Waterafvoerkanalen & -buizenPremium

HOE VERLOOPT EEN SANITAIRE KEURING?

sanitaire keuring kopfoto

Sanitaire leidingen kan je tegenwoordig zelf leggen, maar vooraleer je je woning effectief kan aansluiten op het waternet is er een keuring nodig. Ook voor een aansluiting op de riolering is een attest van conformiteit, en dus een voorafgaande keuring vereist. Beide laat je uiteraard uitvoeren door een erkende keuringsinstantie. We geven mee hoe deze keuringen verlopen.

 

KEURING BINNENINSTALLATIE

WIE KEURT WAT?

keurder keurt de binneninstallatie

De keuring van de sanitaire binneninstallatie is nodig om na te gaan of de sanitaire voorzieningen correct zijn aangesloten en je zo zonder zorgen kunt genieten van kwaliteitsvol drinkwater. Zowel de aangesloten binneninstallatie als een niet-aangesloten binneninstallatie (met bijvoorbeeld een grondwaterput als bron), als de regenwateraansluiting dienen te worden onderworpen aan een keuring.

Er wordt op toegezien dat het water uit je installatie niet kan terugstromen naar het openbare netwerk en of er in de binneninstallatie geen terugstroming mogelijk is. Verder wordt er nagekeken of de waterstromen gescheiden zijn, en of het tweedecircuitwater (regenwater) correct wordt aangewend en niet wordt gebruikt om te drinken, koken, afwassen of douchen. Deze keuring vraag je aan bij de watermaatschappij of bij een bevoegd keuringsorganisme.

WANNEER?

De keuring is verplicht bij een eerste ingebruikname, bij wijzigingen en bij heringebruikname na afsluiting wegens bedreiging van de drinkwatervoorziening. Bij een nieuwe woning kan je deze keuring pas laten uitvoeren als alle toestellen en onderdelen geplaatst zijn én je de volgende twee zaken voorhanden hebt.

TOESTELLENLIJST

Ten eerste is er een lijst van alle aangesloten toestellen nodig, zoals een boiler, centrale verwarming, toiletten, bad en douche, keukenkranen, lavabo met kraan, installatie voor tweedecircuitwater zoals regenwater … Vermeld daarbij telkens een omschrijving, het merk, het type en het serienummer van elk deel en noteer ook waar het in de woning terug te vinden is. Hou dus tijdens de werken altijd alle handleidingen en bestelbonnen bij, dat zal je werk een stuk vergemakkelijken.

UITVOERINGSPLAN

Daarnaast heb je ook het uitvoeringsplan nodig. Dat is het grondplan van je woning waarop het schema van de sanitaire installatie en alle toestellen aangeduid staan. Is dat in orde, dan kan je een erkende keuringsinstantie contacteren om langs te komen.

sanitair uitvoeringsplan

DE CONTROLE

Die keurder overloopt, met alle nodige info bij de hand, ter plaatse de toestellenlijst. Hij controleert of alles juist is vermeld en correct is aangesloten. Dat doet hij voor alle kranen en toestellen die onderdeel zijn van de sanitaire installatie, zoals de waterteller, boiler, regenwaterpomp, enzovoort.

Het is belangrijk dat hij hierbij kan vaststellen dat er geen regenwater met het leidingwater zou kunnen vermengen. Waar nodig moeten kranen of toestellen dus voorzien zijn van een terugslagklep. Zijn de kranen Belgaqua-gekeurd, dan zijn die perfect geldig. Regenwaterkranen moeten worden gemarkeerd, zodat duidelijk is dat daar geen drinkbaar water uitkomt.

NA DE KEURING

Alle keuringsattesten worden automatisch doorgestuurd naar de watermaatschappij. Na ontvangst van een conform keuringsattest, gaat de watermaatschappij het keuringszegel op de hoofdkraan verbreken (m.u.v, Farys, De Watergroep, Water-link en AGSO Knokke-Heist: hier mag de keurder bij een conforme keuring het zegel verwijderen).

Een niet-conforme installatie mag niet worden aangesloten. Als er zaken nog niet zijn, en/of je voegt iets toe (zoals bv. een kraan), dan ben je verplicht een nieuwe keuring aan te vragen waarbij enkel het gewijzigde deel gekeurd zal worden. De termijn waarbinnen dat moet gebeuren ligt op 30 of 60 dagen, afhankelijk van de inbreuk.

 

KEURING PRIVÉWATERAFVOER

kleurwater keuring riolering

WANNEER?

In principe moet de keuring van de privéwaterafvoer gebeuren vóór de woning in gebruik wordt genomen, maar het kan gerust wat vroeger, op voorwaarde dat het volledige privéstelstel aangelegd is. De toestellen (toiletten, lavabo’s of was- en keukenapparaten …) hoeven echter nog niet aangesloten te zijn.

Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om het onderzoek te laten uitvoeren vooraleer de dekvloer aanwezig is, wanneer de leidingen nog duidelijk zichtbaar zijn. Verzamel in elk geval van alle leidingen voldoende beeldmateriaal. Een keuring gebeurt op basis van het Waterverkoopreglement.

Een keuring van de riolering is nodig bij onderstaande gevallen:

  • nieuwbouw of herbouw;
  • een nieuwe, bijkomende aansluiting;
  • een individuele sanering (IBA);
  • nadat een inbreuk is vastgesteld;
  • bij een afkoppelingsproject voor de aanleg van gescheiden riolering op het openbaar domein, tenzij er een keuring is uitgevoerd voor nieuwbouw of herbouw die maximaal vijf jaar oud is;
  • nadat herstelmaatregelen genomen zijn naar aanleiding van een voorafgaande niet-conforme keuring van de privéwaterafvoer.

WIE KEURT WAT?

De keuring gebeurt door de rioolbeheerder of een door de rioolbeheerder aangestelde keuringsagent. De controle omhelst onder andere de correcte scheiding van regen- en afvalwater, de correcte aansluiting van de toestellen, putten en leidingen op de riolering en – in geval van nieuwbouw – op de aanwezigheid van een regenwaterput. Sinds 2021 worden infiltratievoorzieningen ook mee gekeurd. Er wordt geïnventariseerd welke volumes en/of oppervlaktes er aanwezig zijn van de diverse voorzieningen.

zones septische put riolering

INFO VERGAREN

Eerst wordt er nagegaan in welke zone de woning ligt. Er zijn verschillende soorten zones, op te vragen door de keuringsinstantie bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), met specifieke eisen voor privéwaterafvoer. De zone bepaalt hoe de riolering moet worden voorzien.

De keurder gaat vervolgens bij de bouwheer plannen opvragen, naast een onderdelenlijst om te kijken welke putten er gebruikt worden in zijn project. Ter plaatse wordt dan gecontroleerd of die volgens plan zijn gebouwd. Zoniet, wordt er een wijziging op het plan aangebracht zodanig dat de keurder een correct beeld heeft van hoe het rioolstelsel is aangelegd.

Zorg er dus voor dat je tijdens de keuring je bouwplannen, je bouwaanvraag en de toepasselijke vergunningen en technische fiches van de gebruikte materialen en installaties bij je hebt.

PUTTEN CONTROLEREN

Eens de keurder alle nodige info heeft vergaard, begint hij ermee alle voorziene putten te controleren. Als eigenaar van een woning zorg je er gewoon voor dat die voldoende toegankelijk zijn.

putten controleren voor riolering

CONTROLEMETHODES
Als de buizen nog zichtbaar zijn, bijvoorbeeld in een tuin die nog niet is aangelegd, dan kan het traject van de afvalstromen makkelijk worden gevolgd. Als dat niet meer mogelijk is, wordt er met rook gewerkt. Daarbij wordt er rook gestuwd in een buis om te kijken waar die de andere kant er ook weer uit komt. Een andere mogelijkheid is werken met waterstromen, al dan niet met kleurstoffen aangelengd, zodanig dat je kunt herleiden welke stroom van waar komt.
De keurder is volledig vrij om te kiezen welke test hij/zij gebruikt voor de keuring.

fluowater voor keuring riolering

CORRECTE SCHEIDING

De volgende stap na de visuele inspectie van de putten, is een controle op correcte scheiding van regen- en rioolwater, en de aansluiting van de riolering, door middel van een rooktest. Door rook in de leiding te blazen die in de regenwaterput aankomt, kan de keurder zien of alle verbindingen goed gemaakt zijn. Zo weet hij ook of het water effectief afkomstig is van de regenafvoerpijpen. Komt de rook dus uit de afvoerpunten van het dak, dan is hij zeker dat het proper hemelwater is dat de regenwaterput binnenkomt.

Daarna wordt de vuilwaterstroom gecontroleerd in de septische put. Het afvalwater moet dus gescheiden worden van het propere regenwater en daar aankomen. Door toiletten door te spoelen kan hij luisteren of hij het water in de put hoort binnenstromen.

Daarnaast wordt er ook een visuele test gedaan met het doorspoelen van een kleurstof op plaatsen waar vuil water moet worden afgevoerd. Dat gaat dus zowel op voor toiletten als voor de afvoer van bijvoorbeeld wastafels. Als alles goed aangesloten is, dan zou dit gekleurde water moeten aankomen en dus ook zichtbaar zijn in de septische put.

RAPPORT

Na de keuring maakt de keurder een rapport op. Dat wordt bezorgd aan de keuringsinstanties, die op hun beurt zorgen voor een keuringsattest voor de woning. Deze keuring draagt uiteindelijk bij tot een efficiënter afvalwaterbeheer en een betere kwaliteit van de waterlopen. Een goede reden dus om je afvalwatervoorzieningen volgens een gescheiden stelsel aan te leggen. Bij afkeuring zal je je afwateringsinstallatie moeten aanpassen en opnieuw laten keuren.

TIJDENS DE BOUW: EENTAPSAANSLUITING
Tijdens de bouw van een woning kan je reeds water voorzien via een beperkte installatie met één tappunt. Ook hier moet er vooraleer de aansluiting kan gebeuren een keuring plaatsvinden. Na een periode van 2 jaar moet de geldigheid verlengd worden of dient een keuring eerste ingebruikname plaats te vinden.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine