Moestuin bewerkenPremium

KOLEN IN DE MOESTUIN

Aan koolsoorten geen gebrek! Je hebt enerzijds de sluitkolen zoals spitskool, rode en witte kool, alsook savooikool. De bladeren sluiten zich en vormen de uiteindelijke kool. Spruitjes, broccoli en bloemkool sluiten vervolgens het rijtje af. De familie kolen is niet alleen rijk aan variatie, maar ook aan essentiële voedingsstoffen. Een must-have voor in de moestuin!

 

KOLEN: ALGEMEEN

water

Een kool gedijt in een humusrijke grond, aangevuld met orga­nische meststof. Zodra de ‘bloem’ zich vormt tot de koolvrucht geef je geen bemesting meer bij: de plant zelf gaat dan te veel aan het groeien terwijl net dan de koolvrucht tijd moet krijgen om zich te ontwikkelen. Tijdens die groeiperiode vraagt de plant wel een regelmatige bewatering.

Een kool vraagt om een lichtrijke plaats, maar pas toch op met volle zon want dan kunnen bladeren van jonge plantjes verbranden. Kolen hebben deugd van een mulchlaag: het houdt de bodem koel en vochtig tijdens felle zon. Tegelijkertijd vormt het een afscherming tegen opkomend onkruid.

 

KWEEKWIJZE: ZAAIEN EN PLANTEN

vliesdoek

Om jonge koolplantjes te kweken maak je eerst zaaibakjes, gevuld met potgrond en wat wit zand. Dit vormt een luchtige structuur die de opkomst van de jonge plantjes vergemakkelijkt als ze door de grond moet breken. Zodra het eerste echte blad verschijnt tussen de kiemblaadjes kan je de jonge plantjes verspenen. Zodra de planten een 6 à 8 weken oud zijn kan je ze gaan verplanten.

Maak de potkluit dan goed nat voor je de koolplantjes uitzet. Qua plantdiepte mag je de bladeren tot net boven de grond plaatsen. Druk de kluit goed aan zodat onder de kluit geen holle ruimte zit: de wortels moeten kunnen aanslaan met de ondergrond. Na het planten hak je de rondom liggende grond even los voor een luchtigere structuur en kiemend onkruid tegen te gaan.

 

AANDACHTSPUNTEN

koolkraag

  • Intensief hetzelfde perceel gebruiken voor koolgewassen wekt knolvoet, een hardnekkige grondschimmel, in de hand. Vruchtwisseling is dus absoluut noodzakelijk. Bijkomend is een relatief hoge zuurtegraad bevorderlijk.
  • Be­scherm de planten tegen de kool­vlieg met simpele koolkragen: een stuk plastic rondom de wortels waarop de eitjes vallen en uitdrogen. Zo kunnen de larven niet ontpoppen om tot bij de wortels te geraken.
  • Tegen de rupsen van het koolwitje bescherm je het gewas uiteindelijk door een vliesdoek te spannen over de kolen.
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine