Opritten & terrassenPremium

Welke soorten chape bestaan er?

Chape op basis van cement wordt gezien als de ‘traditionele chape’. Deze soort bestaat uit een mengsel van zand, cement en water. Deze wordt zowel toegepast bij nieuwbouwwoningen als bij renovaties. Bij anhydrietvloeichape bestaat het mengsel uit zand, water en anhydriet (calciumsulfaat), een soort gips, in plaats van cement. Een anhydrietchape heeft een sterkere en beter belastbare structuur dan een traditionele chape. Een populaire chape tegenwoordig is de isolerende variant. Isolerende chapes zijn vooral thermisch isolerend en kunnen aangevuld worden met verschillende isolatiematerialen. 

 

Cementgebonden chapes

Chape op basis van cement wordt gezien als de ‘traditionele chape’. Deze soort bestaat uit een mengsel van zand, cement en water. Deze wordt zowel toegepast bij nieuwbouwwoningen als bij renovaties.

traditionele chape chapewerken

Traditionele chape

Gewone cementgebonden chape of traditionele chape bestaat uit een mengsel van zand, cement en water. Deze wordt zowel toegepast bij nieuwbouwwoningen als bij renovaties.

Hoewel deze nog steeds vaak gebruikt wordt, moet ze tegenwoordig steeds meer de duimen leggen voor andere varianten die sterker zijn, dunner zijn opgebouwd en sneller de chapewerken gedaan krijgen. Traditionele chape heeft namelijk een vrij lange droogtijd.

Afhankelijk van de dikte van je chapelaag, de temperatuur van de kamer waarin je die legt en de luchtvochtigheid, kan het gemakkelijk 1 tot 3 maanden duren voor ze droog is.

sneldrogende chape chapewerken

Sneldrogende chape

Er zijn tegenwoordig varianten op de markt waaraan droogversnellers worden toegevoegd, zodat de dekvloer sneller uithardt. Het gaat hier om dezelfde samenstelling als bij een traditionele chape, maar dan met speciale additieven eraan toegevoegd. Deze kunnen de droogtijd van om en bij vijf weken dan verkorten tot een tweetal weken of zelfs een paar dagen.

bouwdroger chapewerken

Droogtijd versnellen met bouwdroger?

Sneldrogende chapes zijn ideaal wanneer je een strak tijdschema moet volgen bij je bouw- of renovatiewerken, maar het is ook best prijzig tegenover traditionele chape. Dus zou je al snel denken: waarom geen bouwdroger gebruiken op mijn traditionele chapelaag?

Hoewel het op zich kan, is een bouwdroger daarvoor toch niet meteen aan te raden. Chape laat je altijd het best op een natuurlijke manier uitdrogen. Met een bouwdroger zou alles té snel gaan, waardoor de chape niet voldoende kan hydrateren en uitharden. Dat werkt op zijn beurt scheuren in de hand en zorgt ervoor dat de vloerbedekking kan loskomen.

cement vloeichape chapewerken

Cementvloeichape

Naast de gewone cementgebonden chape bestaat er ook chape op basis van vloeibaar cement. Hier bestaat de samenstelling uit zand, grind en een additief.

Chape op basis van vloeicement kan ook een stuk sneller geplaatst worden dan een traditionele dekvloer. Daardoor is het een zeer geschikte optie voor nieuwbouwprojecten waar in korte tijd grote volumes gedekt moeten worden. Cementvloeichape is eveneens zelfnivellerend.

 

Anhydrietvloeichapes

Bij anhydrietvloeichape bestaat het mengsel uit zand, water en anhydriet (calciumsulfaat), een soort gips, in plaats van cement. Een anhydrietchape heeft een sterkere en beter belastbare structuur dan een traditionele chape.

anhydriet chapewerken

Dikte van de chapelaag

Een anhydrietvloeichape kan vanaf 30 mm gelegd worden, wat het een interessante optie maakt voor de renovatie van een vloer met beperkte opbouwhoogte. 

De minimale dikte van een hechtende laag (direct op de vloerplaat) bedraagt slechts 30 mm. In het geval van een niet-hechtende chape (gegoten op een dampscherm) wordt een dikte tot 50 mm aangeraden. Voor een zwevende chape (op vloerisolatie) is dat minstens 45 mm.

anhydriet vloeichape chapewerken

Voordelen

Anhydriet heeft een hogere buigsterkte, waardoor een wapening niet altijd noodzakelijk is. Doordat ze niet snel zal krimpen of uitzetten, is de kans op scheurvorming ook zeer gering.

Anhydrietchape kan ook zonder problemen gecombineerd worden met vloerverwarming doordat ze een goede thermische geleidbaarheid heeft.

Anhydriet is verder ook minder arbeidsintensief. Het kan snel verwerkt worden doordat het een vloeichape is en dus niet uitgesmeerd hoeft te worden – wat het interessant maakt voor grote oppervlaktes.

Door de zelfnivellerende eigenschappen zal jetevens  snel een gladde, effen vloer bekomen. Je kan ze met een drijfrei ook volledig waterpas maken.

vloeichape chapewerken

Nadelen

Een minpuntje ten opzichte van traditionele chape is dat ze enkel voor binnentoepassingen kan worden gebruikt. Het is ook een meer vochtgevoelige dekvloer dan chape op basis van cement – hoewel hier een mouw aan gepast kan worden met een waterbestendige coating onder de vloerafwerking.

Anhydriet draagt uiteindelijk ook een duurder prijskaartje en heeft een hogere droogtijd.

 

Isolerende chapes

Een populaire chape tegenwoordig is de isolerende variant. Isolerende chapes zijn vooral thermisch isolerend en kunnen aangevuld worden met verschillende isolatiematerialen.

isolerende chape chapewerken

Samenstelling

De basis van het mengsel is hetzelfde (water, cement en zand), maar daar kunnen dan kleikorrels, polystyreen (EPS) parels, schuimbeton of purgranulaten aan toegevoegd worden. Het is over het algemeen echter beter om zand uit de mengeling te weren, aangezien dat de werking van de isolatie kan verstoren.

Doordat het isolatiemateriaal in de chape zelf zit verwerkt, is het een interessante optie voor renovatieprojecten waarbij een dunnere vloeropbouw gewenst is. De uitvul-, isolatie- en chapelaag worden als het ware gecombineerd. Wanneer je chape combineert met isolatieplaten, is er wel nog een uitvullingslaag nodig tussen de sanitaire en elektrische leidingen en de platen.

Isolerende chape zal ook sneller drogen dan traditionele chape en zal minder kans geven op koudebruggen dan de combinatie van chape met isolatieplaten of gespoten PUR. Al zal de combinatie van een traditionele chape met isolatieplaten of gespoten PUR over het algemeen wel beter isoleren.

Let op: om degelijk te kunnen vloeren dient er nog een afwerkingschape gelegd te worden

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine