Tuinmachines

Algemene tips voor je snoeiwerken

Snoeien doe je niet zomaar. Plantkennis, timing en techniek spelen een belangrijke rol. En uiteraard heb je ook enige oefening nodig om snoeien echt onder de knie te krijgen. We geven enkele tips mee die je kunnen helpen bij de voorbereiding, uitvoering en nazorg van deze tuinklus.

 

Algemene snoeitips

Check, voor je de tuin ingaat, eerst eens het weer. Snoei nooit wanneer het vriest of gaat vriezen, of wanneer het te warm of te zonnig is (om te voorkomen dat de wonden die je maakt verbranden). Kies een bewolkte dag uit om te snoeien.

zaagsnede snoeitools snoeien

Hoewel plantkennis bij het snoeien primeert op de techniek, zijn er uiteraard een aantal algemene zaken waar je op kan letten als je aan het snoeien bent:

  • Zorg voor een nette snoeiwonde. Gekartelde of ingescheurde snedes kunnen ervoor zorgen dat de plant ziek wordt of dat een bepaalde tak of stengel niet meer aangroeit. Heb je toch een fout gemaakt? Zet de randen van de snede dan mooi glad zodat de genezing van de plant vlotter verloopt. 
  • Stengels en bladeren zorgen ervoor dat je plant voedsel kan opnemen. Bladeren garanderen fotosynthese en stengels vervoeren voedsel doorheen de plant. Het spreekt voor zich dat dit hele systeem helemaal ontregeld kan worden als je te veel bladeren of stengels wegknipt. De plant kan hiervan in shock gaan en áls ze het al overleeft, duurt het herstel vaak lang.
  • Door afgeschuinde snedes te maken, blijft er geen water op de snoeiwonde staan (bijvoorbeeld na een regenbui). Dit is beter voor de plant want stilstaand water - hoe weinig dat ook mag zijn -  is een broeihaard voor bacteriën en schimmels.
  • Laat nooit meer dan 1 cm boven de knoop achter. Deze uitsteeksels kunnen namelijk afsterven en zijn dan een open deur om ziektes door te laten naar de rest van de plant. Snijd ook niet te dicht boven een knoop, want dan kun je die beschadigen of hij kan indrogen!
  • Zorg dat je op tijd overschakelt naar groter materiaal. Als je een te dikke tak toch met je snoeischaar wil aanpakken, zorg je voor rafelige snedes of ingescheurde wondes én je maakt er je gereedschap bot mee. Een tak of stengel moet eigenlijk netjes in de bek van de tang vallen, dan weet je zeker dat je probleemloos kan knippen.
  • Gebruik een snoeischaar met aambeeld om dood hout te verwijderen. het blad wordt met hoge kracht tegen het hout gedrukt om door het houterige weefsel te geraken. Het aambeeld ondersteunt dan de tak en verdeelt de druk om schade te voorkomen.

TIP 
Alles wat een diameter heeft van een potlood ga je te lijf met een gewone snoeischaar. Heb je dikkere diameters, dan gebruik je een takkenschaar. Als de tak te dik is voor de takkenschaar, schakel dan over naar een takkenzaag. Lees hier meer over de verschillende soorten snoeigereedschap.

 

Dood hout verwijderen: de breektest

breektest snoeitools snoeien

Snoeien is vaak dood hout verwijderen. Dood hout is immers een invalsbasis voor allerlei ziekten, hoe meer dood hout je eruit haalt, hoe kleiner de kans dat struiken, hagen en bomen ziek worden. Maar hoe zie je nu welk hout dood is? Wel, dan moet je gewoon de breektest doen: neem het uiteinde van een tak waarvan je vermoedt dat die dood is en breek die. Merk je dat je vlot een droge breuk kan maken? Dan is het hout dood.

 

Veilig snoeien

handschoenen snoeitools snoeien

Je mag de beste snoeier ter wereld zijn, ongelukken zijn snel gebeurd en daarom neem je dus best enkele veiligheidsmaatregelen in acht tijdens je tuinklus. Zeker als je met motorisch aangedreven gereedschap werkt.

Met een veiligheidsbril voorkom je dat splinters en takjes in je ogen terecht zouden komen. Handschoenen zorgen voor een betere grip én garanderen dat je je niet kan prikken aan doornen of puntige takken. Ze bieden bovendien enige bescherming tegen de occasionele snee in de vinger als je blijft haperen aan je snoeischaar.

Bij elektrische tools moet je je aandacht er goed bijhouden. Zorg dat je het snoer achter je houdt zodat je het niet per ongeluk doorzaagt én snoei niet wanneer het regent of erg nat ligt. Ga je de tuin te lijf met een kettingzaag? Denk dan ook aan je oren en draag gehoorbescherming.

 

MEER WETEN
> Hoe snoei je fruitbomen?
> Hoe snoei je een haag?
> Hoe snoei je rozen?

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine