Alles over chape
Geen vloerbedekking zonder een degelijke dekvloer als basis. Daarvoor wordt meestal een chape gebruikt. Dat is een mengsel op basis van cement of gips, zand en water. Chape wordt vooreerst geplaatst op een stabiele vloerplaat. In dit artikel overlopen we welke soorten chape er zijn en wat er allemaal bij chapewerken komt kijken.
5 factoren die de keuze van je chape beïnvloeden
Welke soorten chape bestaan er?
In 8 stappen zelf hellende chape plaatsen
Wat je moet weten over stabilisé
5 factoren die de keuze van je chape beïnvloeden
Zit je met een renovatie of een nieuwbouw? Dat zal de keuze van je chape beïnvloeden. Een te renoveren ruimte heeft immers een meer beperkte opbouwhoogte, en sommige chapes moeten dikker gelegd worden dan andere. Ook de droogtijd en de vloerafwerking spelen een rol. Wat nog? Je leest het hier.
Welke soorten chape bestaan er?
Chape op basis van cement wordt gezien als de ‘traditionele chape’. Deze soort bestaat uit een mengsel van zand, cement en water. Deze wordt zowel toegepast bij nieuwbouwwoningen als bij renovaties. Bij anhydrietvloeichape bestaat het mengsel uit zand, water en anhydriet (calciumsulfaat), een soort gips, in plaats van cement. Een anhydrietchape heeft een sterkere en beter belastbare structuur dan een traditionele chape. Een populaire chape tegenwoordig is de isolerende variant. Isolerende chapes zijn vooral thermisch isolerend en kunnen aangevuld worden met verschillende isolatiematerialen.
In 8 stappen zelf hellende chape plaatsen
In dit artikel reiken we handvaten aan voor wie het gaat proberen. We kiezen meteen de moeilijkste situatie, waarbij de chape onder een helling gelegd moet worden.
Wat je moet weten over stabilisé
Chape en stabilisé zijn gelijkaardig, maar toch ook weer niet. Chape wordt binnenshuis gebruikt als dekvloer, een stabilisé wordt als ondergrond gebruikt voor opritten, terrassen en tuinpaden. Maar wat is stabilisé precies en waar schuilt het verschil met chape? Een woordje uitleg.