DE SEPTISCHE PUT: WAT EN HOE?
Een septische put is een verzamelplaats waar het afvalwater van je woning (voornamelijk het toilet) wordt gezuiverd en afgevoerd naar het rioolnet. Lees hier meer over de werking, wanneer je er al dan niet één moet laten plaatsen en hoe vaak het onderhoud nodig is.
de septische put: WAT IS HET?
Een septische put is een grote tank van minstens 2.000 l in beton of pvc dat wordt ingegraven. In de septische put wordt alle afvalwater - zwart water (toilet) en vaak ook grijs water (huishoudelijk afvalwater) - uit de woning verzameld en gezuiverd (lees: vloeibaar gemaakt) alvorens het naar het rioolnet wordt afgevoerd. Wat achterblijft in de put is alles wat vast/bezinkbaar is.
Dat ondergaat in een eerste (zuurstofarm) compartiment een rottingsproces, waar anaerobe bacteriën zorgen voor afbraak. De organische stoffen worden daarbij omgezet in methaan, koolstofdioxyde, water en slib. Hierbij ontstaat er ook een korstvorming. De vloeistof die daarbij overblijft vloeit vervolgens door naar een tweede compartiment met meer zuurstof, waar het geoxideerd wordt. Het afvalwater dat overblijft komt uiteindelijk in de riool terecht.
OPTIMALE WERKING
Om de werking van de septische put optimaal te houden, zorg je ervoor dat je niet overmatig chemische reinigings- en ontstoppingsmiddelen, zeep en azijn door de afvoer giet. Vermijd verder moeilijk afbreekbare zaken zoals tampons, maandverbanden en vochtige doekjes. Ook haren en etensresten laat je beter zoveel mogelijk achterwege in je afvoeren.
DE SEPTISCHE PUT: WANNEER VERPLICHT?
Of je al dan niet een septische put moet laten plaatsen bij je woning, is grotendeels afhankelijk van het rioolstelsel, meerbepaald of die al dan niet is verbonden met een zuiveringsinstallatie. Dat kan je in Vlaanderen opzoeken via het zoneringsplan van de Vlaamse Milieumaatschappij.
Bij ‘centraal gebied’ en ‘geoptimaliseerd buitengebied’ zit je gekoppeld aan een zuiveringsinstallatie, en hoeft er geen septische put te zijn. Bij ‘collectief te optimaliseren buitengebied’ is verplicht een septische put te plaatsen voor grijs en zwart water. Individueel te optimaliseren buitengebied is nog een andere regeling, waar een IBA verplicht is.
Let op: of een septische put al dan niet verplicht is, is ook afhankelijk van gemeentelijke bepalingen. Je klopt dus best eens aan bij het gemeentehuis. Wie een septische put moet laten plaatsen, heeft overigens doorgaans geen vergunning nodig, tenzij je de put dicht bij perceelgrenzen laat plaatsen – informeer je hierover ook bij je gemeente.
HOE EEN SEPTISCHE PUT ONDERHOUDEN?
Hoewel het niet verplicht is, wordt het toch aangeraden om je septische put jaarlijks eens te laten inspecteren. Zo’n controle dient voor een optimale werking van de bacteriën en om verstopping te voorkomen.
Bij een inspectie wordt er nagekeken of:
- er geen boomwortels te dicht in de buurt komen van de put – indien wel, worden deze verwijderd;
- er geen te grote instroom is van regenwater;
- de put nog stabiel staat;
- het waterniveau in de put niet te laag staat;
- de dikte van de korst tussen de 10 en de 15 cm bedraagt.
Verder wordt er in de put ook gekeken naar het afvalwater in het tweede compartiment, als graadmeter voor een goede werking van de put. Dat afvalwater dient in principe geurloos en kleurloos (of hooguit lichtbruin) te zijn. Ondervind je toch geurhinder van je septische put of heeft het water een vreemde kleur? Dan moeten de bacteriën aangevuld worden.
Indien zou blijken dat er barsten of lekken in de wanden, vloer of plafond van de put zouden zitten, wordt de put volledig gereinigd en wordt er een waterdichte coating aangebracht. Dat gaat vaak meteen samen met een nieuw (geurdicht) putdeksel.
HOE EEN SEPTISCHE PUT LEDIGEN?
Naast een aangewezen jaarlijkse inspectie, moet een septische put om de 3 tot 5 jaar gereinigd en geledigd worden. Of het naar 3, dan wel naar 5 jaar neigt, hangt af van de grootte van de put (in verhouding tot het aantal gezinsleden dat afvalwater produceert) en hoe goed de put onderhouden is. Het spreekt voor zich dat je dit niet zelf doet, maar een beroep doet op een ruimdienst.