Houten terrassenPremium

Zonwering op het terras: de mogelijkheden

zonwering

Bij mooi weer vertoeven we graag in de tuin of op het terras. Een stralend zonnetje is namelijk de ideale backdrop voor een barbecue, een cocktailfeestje of gewoon een namiddagje luieren. Wanneer ze er echter genadeloos op los brandt, is zonwering de redder in nood. We gaan na hoe je schaduw in je tuin of op het terras kan brengen met een overkapping én overlopen enkele andere opties. 

 

overkapping

ALUMINIUM

aluminium

De basisstructuur van een terrasoverkapping bestaat tegenwoordig meestal uit een frame van verbonden aluminium profielen. In deze profielen wordt dan afwatering voorzien, waardoor water (onzichtbaar) kan weglopen. Voor buiten is aluminium een goede optie, op voorwaarde dat het om geanodiseerd en ge(poeder)coat aluminium gaat. Dit type metaal gaat lang mee en is stevig, waardoor grote overspanningen, die typisch zijn aan een terrasoverkapping, zeer haalbaar zijn. Aluminium heeft voorts ook een goede isolerende werking, is kras- en roestbestendig en vereist weinig onderhoud.

 

HOUT

hout

Met hout kan je ook grote afstanden overbruggen, wat het uitstekend geschikt maakt voor een overkapping. Je kan tevens zorgen voor een veranda met grote glaspartijen, wil je je overkapping op termijn uitbouwen. Hout werkt eveneens isolerend en geeft de overkapping een warme, natuurlijke uitstraling. Daarnaast is hout ook relatief gemakkelijk te bewerken, waardoor je het uitzicht van je overkapping zelf beter kan sturen dan met aluminium profielen. Net zoals het geldt voor tuinhuizen, terrassen, omheiningen en carports, is het ook hier niet gelijk welke houtsoort je kiest. Het hout moet tegen een stootje kunnen en afhankelijk van de gekozen houtsoort zal het hout van je overkapping ook regelmatig moeten worden behandeld. 

 

PVC

pvc

Pvc is het budgetvriendelijkste materiaal voor een overkapping of veranda. Net zoals aluminium, moet je het nauwelijks onderhouden. Een nadeel dat je er moet bijnemen: pvc is een stuk minder stevig; de profielen moeten dus dikker zijn om grote overspanningen mogelijk te maken.

 

DAKAFWERKING

POLYCARBONAATPLATEN

strip

De meest voor de hand liggende optie voor wie een vaste dakafwerking wil, zijn polycarbonaatplaten. Deze bestaan in zowel opaque als heldere uitvoering. Beide bieden voldoende bescherming tegen regen, maar de laatste is volledig doorschijnend en zorgt zo voor een optimale lichtinval. Meestal zijn dergelijke platen uitgerust met een uv-filterende folie of beweegbare doekzonwering voor bijkomende bescherming. Je kan kiezen voor platen in een platte uitvoering, die in een helling worden gelegd. Daarnaast kan je ook een terrasoverkapping uitrusten met een gebogen dak uit massief polycarbonaat.

 

LAMELLEN

lamellen

Tegenwoordig kan je ook een beroep doen op al dan niet-roterende lamellen voor de dakafwerking van je overkapping. Roterende lamellen hebben het voordeel dat je het zonlicht kan doseren met een afstandsbediening. Deze lamellen kunnen uit hout of aluminium bestaan en kunnen individueel tot 150° om hun as draaien. Dergelijk lamellendak bestaat tegenwoordig ook in een uitvoering met opzij openschuifbare lamellen. Zo kan je ook van de volle zon genieten indien gewenst. De afwatering kan per lamel gebeuren, waardoor het water tijdens de draaibeweging naar zijdelings geïntegreerde gootprofielen wordt afgevoerd en je dus niet op een douche getrakteerd wordt wanneer je die opnieuw opent na een regenbui.

 

GROEN

groen

Veruit de meest ecologische optie om een zelfgemaakte terrasoverkapping te bedekken, is met planten. Ze geven schaduw wanneer je 's zomers buiten zit. Dat maakt het een gezellig plaatsje voor je aperitief of om onder te barbecueën. Je kiest voor een klimplant zoals kiwi, kamperfoelie, een druivelaar, een wingerd of klimop, en je hebt in geen tijd een schaduwrijke verpozingsplek tijdens de zomer.

 

DAKPLATEN

overkapping

Een overkapping kan je natuurlijk ook bedekken met een gewone dakbedekking van golf- of andere dakplaten. Dan ben je er zeker van dat je zowel beschermd bent tegen de zon als tegen de regen. Maar met de regen en de zon hou je ook het licht tegen, natuurlijk.

 

... OF EEN ZONNESCHERM

knikarm

Wil je geen volledige overkapping, maar enkel een scherm dat je kan openvouwen wanneer het je schikt? Dan kan je ook voor een knikarmscherm of een zonnetent kiezen. Deze kan je in een omkasting tegen de gevel wegwerken bij slecht weer. Doordat er geen steunpalen nodig zijn heb je een vrije doorloopruimte. Zo'n schermen zijn opgebouwd uit een glasvezel-, pvc- of polyesterdoek in een aluminium, pvc of houten frame.

 

ZELF EEN TERRASOVERKAPPING PLAATSEN
zonwering
Een terrasoverkapping kan een behoorlijke duit kosten. Gelukkig kan je ook een soortgelijk project zelf tot een goed einde brengen. Ofwel doe je alles van ontwerp tot afwerking zelf, ofwel kies je een gemakkelijkere optie door te werken met een doe-het-zelf pakket. Bekijk hier hoe je dat aanpakt. 

 

ZONWERING

SCREENS

screens

Voor terrasoverkappingen wordt ook vaak een beroep gedaan op een dynamische afwerking met een verstelbaar doek. Deze kan dan geopend en gesloten worden met een afstandsbediening, afhankelijk van de behoefte. Om een goede afwatering te garanderen, moeten dergelijke doeken – afhankelijk van type en afmetingen – onder een helling van 5° tot 10° worden geplaatst. Ze worden middels veermechanismen constant onder spanning gehouden. Zo'n doek kan voorts ook als aanvullende zonwering worden gebruikt bovenop glas- of kunststofplaten. 

GLASVEZELDOEK

Deze doeken bestaan uit glasvezeldraden die gecoat zijn met pvc. Door het zware gewicht zijn ze in de meeste gevallen enkel nuttig als verticale screens. Wanneer je ze gebruikt om horizontaal te leggen, zouden ze te snel gaan doorzakken. Er kunnen ook plooien ontstaan wanneer het doek lang niet uitgerold is geweest. Die verdwijnen echter na verloop van tijd.

POLYESTERDOEK

Het belangrijkste voordeel van een polyesterdoek is dat het een stuk lichter is dan een glasvezeldoek. Hierdoor gaan ze niet snel doorhangen en kunnen ze zowel horizontaal als verticaal worden gebruikt. Ze hebben een hoge vormvastheid en zijn daarnaast ook geschikt voor grote overspanningen.

PVC-DOEK

Naast de traditionele rolscreens bestaan er ook systemen met een vouwdak met pvc-doeken. Deze motorisch gestuurde daken bieden geen blinde afwatering, maar laten wel toe om het dak zo goed als horizontaal te plaatsen.

ZELF ZONWERING PLAATSEN
5.2 Doek monteren (crop links)
Ook hier kan je zelf aan de slag met een zelfbouwpakket. Om te kijken welk pakket je nodig hebt, heb je de lengte van de overkapping nodig en tel je hoeveel dak- of glasplaten er zijn. Deze zonwering wordt onder de overkapping geplaatst, tussen de liggers. Bekijk hier hoe je van start gaat. 

 

ANDERE OPTIES

Om schaduw in je tuin of op het terras te krijgen, zijn er natuurlijk ook andere mogelijkheden dan een overkapping plaatsen. Je keuze hangt uiteraard af van je wensen, budget of de stijl van je tuin. 

PARASOLS

parasol

Parasols zijn verplaatsbaar, een overkapping niet. Dat is meteen ook de grootste troef van dit type zonwering. Ze zijn er in allerlei vormen, modellen en kleuren, waardoor er voor elk type tuin wel een functionele én decoratieve parasol te vinden is. 

types

  • De vrijstaande parasol kan je om het even waar in je tuin of op het terras plaatsen. Kleinere modellen kan je in de grond steken, zwaardere types veranker je beter in een parasolvoet. Wanneer de positie van de zon verandert gedurende de dag, kan je je parasol telkens mee opschuiven. Hij heeft een steel of mast in het midden uit aluminium, hout of pvc (bij kleinere modellen).
  • Een tafelmodel is dan weer heel praktisch als je drankjes in de schaduw wil laten staan of niet wil eten met een felle zon boven je. De mast van de parasol gaat door een opening in het midden van de tafel, waardoor die ook extra vastgehouden wordt. 
  • Een zweefparasol heeft een afbuigende mast die in een zware parasolvoet verankerd is. De parasol zelf is naast de mast bevestigd en niet erbovenop. De voet doet hier dienst als contragewicht. Het voordeel van dit model is dat de voet naast de tafel kan worden geplaatst, waardoor je in feite meer schaduw kan creëren met een kleinere parasol. 

Bij zowel staande als zwevende parasols zijn er modellen beschikbaar waarbij de parasol zelf in bepaalde hoeken kan kantelen. 

katrol

OPENINGSSYSTEMEN

Een push-up parasol klap je open zoals een paraplu. Dit wordt vooral bij lichtere modellen en strandparasols toegepast. 
Vervolgens zijn er ook modellen met een draaimechanisme dat je bedient met een hendel. Als laatste kan je kiezen voor een katrolsysteem. Deze parasols worden met een touw opgetrokken en dankzij katrollen verloopt dit soepel. 

 

SCHADUWdoeken

Schaduwdoeken zijn niet enkel te bevestigen aan een overkapping, je kan ze ook aan je gevel of in bomen vastmaken. Ze bestaan in allerlei afmetingen, kleuren en materialen. Om extra sfeer te creëren heb je modellen met ingewerkte lampjes. Bevestig ze met touw, kabel of ketting. 

 

BEPLANTING

De oudste vorm van zonwering is uiteraard de schaduw die een boom voorziet. Denk bij de aanleg van je tuin goed na of er in je beplantingsplan ook schaduwvoorziening is opgenomen. Dat kan een hoge struik zijn, een scherm begroeid door een klimplant of een mooie, stevige boom. Extra groen heeft bovendien nog tal van andere voordelen voor jezelf, je tuin en het milieu. 

schaduw boom

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine