AARDBEIEN IN DE MOESTUIN
Aardbeien zijn goed voor je! Het bevat een hoge dosis vitamine C die dient als antioxidant voor je lichaam en een betere werking van je weerstand. Pluk aardbeien met het kroontje er nog aan. Zo bewaren ze langer. Op een koele plek blijven ze één dag goed. Bewaren in de frigo lukt tot drie dagen. Snij het kroontje er pas af als je ze hebt gewassen. Het vruchtje absorbeert dan geen overtallig water tijdens het spoelen. Lekker smullen!
AARBEIEN: ALGEMEEN
Aardbeien hebben veel zon nodig als je een vrucht met veel smaak wilt bekomen. Je kweekt ze ofwel als juni- of als ‘doordrager’:
- junidrager: één grote opbrengst in juni;
- doordrager: opbrengst van juli tot september.
De plant vraagt om een organische bemesting en een humusrijke, licht zure bodem die voldoende draineert. Te veel stikstof is uit den boze: de plant gaat te weelderig groeien en produceert dan kleinere vruchten.
Werk de bemesting een viertal weken in vóór je plant: aardbeien zijn gevoelig voor wortelverbranding. Teel de aardbeien met vruchtafwisseling zodat je geen uitgeputte bodem creëert. Ideaal is het als je drie percelen in gebruik hebt: een plantbed met aardbeien van 1 jaar en 2 jaar oud waarvan je telkens kan oogsten, en een laatste perceel die je voorbehoudt om uitlopers in te planten.
KWEEKWIJZE: UITLOPERS
Eenmaal je aardbeien hebt staan die een eerste jaar zijn doorgegroeid, kan je halfweg augustus de sterke, gezonde uitlopers verplanten. Doe dit in een verhoogd bed met plastic folie, of worteldoek, waaruit je gaten hebt gesneden om de uitlopers in te zetten. Laat het hart net boven de grond uitkomen – druk wel goed aan – en geef meteen water.
De folie is niet alleen een buffer tegen onkruid maar houdt de grond langer warm en de vruchten ook proper bij regenachtige momenten. Zet liever twee rijen uit per bed omdat enkelvoudige rijen sneller uitdrogen. Wie plant zonder plastic folie, rekent 4 planten per vierkante meter uit; waarbij je de plantjes op zo’n 30 cm van elkaar plaatst.
AANDACHTSPUNTEN
- Merels zijn verzot op aardbeien: bescherm je oogst met een fijnmazig net. Oogst ook op tijd. Wespen zijn eveneens verzot op rijpe vruchten. Aardbeien verdragen geen stilstaand water rondom de wortels in de winter. Een goed drainerende bodem is dus noodzakelijk. Bescherm de planten tegen nachtvorst met een vliesdoek.
- Bij regenachtige dagen kan er vruchtrot optreden. Dit vermijd je door op ruim voldoende afstand te planten.
- De aardbeiplant is winterhard, maar niet wintergroen. In de winter verdorren de blaadjes en ziet de plant er stervende uit. Laat het verdord materiaal in de winter liggen. Het biedt extra bescherming tegen de vorst. Rond maart en april, als er nieuw blad wordt gevormd, kan je het verdorde blad weghalen.