AAN DE SLAG IN DE MOESTUIN
We legden je al uit hoe je moestuin kan uitrusten met een serre of moestuinbak. Maar wat doe je er zoal mee? Afhankelijk van de tijd en ruimte die je hebt kan je heel wat fruit en groenten zelf kweken.
AARDBEIEN IN DE MOESTUIN
SLA IN DE MOESTUIN
AARDAPPELEN IN DE MOESTUIN
WORTELEN IN DE MOESTUIN
BONEN IN DE MOESTUIN
KOLEN IN DE MOESTUIN
AARDBEIEN IN DE MOESTUIN
Aardbeien zijn goed voor je! Het bevat een hoge dosis vitamine C die dient als antioxidant voor je lichaam en een betere werking van je weerstand. Pluk aardbeien met het kroontje er nog aan. Zo bewaren ze langer. Op een koele plek blijven ze één dag goed. Bewaren in de frigo lukt tot drie dagen. Snij het kroontje er pas af als je ze hebt gewassen. Het vruchtje absorbeert dan geen overtallig water tijdens het spoelen. Lekker smullen!
SLA IN DE MOESTUIN
Dé klassieker onder sla? Een malse kropsla of knapperige ijsbergsla! Daar stopt het echter niet. Er is ook nog pluksla (rozet- of krulsla). Bindsla of Romeinse sla vormt dan weer een zuilvormige krop. Eenmaal de bladeren zijn dichtgebonden, bleken de binnenste bladeren mooi zacht. Varieer in zaaibeurten. Zo verspreid je de oogst: je kan dan bijna het ganse jaar door je eigen sla kweken!
AARDAPPELEN IN DE MOESTUIN
Aardappelen zijn een vaste waarde in de keuken. De eetbare knollen bevatten energie in de vorm van complexe koolhydraten en essentiële voedingsstoffen. Na het oogsten bewaar je ze in halfopen bakken op een koele plaats, beschut tegen licht. De kelder is dé ideale plaats. Vroege aardappelen bewaren het minst lang en consumeer je het eerst, terwijl je (half-)late rassen tot wel ver in het volgende voorjaar kan bewaren.
WORTELEN IN DE MOESTUIN
Wortelen zijn zeer veelzijdig om te gebruiken in de keuken. Of simpelweg om van te smullen als knapperige snack vers uit de tuin. Bovendien heb je er in het groeiseizoen helemaal geen werk aan. De opschietende zaailingen hoef je alleen wat uit te dunnen maar verder hoef je de plantjes enkel water te geven bij aanhoudende droge periode
BONEN IN DE MOESTUIN
Bonen bieden een ideale aanvulling voor vleesarme of vegetarische maaltijden omdat ze veel eiwitten bevatten. Bij de meeste soorten heb je verschillende plukbeurten. Wacht nooit te lang met plukken: de peul krijgt anders vlezige draden die je niet zacht gekookt krijgt. Bonen bewaren niet al te lang. Blancheren en invriezen is een optie om langer te bewaren.
KOLEN IN DE MOESTUIN
Aan koolsoorten geen gebrek! Je hebt enerzijds de sluitkolen zoals spitskool, rode en witte kool, alsook savooikool. De bladeren sluiten zich en vormen de uiteindelijke kool. Spruitjes, broccoli en bloemkool sluiten vervolgens het rijtje af. De familie kolen is niet alleen rijk aan variatie, maar ook aan essentiële voedingsstoffen. Een must-have voor in de moestuin!