Moestuin bewerkenPremium

WORTELEN IN DE MOESTUIN

Wortelen zijn zeer veelzijdig om te gebruiken in de keuken. Of simpelweg om van te smullen als knapperige snack vers uit de tuin. Bovendien heb je er in het groeiseizoen helemaal geen werk aan. De opschietende zaailingen hoef je alleen wat uit te dunnen maar verder hoef je de plantjes enkel water te geven bij aanhoudende droge periodes.

 

WORTELEN: ALGEMEEN

wortelen

Wortelen doen het minder goed in zwaardere grondtypes; goed luchtig maken en opwaarderen met zand en bodemverbeteraar doet wonder­en. Werken in een verhoog­de moestuinbak met nieuwe teelaarde is ook een optie. De bemesting is zeer minimaal. Werk het twee weken voor je gaat zaaien in.  Gebruik geen stalmest of compost maar een organische meststof met hoge pH-waarde en kaliumgehalte, dat bevordert de stevigheid en kleur van de wortelen. Bescherm de groente tegen nachtvorst met vliesdoek of plastic folie en stro.

Wortelen oogst je makkelijk met een spitvork. Om de penen niet te beschadigen, woel je de aarde voorzichtig langs de rij en haal je de aarde schuin naar boven terwijl je de wortelen uittrekt met het loof. Bewaar de wortelen in bakken met vochtig zand in een koele ruimte.

 

KWEEKWIJZE: ZAAIEN

zaaien

Wortelen moet je zaaien. Voorzaaien lukt echter niet. Je moet in de volle grond in rijen gaan zaaien. Bereid het zaaibed voor door de grond fijn te harken en een geultje te maken van nog geen centimeter diep waarin je het zaad voorzichtig laat vallen. De jonge kiemplantjes zullen dicht opeen groeien waardoor je ze moet gaan uitdunnen. Om dit op te lossen is er nu ook al ‘pilzaad’ op de markt. Het zaad krijgt een coating mee waardoor het volumineuzer wordt en makkelijker te zaaien valt.

Een ander alternatief zijn zaadbanden die je gewoon in de grond inwerkt met een fijn toplaagje. Wortelen deel je grotendeels op in drie teeltwijzen: busselwortelen zaai je vanaf maart in de volle grond, zomer­wortelen in april, terwijl je voor winterpenen aan de slag moet van half april tot eind mei. Verspreid de oogst alvast door rijen te telen op verschil­lende momenten.

 

AANDACHSPUNTEN

wortelen

  • Er schiet niet veel over van wortelen die ten prooi zijn gevallen aan de larve van de wortelvlieg omdat in de peen overal gangen zijn uitgegeten. Je kan dit vermijden door vanaf april insectengaas over het perceel met wortelen te spannen.
  • Uien, sjalot en knoflook zijn ook interessant om naast de wortelen te zetten: de uienvlieg en wortelvlieg kunnen elkaar niet verdragen. Wat de kans op aantasting vermindert.
  • Aan het eind van de zomer is er soms wat schimmelpluis zichtbaar op het lof. Het is echte meeldauw, maar dat doet geen kwaad aan de wortelen en daar hoef je bijgevolg ook niets aan te doen.
Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Meer weten over

Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine