TIPS OM ZELF TE LASSEN
Om te lassen moet je uiteraard goed voorbereid zijn en de geschikte laspost bij de hand hebben. We overlopen wat je allemaal nodig hebt ter bescherming en waarop je moet letten in de praktijk.
BESCHERMING
LASHELM
Essentieel bij het lassen is een goede bescherming. Een lashelm is daarbij absoluut noodzakelijk. Hij beschermt de ogen tegen het felle ultraviolette laslicht. Kijk dus ook nooit rechtstreeks in de lasboog, maar enkel doorheen je lashelm.
GASMASKER
Bij het lassen komen er dampen en gassen vrij die de gezondheid kunnen aantasten. Een gasmasker is daarom geen overbodige luxe. Het is ook aan te raden om buiten of in een goed geventileerde ruimte te lassen.
KLEDIJ
Een ander belangrijk hulpmiddel zijn de handschoenen. Draag ze zeker, want de spetters, de kleine metalen bolletjes, kunnen de huid verwonden. Draag ook een lasschort, gemaakt van leder, zwaar katoen of wol, of andere kledij van een beschermend, vlambestendig materiaal. Synthetische vezels smelten immers direct weg en bieden dus geen bescherming. Draag ook veiligheidsschoenen. Ga verder ook niet lassen met korte mouwen. Zorg dat je armen volledig bedekt zijn.
VOOR DE TOESCHOUWERS
Laat je, indien je weinig of geen ervaring hebt, ook bijstaan door een ervaren kennis. Licht eventuele omstaanders ook goed in over wat je zult doen en welke gevaren lassen met zich meebrengt. Denk daarbij aan de felle stralen, vonken en vlammen. Om omstaanders te beschermen, kan een lasscherm helpen.
AAN DE SLAG MET ELEKTRODEN
Sluit het toestel aan en zet de massatang op je object. Klem de elektrode in de lastang. Als je met de elektrode nabij het negatief geladen object komt, creëer je een kortsluiting en ontstaat er een vlamboog. Door de warmte zal er een lasbad ontstaan dat bij afkoeling zal verharden.
AAN DE SLAG MET EEN HALFAUTOMAAT
Werken met een halfautomaat of een MIG toestel is eenvoudiger dan elektrodelassen. Je geeft aan welk materiaal je gebruikt en hoe dik het is. Het apparaat kiest dan zelf de juiste instellingen. Indien nodig, kan je steeds bijregelen.
Vervolgens neem je de massaklem en plaats je die op je werkstuk. Wanneer het laspistool contact maakt met het werkstuk bekom je een gesloten stroomkring, waardoor een elektrische boog ontstaat. Deze elektrische boog gaat de kerndraad, die vanbinnen in het toestel zit opgewonden, zó verhitten, dat het werkstuk en de draad met elkaar gaan smelten. De toevoeging van gas is doorgaans een mengsel van Argon en CO2.
LASNADEN AFWERKEN
Lasnaden kan je handmatig afwerken met een ijzervijl. Wil je het wat vlotter vooruit doen gaan? Monteer dan een lamellenschijf op je haakse slijper en werk daarmee. De structuur ervan lijkt wat op schuurpapier en is komvormig gebouwd. De lamellenschijf heeft als voordeel dat het minder vibreert als een afbraamschijf, en zo heb je dus meer controle over je haakse slijper en kan je veel zorgvuldiger de lasnaden polijsten. Bescherm uiteraard ook je handen, ogen en oren tijdens het polijsten.
ALGEMENE TIPS BIJ HET LASSEN
- Je kan doorgaans alleen metaal van dezelfde soort aan elkaar lassen. Er bestaan echter wel gespecialiseerde technieken om verschillende soorten te verbinden. Daarbij worden de metalen dan behandeld of van een tussenlaag voorzien zodat bepaalde ongelijke eigenschappen tussen verschillende soorten metalen kunnen overbrugd worden.
- Als je twee metalen met elkaar wil laten smelten, verwijder je altijd het best eerst roest, onzuiverheden of een eventuele coating met een lamellenschijf op je haakse slijper. Wil je correct lassen, dan moet je immers altijd een zo zuiver contact van metaal op metaal hebben.
- Moet je een haakse hoek lassen op 2 profielen? Dan is het beter om eerst punten te lassen zodat je de haaksheid indien nodig nog kan bijstellen met je winkelhaak. Wanneer de hoek perfect haaks is, kan je dan een volledige lasnaad maken.
- Zoek tijdens het lassen steeds een zo comfortabel mogelijke houding en trek altijd je lasnaad in één gelijkmatige beweging.
- Fixeer je werkstuk met lijmklemmen, zodat het niet gaat verschuiven.
- Om metalen onderdelen makkelijker haaks, in 45° of andere hoeken te dwingen tijdens het lassen, kan je lasmagneten gebruiken. Die klik je trouwens makkelijker los dan lijmklemmen, handig als je in serie moet werken.