EEN NIEUWE VLOER LEGGEN: DE VOORBEREIDING
Zit je met een nieuwbouw of een totaalrenovatie, dan bewandeld je de geijkte paden zoals ze hier staan uitgelegd. Wil je enkel een nieuwe vloer leggen? Dan moet je ook beslissen wat je met je oude vloer wil doen. Idealiter zijn er zo min mogelijk breekwerken – tenzij je de opbouwhoogte wil beperken. In sommige gevallen kan je je vloer gewoon laten liggen en de nieuwe er zwevend op plaatsen, in andere gevallen zal je deze moeten verwijderen of herstellen. Het hangt uiteraard ook allemaal af van wat de nieuwe vloerbedekking wordt. We overlopen even de verschillende situaties.
EGALE ONDERGROND
Of het nu om een nieuwbouw of een renovatie gaat, voor een nieuwe vloerafwerking vertrek je altijd van een vlakke ondergrond. Dat wil zeggen: geen oneffenheden van meer dan 3 mm. Dat kan je gemakkelijk checken met een lange lat of een lange waterpas. Zie je ergens openingen van 3 mm of meer onder je lat of waterpas, dan moet je die opvangen met een egaliseermiddel. Lees hier hoe je daarbij te werk gaat en welk egaliseermiddel je voor welke ondergrond kan gebruiken.
Zijn de niveauverschillen die je ontdekt minder dan 3 mm? Dan kan de vloer in de meeste gevallen blijven liggen zoals die is. Raadpleeg wel telkens de technische fiche van je vloer om zeker te zijn. Ben je van plan om een LVT- of een laminaatvloer te leggen? Dan kan het zijn dat je planken uitgerust zijn met een egaliserende ondervloer.
WANNEER MOET IK DE OUDE VLOER VOLLEDIG UITBREKEN?
Het is belangrijk dat de ondervloer waarop je nieuwe vloer komt stabiel en effen is. In nieuwbouwsituaties gaat het meestal om een chapevloer. In veel gevallen zal je bij renovatie de vloerbedekking (deels) moeten uitbreken omdat ze de druk niet aankan van de nieuwe vloer. Tapijt, zwaar beschadigde vloeren en mogelijke asbesthoudende vloerbekledingen moeten er sowieso volledig uit.
MIJN OUDE VLOER IS EEN TEGEL-, BETON- OF GIETVLOER
Grote niveauverschillen of ontbrekende delen in je vloer? Die kan je opvangen met een egalisatiemiddel. Zit je ergens met een losse tegel? Dan lijm je die het best opnieuw vast voordat je erop begint te vloeren. Als dat niet kan, kijk je om die te verwijderen of te vervangen.
Bij tegelvloer is het verder belangrijk om deze grondig te ontvetten en eventueel een primer te voorzien om te verzekeren dat de nieuwe vloer voldoende zal hechten. Bij een zwevende plaatsing zoals bij laminaat is dit uiteraard niet nodig.
MIJN OUDE VLOER IS EEN HOUTEN VLOER
Op een houten vloer in een goede staat kan je meteen je nieuwe vloerbekleding zwevend plaatsen (dus zonder te verlijmen). Rotte of beschimmelde planken sowieso eerst vervangen voor je erop voortwerkt. Losliggende planken bevestig je dan weer met een nagel aan de onderliggende structuur. Indien de vloer niet vlak genoeg is, zal je moeten egaliseren.
Wil je de opbouwhoogte van je vloer beperken, dan breek je die het best uit. Wil je bijvoorbeeld een gietvloer plaatsen op een houten vloer, laat je de vloer eerst inspecteren, meestal moet de houten vloer in dat geval wel volledig worden verwijderd. Bij sommige houten vloeren – bijvoorbeeld een parketvloer – kan je gewoon de oude renoveren door de bovenste laag af te schuren en een nieuwe vernis, olie of boenwas aan te brengen.
Wil je tegelen op hout? Gebruik dan eerst ontkoppelingsmatten.
MIJN OUDE VLOER IS EEN VINYL- OF LAMINAATVLOER
Is de oude vinyl- of laminaatvloer in een goede staat en egaal? Dan kan je er zonder problemen ook op voortwerken. Ga je, om de opbouwhoogte te beperken, toch je oude vinyl- of laminaatvloer verwijderen? Controleer dan eerst of die zwevend geplaatst of verlijmd is. Een zwevende vloer is snel verwijderd. Een gelijmde vloer vraagt meer kracht en techniek. Het kan immers nodig zijn om oude lijmresten te verwijderen met een band- of betonschuurmachine.
In zowel oude afzonderlijke vinyltegels als in kamerbrede vinyl, kan er asbest verwerkt zitten – goed mogelijk als die oude vloer geplaatst werd tussen 1960 en 1990. In het geval van asbest moet je die oude vloer uiteraard verwijderen. Als je bij de onderlaag van kamerbrede vinyl een kartonachtige laag zit, kan deze asbest bevatten. Bij afzonderlijke tegels kan het asbest ook in de vinyl zelf en/of in de zwarte onderlaag zitten. Is de lijmlaag doorzichtig of bruin? Geen probleem. Is ze zwart? Dan kan er asbest in zitten. Bij twijfel laat je een staal onderzoeken in een erkend asbestlaboratorium.
Het verwijderen van oude vloerbekleding met asbest kan dan mits de juiste persoonlijke bescherming. Daarbij benevel je het best constant de vloer om rondvliegende vezels te vermijden. Informeer je zeker voldoende vóór je hieraan begint, of contacteer een gespecialiseerde firma.
MIJN OUDE VLOER IS EEN TAPIJTVLOER
Tapijt verwijder je altijd voor je de nieuwe vloer legt. Indien de lijmresten voor grote oneffenheden zorgen, kan je ook hier het best eerst de lijmresten met een schuurmachine verwijderen voor je de nieuwe vloer legt. Controleer na het verwijderen ook nog eens of je vloer voldoende egaal is en egaliseer indien nodig.
Opgepast: vilt is in eerste instantie niet verdacht, maar als er bij vloerbekleding zoals een vast tapijt echter zwarte lijm wordt gebruikt, zal die waarschijnlijk eveneens asbesthoudend zijn. Bij twijfel: neem een staal en laat die onderzoeken door een erkend labo.