met een gekartelde rand. Die geven een betere grip op het werkstuk en voorkomen splintervorming van het materiaal. Voor het echte precisiewerk kies je het best een schijf met een volle rand, zo krijg je de zuiverste rechte snede.
SOORTEN DIAMANTSCHIJVEN
Er bestaan universele diamantschijven voor algemene bouwmaterialen van verschillende types: middelharde, of afwisselend harde en zachte materialen, waardoor je minder vaak een andere schijf op de machine moet monteren. Dergelijke schijven zijn echter niet meteen geschikt voor frequent gebruik.
MARMER, TEGEL, NATUURSTEEN
Daarnaast bestaan er diamantschijven die specifiek zijn bestemd voor marmer, tegels en natuursteen. Als doe-het-zelver heb je deze soorten mogelijk minder vaak nodig dan gespecialiseerde professionals, tenzij je van plan bent om veel te tegelen.
BETON EN ABRASIEF
Diamantschijven voor beton mag je enkel op heel harde materialen gebruiken, zoals uiteraard beton, maar ook bijvoorbeeld klinkers. Tot slot bestaan er diamantschijven voor abrasieve materialen, zoals snelbouwsteen en ytong.
KLEURCODES
Welke schijf je voor welke klus moet gebruiken, staat doorgaans duidelijk aangegeven met pictogrammen en/of kleurcodes.
DE JUISTE DIAMETER
Los van hun hardheid afgestemd op de toepassing, kunnen diamantschijven ook nog op andere vlakken verschillen. Zoals de diameter. Die moet op maat zijn van het type machine waarop je de schijf zal monteren. Meestal zal dit voor een haakse slijper zijn, waarbij je een kleinere diameter nodig hebt dan voor een tafelzaag.
Met dank aan: Duro, Klingspor, Carat