HOE ZELF EEN VUURKORF LASSEN
Een vlam zorgt altijd en overal voor sfeer en gezellig samenzijn. In de winter kun je met vrienden en familie de handen warmen bij een vuurkorf in de tuin. En wie een beetje oplet en de handen uit de mouwen durft te steken, maakt die gemakkelijk zelf.
SLIJPEN
Een vuurkorf maak je al gemakkelijk met wat betonijzer. Zorg voor staven met een diameter van minimaal 12 mm. Vervolgens hanteer je de haakse slijper om de staven op de juiste lengte te slijpen. Het doorslepen van 12 mm dik betonijzer zorgt ongetwijfeld voor aardig wat vonken. Zorg er dus voor dat je benen wijd genoeg staan om geen gensters tegen je kleren of je benen te krijgen.
Voor een goede, stevige vuurkorf heb je minstens tien betonijzeren staven nodig. Slijp de staven op lengtes van respectievelijk 100, 85, 70, 55 en 40 cm. Per lengte hebben we telkens twee identieke staven nodig om de gewenste schelpvorm te bekomen. De totale lengte van het betonijzer dat gebruikt wordt voor het vervaardigen van deze vuurkorf, is dus 700 cm.
TESTEN
Het is zeker geen slecht idee om het ontwerp eens op voorhand te testen. Plaats daarvoor de staven in een emmer of in een standaard met een ring (zoals een bloempothouder). Plaats de staven in de juiste volgorde en vorm de schelpvorm.
Met deze test zie je meteen welk resultaat je moet bereiken en valt ook meteen op of je eventueel een foutje gemaakt hebt bij het op maat slijpen.
LASSEN
VEILIGHEID
Werk bij voorkeur op een betonnen of een andere vuurvaste ondergrond voor het lassen, waar eventuele schade door het lassen niet zichtbaar is en waar er zich geen obstakel bevindt. Als je je goed gepositioneerd hebt, kun je met het lassen zelf aanvangen.
Vergeet niet om bij het lassen gebruik te maken van een lasmasker, en bij voorkeur ook van bijkomende veiligheidshandschoenen. Zorg er ook voor dat er zich in de onmiddellijke omgeving geen brandbare stoffen of objecten bevinden. Bij het lassen komen er onvermijdelijk vonken vrij. Wanneer je zeker bent van een veilige omgeving, kun je beginnen met lassen. Als je met de positieve elektrode nabij het negatief geladen object komt, ontstaat er een kortsluiting en een vlamboog. Door de warmte zal er een lasbad ontstaan dat bij afkoeling zal verharden.
LASSEN
Sluit het toestel aan en zet de massatang op je object en klem de elektrode in de lastang. Ga eerst na of het punt waar de staven aan elkaar gelast moeten worden, wel goed bereikbaar is met de positieve elektrode. Nu kun je van start gaan met het lassen van de eerste verbinding. Je begint te lassen aan de centrale 'V', waarbij er een punt gelast wordt. Tegelijk rust de bovenzijde van de betonijzeren staven tegen de muur.
De volgende stap bestaat uit het lassen van het tegenpunt. Plaats deze voetjes op zo'n manier dat ze verder komen dan de helft van de diepte van de vuurkorf (zie de foto hierboven). Deze voetjes dienen elkaar te kruisen ter hoogte van de verbinding. Las eerst het kruis en zet dit kruis vervolgens vast aan de basis.
Vervolgens bevestig je de volgende staven telkens op twee punten, op dezelfde manier als hierboven uitgelegd. Op die manier blijft de constructie stevig. Controleer de stevigheid en las, indien nodig, een extra pootje aan de korf.
Het is belangrijk dat je na elke lasverbinding de slak een beetje wegbikt. Dit gebeurt normaliter met een bikhamer, maar kan evengoed met de scherpe kant van een timmermanshamer.