HOE EEN GEVERFDE VLOER ONDERHOUDEN
Net als bij een gietvloer, is bij een geverfde vloer het onderhoud niet zo intensief. Een groot voordeel daarvan is dat er geen naden aanwezig zijn.
DROOG
Stof verwijderen van een geverfde vloer kan je gewoon met de bezem, een stofdoek of een stofzuiger. Hoewel vloerverf slijtvast en krasbestendig is, neem je voor het zekere toch best een stofzuiger die uitgerust is met een parketborstel. Die heeft langere, zachtere haren, waarmee je de kans op krassen tot een minimum herleidt.
NAT
Een geverfde vloer kan je zonder zorgen dweilen met wat lauwwarm water en een natuurlijke zeep. Let op met bepaalde detergenten die een spoor kunnen achterlaten. Bepaalde chemische middelen kunnen, afhankelijk van de verf, de beschermende laag immers afbreken. Je maakt bij het dweilen of om een vlek weg te krijgen je doek/dweil ook nooit té nat, ga eerder voor 'vochtig'.
BESCHADIGING
Zit je toch met een kras of een andere beschadiging in je geverfde vloer? Dan kan je die – als het om een kleine beschadiging gaat – eerst proberen te lijf te gaan door lokaal wat op te schuren en opnieuw wat verf aan te brengen, eventueel zelfs gewoon met een doekje. De kans dat je een kleur- of glansverschil zal zien is echter vrij groot, en dat wil je liefst van al vermijden.
De haalbaarheid van een dergelijke herstelling is dus afhankelijk van waar de plek zich bevindt: op een nauwelijks in het oog springende plek is dit al minder een probleem dan in het midden van de ruimte.
Je kan natuurlijk de volledige vloer opnieuw ontvetten, schuren en ontstoffen, waarna je een nieuwe verflaag aanbrengt.