Onderhoudsproducten

Hoe je vloer onderhouden

Een vloer leg je het liefst maar één keer. Niet omdat het een dure investering is, maar omdat het veel werk en vuiligheid met zich meebrengt. Elke vloer kan jarenlang meegaan. Het maakt niet uit of het nu om parket, laminaat, keramiek of natuursteen gaat. Het belangrijkste is dat je ze op een correcte manier moet onderhouden. Elke vloersoort vraagt natuurlijk een verschillende aanpak. Wat je moet doen en vooral niet mag doen, kom je hier te weten.

 

PARKET

parket onderhouden

AFSTOFFEN

Stof verwijderen van parket doe je met een zachte borstel die geen krassen kan trekken, of met een stofzuiger uitgerust met een zachte borstel. Er bestaan stofzuigers die speciaal uitgerust zijn met een parketborstel.

DWEILEN

Parket maak je doorgaans wekelijks (afhankelijk van het beloop) schoon met water en een aangepast natuurlijk product. Er bestaan speciale producten voor zowel gevernist als geolied parket. Gebruik in ieder geval nooit detergenten die siliconen of ammoniak bevatten – deze zouden de beschermlaag beschadigen.

Dweil met lauw water en zorg dat de dweil niet te nat is: je wringt die eerst uit voor je begint met schoonmaken. Dweil een geolied parket ook nooit alleen maar met water: dat zou anders de olie wegnemen en de vloer op die manier een stuk gevoeliger maken voor vlekken.

BESCHERMLAAG
Is je parket met een olie behandeld? Dan moet je je vloerafwerking halfjaarlijks met een onderhoudsolie voeden om de beschermingslaag op peil te houden. Een geverniste parketvloer behandel je eveneens het best halfjaarlijks met een polish om kleine, onzichtbare krasjes te vullen.

MEER WETEN:
> Hoe een parketvloer onderhouden en herstellen

 

LAMINAAT

onderhoud laminaat

AFSTOFFEN

Ligt er stof op de vloer, dan kun je dit gewoon weghalen met een stofzuiger of stofdoekjes op een steel. Veeg sowieso op regelmatige basis je vloer, maar gebruik hiervoor enkel een bezem of een stofzuiger met speciale zachte borstels.

DWEILEN

Reinig de vloer minstens één keer per maand met gewoon water. Vul een emmer warm water en enkel wanneer je vloer erg vuil is, kan je een mild reinigingsmiddel toevoegen. Gebruik echter nooit bleekwater of detergent, maar werk met een specifieke reiniger voor laminaat.

Het is belangrijk dat er geen plassen water op de vloer blijven. Wring daarom je spons of doek goed uit. Daarna droog je de vloer met een microvezeldoek: die heeft een groot vocht- en vuilabsorberend vermogen.

MEER WETEN:
> Hoe een laminaatvloer onderhouden en herstellen

 

VINYL

moppen vinyl onderhouden

AFSTOFFEN

Ligt er stof op de pvc-vloer, dan kun je dit gewoon verwijderen met een stofzuiger of stofdoekjes op een steel. Voor grover vuil zoals aarde of zand gebruik je beter de stofzuiger, want door het vegen kunnen grotere vuildeeltjes lichte krassen maken.

DWEILEN

Als je de vloer volledig wil reinigen, neem je een emmer water (niet te warm). Voeg zeker geen onderhoudsproducten aan je water toe, zoals chloor of allesreiniger: deze zouden het pvc beschadigen.

Lijkt water niet voldoende? Kies dan een schoonmaakmiddel dat speciaal gemaakt is voor vinylvloeren. Verschillende fabrikanten van vinylvloeren hebben zelf producten daarvoor ontwikkeld. In de meeste gevallen is een natte dweil of een microvezeldoek echter al voldoende om de vloer volledig te reinigen.

MEER WETEN:
> Hoe een vinylvloer onderhouden en herstellen

 

TEGELVLOEREN

natuursteen tegelvoer

KERAMISCHE TEGELS

Bij het schoonmaken van een keramische tegelvloer vermijd je producten op oliebasis. Vuil kan zich namelijk heel gemakkelijk tussen de laagjes door nestelen. Gebruik een onderhoudsproduct speciaal gemaakt voor keramische tegelvloeren. Lees aandachtig welke dosering je moet gebruiken. Maak grote oppervlakken niet in één keer schoon, maar deel het oppervlak in zones in, en maak zone per zone schoon.

Nadien is het belangrijk om de vloer grondig na te spoelen met warm water. Doe dit zeker voordat het gebruikte schoonmaakproduct is opgedroogd.

NATUURSTEENTEGELS

Natuursteentegels dweil je met water en een neutraal, niet-agressief schoonmaakmiddel. Vooral bij marmeren en andere kalkstenen vloeren is dit belangrijk. De zuren zouden de natuursteen kunnen aantasten. Gebruik bij het reinigen niet te veel zeep, want dat laat na veelvuldig gebruik een vettig laagje achter.

Bij een natuurstenen vloer kan een speciale beschermende coatinglaag (een wax of impregneermiddel) worden aangebracht. Dit is vooral aan te raden bij lichte vloeren die een ruw oppervlak hebben.

AFSTOFFEN

Bij zowel keramische vloeren als natuursteenvloeren stof je af met een zachte bezem of rust je je stofzuiger het best uit met een parketborstel.

MEER WETEN:
> Alles over tegelvloeren

 

GIETVLOEREN

nat gietvloer onderhouden

AFSTOFFEN

Een gietvloer is robuust, naadloos en waterdicht, dus is hij hygiënischer dan een klassieke vloerbekleding met voegen, omdat het vuil zich daar niet kan in vastzetten. Gietvloeren zijn over het algemeen wel krasgevoelig. Voorzie dus altijd een droogloopmat om zand op de vloer te minimaliseren. Dat zorgt immers voor minuscule krasjes. Droge reiniging kan je verder gemakkelijk doen met een bezem, stofdoek of stofzuiger. Dat doe je het best wekelijks om krassen te vermijden.

DWEILEN

Daarnaast kun je een gietvloer ook gemakkelijk dweilen met lauw water. Vermijd heet water en detergent, omdat dit enkele dagen zichtbaar kan blijven op de vloer. Gebruik een niet-agressieve allesreiniger of een aangepast product en vermijd chloor, kalk of azijn. Het belangrijkste is dat je na het dweilen de resten met proper water wegspoelt, want zeepresten laten een vettige film achter en trekken zelf opnieuw vuil aan.

Je kunt, naast een gewone dweil, ook een vochtige microvezeldoek gebruiken. Er bestaan uiteraard ook speciale gietvloerreinigers en onderhoudskits. Wil je deze speciale reiniger gebruiken, doe dit dan ongeveer om de drie maanden.

MEER WETEN:
> Hoe een gietvloer onderhouden

 

GEVERFDE VLOER

vloer badkamer geverfd

AFSTOFFEN

Stof verwijderen van een geverfde vloer kan je gewoon met de bezem, een stofdoek of een stofzuiger. Hoewel vloerverf slijtvast en krasbestendig is, neem je voor het zekere toch het best een stofzuiger die uitgerust is met een parketborstel.

DWEILEN

Een geverfde vloer kan je zonder zorgen dweilen met wat lauwwarm water en een natuurlijke zeep. Let op met bepaalde detergenten die een spoor kunnen achterlaten. Bepaalde chemische middelen kunnen, afhankelijk van de verf, de beschermende laag immers afbreken. Je maakt bij het dweilen of om een vlek weg te krijgen je doek/dweil ook nooit té nat, ga eerder voor 'vochtig'.

MEER WETEN:
> Hoe een geverfde vloer onderhouden

 

BETONVLOEREN

granulaten betonvloer

AFSTOFFEN

Een betonvloer is over het algemeen zeer onderhoudsvriendelijk. Zeker als je die laat polijsten, is de vloer volledig verdicht. Daardoor wordt een gepolijste betonvloer ook meteen stofvrij – eenmaal per week stofzuigen of vegen is al ruim voldoende.

DWEILEN

Afhankelijk van het beloop moet je betonvloer regelmatig eens gereinigd worden met meer dan gewoon water. Een regelmatig onderhoud met bijenwas of acrylwas is aangewezen. Natuurlijke producten met een neutrale pH in het algemeen zijn altijd een goede optie. Poets echter nooit gepolijst beton met zure producten zoals azijn, alkalische producten (bijvoorbeeld soda), oliën en vetten of chemische producten (chloor of ammoniak), want die zorgen voor veel vlekken. Schuren is ook uit den boze. Gebruik gewoon een dweil.

Droog je vloer ook altijd goed na het reinigen, anders bestaat de kans dat er kalkresten achterblijven, waardoor er een kalksluier kan ontstaan op het beton.

TIP
Indien je het beton impregneert, dan wordt het beton ook meteen een stuk beter bestand tegen vlekken, waardoor vloeistoffen veel minder snel indringen.

MEER WETEN:
> Hoe een betonvloer kiezen en onderhouden

 

KURKVLOEREN

kurk onderhouden

AFSTOFFEN

Wat stof betreft, is het niet zoals bij andere vloeren dat het ronddwarrelt: kurk houdt het stof eerder vast. Bij het vegen van een kurkvloer zal je echter wel moeten opletten dat je alles goed kan wegborstelen. Kleine gaatjes in de vloer kunnen dat wel eens moeilijk maken. Daarom is een stofzuiger hier steevast een betere optie.

DWEILEN

Kurkvloeren beschikken over een waterbestendige coating, waardoor dweilen absoluut geen probleem is. Wanneer je dweilt, doe dat dan niet in combinatie met chemische producten. Gebruik in plaats daarvan aangepaste, natuurlijke schoonmaakmiddelen die de coating niet beschadigen. Afhankelijk van het type kurk zal je ook om de 5 tot 10 jaar moeten kijken voor een nieuwe toplaag.

MEER WETEN:
> Waarom een kurkvloer kiezen?

 

KAMERBREED TAPIJT

tapijtreiniger kamerbreed tapijt

AFSTOFFEN

Een tapijt ga je uiteraard niet te lijf met trekker en dweil. De stofzuiger is hiervoor je beste vriend. Het best gebruik je een toestel dat uitgerust is met een speciale stand of borstelkop voor tapijten, voor een optimale reiniging. Daarnaast is het belangrijk dat je dit regelmatig doet – op zijn minst wekelijks. Dat geldt zeker voor ruimtes die vaak belopen worden, zoals de woon- of slaapkamer.

SHAMPONEREN

Om het tapijt af en toe eens grondig schoon te maken, kan je het shamponeren met een reinigingsmiddel. Gebruik hiervoor een tapijtreiniger. Eventueel kan je ook met zuiveringszout je tapijt reinigen. Het zout strooi je over het tapijt, laat je een kwartiertje liggen en vervolgens zuig je dit gewoon opnieuw op met een stofzuiger. Zo zijn de vieze geuren op een ecologische manier verwijderd.

MEER WETEN:
> Hoe tapijt onderhouden

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine