Atelier & werkplaatsPremium

Hoe kies en gebruik je diamantschijven?

Om met een haakse slijper door harde steenmaterialen of beton te gaan, gebruik je diamantschijven of diamantzagen. Er zijn specifieke diamantschijven te vinden voor elk materiaal, al zijn er ook diamantschijven verkrijgbaar voor afwisselend gebruik.

 

Wat is een diamantschijf?

Om met een haakse slijper door beton of natuursteen te gaan, werk je met diamantslijpschijven of diamantzaagbladen. Een diamantzaagblad bestaat uit een metalen lichaam met een asgat - om het blad op de machine te bevestigen - en segmenten. Elk segment bestaat uit synthetische diamanten die vastgehouden worden dankzij een metaalbinding. Hoe harder het te zagen materiaal, hoe zachter het bindingsmateriaal van het segment moet zijn - en vice versa

In de ideale omstandigheden slijten de diamanten en de metaalbinding in gelijke mate af. Door het schurende effect van het materiaal zal de binding na verloop van tijd de harde diamant loslaten, waardoor de volgende diamant tevoorschijn komt. De hardheid van de diamanten zorgt voor het zagende resultaat.

Voor de klusser en voor de pro
De toepassing van een diamantzaag op een haakse slijper vindt vaak zijn weg naar klussers en zelfbouwers. Er zijn daarnaast ook diamantzagen die echt voor professionele toepassingen gemaakt zijn, denk maar aan diamantzaagbladen voor motorslijpers, vloerzagen, tafelzaagmachines, wandzaagmachines en sleuvenzaagmachines. Dit zijn stuk voor stuk toepassingen die meestal enkel door professionelen uitgevoerd worden.

diamantschijf haakse slijper

Hoe kies je een diamantschijf?

De kwaliteit

Je wil uiteraard een diamantschijf van een goede kwaliteit. Belangrijke criteria hier zijn de diamantconcentratie (hoe hoger de concentratie, hoe hoger de kwaliteit), de diamantkwaliteit (scherpe diamantkorrels / grotere korrels zijn duurder en beter van kwaliteit dan ronde / kleine korrels), de bindingsmetalen (hiermee wordt de toepassing bepaald) en de korrelgrootte van de diamant (hoe groter de korrel, hoe sneller / grover men gaat zagen, hoe kleiner de korrel, hoe fijner de afwerking).

De snijkant

De klassieke diamantschijf heeft een rand die uit verschillende segmenten bestaat. De inkepingen daartussen en in het blad zelf doen het werk een stuk vlotter verlopen. Ze zorgen ervoor dat de schijf niet te veel uitzet door oververhitting en dus ook niet knelt, en ze voeren het stof af, zodat je een beter zicht hebt.

Keramische materialen en natuursteen hebben baat bij een schijf met heel fijne tanden of een doorlopende rand. Voor grove materialen is de uitsparing tussen de segmenten dan weer groter, zodat de schijf het restmateriaal optimaal kan afvoeren. Bij het verzagen van zo'n materiaal komt immers veel gruis vrij.

Om snel maar toch nauwkeurig te kunnen werken in heel harde steensoorten zijn er schijven met een gekartelde rand. Die geven een betere grip op het werkstuk en voorkomen splintervorming van het materiaal. Voor het echte precisiewerk kies je het best een schijf met een volle rand, zo krijg je de zuiverste rechte snede.

Watergekoeld

Nieuwe technologieën verminderen de warmteontwikkeling tijdens het snijden, wat de levensduur van de schijf verlengt. De typische sleutelgatopeningen op vele bladen vergemakkelijken de afvoer van lucht en/of water vanuit de zaagsnede.

Toch, net als diamantboren, kan het zijn dat diamantschijven watergekoeld gebruikt moeten worden. Dat wordt meegegeven op de verpakking. In dat geval heb je een slijptool nodig die specifiek ontworpen is voor natte toepassingen, zoals natte tegelsnijders of natte slijpmachines.

De meeste professionele zaagmachines die met diamantschijven werken, beschikken over een waterreservoir of -aansluiting om stof te neutraliseren en het zaagblad af te koelen. 

diamantschijven haakse slijper

Soorten diamantschijven

Er bestaan universele diamantschijven voor algemene bouwmaterialen van verschillende types: middelharde, of afwisselend harde en zachte materialen, waardoor je minder vaak een andere schijf op de machine moet monteren. Dergelijke schijven zijn echter niet meteen geschikt voor frequent gebruik.

Marmer, tegels en natuursteen

Daarnaast bestaan er diamantschijven die specifiek zijn bestemd voor marmer, tegels en natuursteen. Als doe-het-zelver heb je deze soorten mogelijk minder vaak nodig dan gespecialiseerde professionals, tenzij je van plan bent om veel te tegelen.

Beton en abrasief

Diamantschijven voor beton mag je enkel op heel harde materialen gebruiken, zoals uiteraard beton, maar ook bijvoorbeeld klinkers. Tot slot bestaan er diamantschijven voor abrasieve materialen, zoals snelbouwsteen en ytong.

Kleurcodes

Welke schijf je voor welke klus moet gebruiken, staat doorgaans duidelijk aangegeven met pictogrammen en/of kleurcodes.

De juiste diameter
Los van hun hardheid afgestemd op de toepassing, kunnen diamantschijven ook nog op andere vlakken verschillen, zoals de diameter. Die moet op maat zijn van het type machine waarop je de schijf zal monteren. Meestal zal dit voor een haakse slijper zijn, waarbij je een kleinere diameter nodig hebt dan voor een tafelzaag.

Met dank aan: Duro, Klingspor, Carat

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine