Opritten & terrassenPremium

TERRASVERWARMING KIEZEN: WELKE SOORTEN zijn ER?

Terrasverwarmers kennen we allemaal vooral van op café, maar tegenwoordig zijn die ook voor particulieren in trek. We spenderen namelijk allemaal liever wat meer tijd buiten en met terrasverwarming kan je die periodes verlengen. Bovendien kan je kiezen uit verschillende soorten brandstof en zijn terrasverwarmers in allerlei vormen en designs verkrijgbaar, zodat je zeker je smaak vindt. We tonen je welke mogelijkheden er allemaal zijn.

 

ELEKTRISCHE TERRASVERWARMING

elektrisch terrasverwarming

Planken voor je terras: hout, composiet of bamboe?
39 artikels
Alles over terrassen en oprittenOntdek ons digitaal magazine over terrassen en opritten
Lees magazinechevron_right

Elektrische terrasverwarmers werken met infraroodstraling, ingedeeld volgens korte, middellange of lange golven. Toestellen met korte golven geven een intense warmte af en kan je herkennen aan de lichtgloed. De warmte dringt dieper door en zal niet verstoord worden door bijvoorbeeld windvlagen. Terrasverwarmers die werken met lange golven geven warmte af aan de lucht en omgeving zonder lichtgloed en zijn iets meer onderhevig aan de wind. De keuze hangt vooral af van hoe het terras is opgebouwd (windstil of open), hoe groot het is en welk type warmte je het fijnst vindt.

OMGEVINGSWARMTE

Kwartstoestellen werken met lange golven vergelijkbaar met de zachtere warmte van centrale verwarming. Kwartsverwarmers zijn op hun best binnen of op een halfopen plek, niet in volledig open lucht. Wind kan deze warmte verstoren. Heb je dus een tuinhuis of poolhouse dat afgesloten kan worden of een beschutte veranda of gazebo waar de wind weinig invloed op heeft, dan kun je opteren voor een kwartsheater.

Outtrade / Sunred terrasverwarming

STRALINGSWARMTE

Carbonfibre-, halogeen- en golden tube-toestellen geven stralingswarmte af, die ook of uitsluitend objecten rondom de heater verwarmt en niet (alleen) de lucht. Het aandeel stralingswarmte is groter naarmate de golflengte van het infrarood dat de lampen produceren korter is. Deze toestellen zijn zowel voor binnen als voor halfopen en open zones geschikt. De warmte waait als het ware niet weg als er wind komt, ze straalt door de wind heen.

Carbonfibreheaters (4) hebben een verwarmingselement met middellange golf. De omgeving wordt verwarmd, maar ook de objecten rondom de heater. De warmte valt te vergelijken met die van de zon. Halogeenheaters (1) hebben een verwarmingselement met korte golf. Die zorgt ervoor dat niet de omgeving, maar wel objecten en mensenlichamen worden verwarmd. De wind heeft geen invloed op deze warmte. (Rosé)golden tube (2) is een halogeenverwarmingselement met een laagje bladgoud. Dit bladgoud geeft een nog intensere warmte en sfeervol rood licht door extra reflectie.

Dan zijn er nog verwarmers die gebruik maken van Quartz-techniek (3). Door de lange golven is deze warmte vergelijkbaar met de zachtere warmte van centrale verwarming. Wind kan die echter verstoren.

Een terras of een andere plek die onderhevig is aan wind verwarm je dus het best met een carbonfibre-, een halogeen- of een goldentubeheater.

Types soorten terrasverwarming

+ Plug-and-play
+ Waaier aan modellen en formaten
+ Geen brandstofstockage nodig
Gebonden aan een elektriciteitsvoorziening
De afstand tot deze warmtebron mag niet groot worden of het effect gaat verloren

 

TERRASVERWARMING OP GAS

Gasbrander terrasverwarming

Voor wie het graag wat groter ziet, is er de gasbrander als terrasverwarming. Deze toestellen kan je kopen als staand of als hangend model. Bij staande modellen moet je een losse gasfles (propaan of butaan) voorzien en aansteken via een vlam. Sommige modellen kan je zelfs aansluiten op aardgas. Ook deze bestaat in verschillende uitvoeringen.

Patioheaters (1) zijn in verschillende groottes en designs te verkrijgen. Het zijn veilige toestellen die onderaan verzwaard zijn door de gasfles. Flame heaters (2) zijn vaak piramidevormig of rond, waarbij een grote vlam zichtbaar is, die de sfeer goed bevordert. Inbouw- en wandmodellen op aardgas (3) zijn zuinig en dankzij wandmontage nemen ze ook minder plaats in dan staande branders.

Types terrasverwarming

VEILIGHEID

Een terrasverwarmer op gas staat het best op een stabiele ondergrond en uit de wind. Voor de veiligheid is het belangrijk dat de brander makkelijk aan te steken is met het gas in laagstand. De meeste toestellen hebben een omvalbeveiliging, waarbij de gastoevoer stopt als de brander omvalt. De gastoevoer moet ook snel worden afgesloten als het vuur uitwaait, en de verhouding gas-lucht moet zo zijn ingesteld dat de terrasverwarmer stabiel en rustig brandt, en er geen gevaar voor CO-ontwikkeling is.

Gasbrander warm terrasverwarming

+ Eens bijgevuld kan hij overal staan
+ Gezellige vlammen
+ Groter warmtebereik
Over het algemeen groter (en duurder in aanschaf)
Gasflessen zijn zwaar, er is opslagruimte nodig en je moet bijhouden wanneer ze bijna leeg zijn
Alleen geschikt voor (half)open ruimtes

 

AFSTAND TUSSEN TOESTEL EN LUIFEL
Een aandachtspunt bij elektrische en gasverwarmers is ook de afstand tussen het toestel en een eventuele luifel. Bij elektrische kortgolvige terrasverwarming kan 10 à 30 cm voldoende zijn in buitensituaties; voor gasapparatuur of elektrische toestellen met een lager rendement kan de afstand oplopen tot 40 à 60 cm buiten en 100 cm in afgesloten ruimtes.

 

TERRASVERWARMING OP BIO-ETHANOL

Bio-ethanol Esschert terrasverwarming

Bio-ethanolbranders bestaan uit een reservoir waar je bio-ethanol in giet. Vervolgens wordt die vloeibare brandstof aangestoken, wat zorgt voor een mooi vlammenspel. Sommige designs bevatten decoratieve elementen zoals keien, om de brander als sfeerelement te benadrukken.

+ Kleiner formaat dus makkelijker verplaatsbaar
+ Geen opruimwerk achteraf
+ Diverse designs en decoratieve look
+ Lagere aankoopprijs
Qua verbruik is bio-ethanol duurder dan hout, kolen of gas
Hoewel er veilige modellen bestaan met een gesloten brandstofreservoir, zijn er tig modellen waarbij een reële kans bestaat dat de brandbare vloeistof gemorst wordt
Geurloze verbranding, maar nadien blijft een typische onaangename lucht hangen

 

TERRASVERWARMING OP PELLETS

Pellets terrasverwarming

Deze toestellen zijn uitgerust met een reservoir waarin pellets komen: de brandercassette. Het enige wat je hierbij moet doen, is de cassette uit de behuizing halen, vullen met pellets en die besprenkelen met ecologische aanmaakvloeistof. Dan kan de cassette terug in de behuizing en wordt de aanmaakvloeistof aangestoken. Het volautomatisch verbrandings- en vergassingsproces zorgt voor een stabiel, veilig en rookvrij resultaat.

Bepaalde toestellen beschikken over een ventilator, die wordt aangestuurd door een powerbank, voor een zuinigere verbranding. Bovendien blijven ze bijna een hele avond branden met slechts een paar kilo pellets. Aangenaam extraatje is het mooie vlammenspel waar je uren kan naar kijken. Sommige modellen kunnen worden uitgerust met een extra cassette, tafeltje en/of paddenstoel. Zo kan je ze bijvoorbeeld upgraden van sfeerhaard naar barbecue.

+ Ecologische oplossing
+ Rookvrije verbranding
+ Gemakkelijk te verplaatsen
+ Makkelijker stockeren
+ Sfeervol
+ Veilig
- Hoger kostenplaatje voor het toestel

 

VUURKORF, -SCHAAL OF TERRASHAARD

vuurkorf terrasverwarming

Vuurkorven, vuurschalen en terras- of tuinhaarden werken op hout of kolen. Deze stoelen vooral op een imago als decoratieve sfeermaker. Je kan ze vinden in diverse materialen als inox, geborsteld of gepoederlakt (corten)staal, gietijzer of aardewerk. Sommige modellen zijn zelfs al gemaakt met gerecycleerd metaal.

 

VUURKORVEN EN VUURSCHALEN

vuurschaal terrasverwarming

Vuurschalen en -korven zijn de eenvoudigste vuurmakers voor tuin of terras. In sommige vuurkorven kun je ook grillen. Een vuurkorf zet je echter niet om het even waar. Omdat die open is, is er steeds het risico dat er brandend materiaal gaat rondvliegen. Zet je vuurkorf dus altijd voldoende vrij.

Vuurkorven en -schalen kunnen gemaakt zijn uit gelakt staal of gietijzer, schalen zijn er ook in aardewerk. Als je een korf of schaal kiest met een mooi design, kan die ook een aantrekkelijke tuindecoratie zijn als die niet brandt. Zo krijgt je aankoop een vaste stek in de tuin. Je hoeft niet steeds op te ruimen na een leuke avond.

vuurschaal hout terrasverwarming

Om het gazon of terras voor brandvlekken te behoeden, kies je het best voor een vuurkorf met een plaat onderaan die verbrandingsresten opvangt. Bij vuurschalen kun je een vonkenscherm gebruiken om rondspattende gensters tegen te houden.

 

TUINHAARDEN

tuinhaard terrasverwarming

In vergelijking met vuurkorven heb je met een haard minder hinderlijk afval en makkelijker controle over het vuur. Materialen zijn steen, beton, keramiek, staal, roestvast staal, cortenstaal, gepoederlakt metaal en gietijzer. Bij de legering cortenstaal en gietijzer verroest de buitenlaag mooi, en beschermt die zo de diepere lagen. Hou er wel rekening mee dat metalen haarden ook aan de buitenkant erg heet worden, stenen en betonnen haarden daarentegen slechts handwarm.

Vaak zijn tuinhaarden nogal omvangrijk. Je moet die dus een vaste plaats geven. Sommige modellen zijn draai- of verplaatsbaar, zodat je die alsnog op meerdere plekken in de tuin of het terras kunt gebruiken. Andere modellen zijn dan weer geschikt om in te barbecueën.

Tuinhaard oven  terrasverwarming

Voor de veiligheid is het goed de haard op een stenen of metalen ondergrond te plaatsen, er kan immers altijd brandend hout uit de stookopening vallen. Let ook op de schoorsteen: kies voor een lange variant als je niet in de rook wil zitten.

+ Esthetisch zeer aantrekkelijk door de vlammen
+ Naar ieders smaak is een design te vinden
+ Gemakkelijk te verplaatsen
+ Kan ook worden gebruikt om te koken
+ Relatief goedkope brandstof en aanschaf
Niet milieuvriendelijk
Veel afval (as en rook)
Stockageruimte nodig voor houtblokken
Minst veilige optie

 

Met dank aan Esschert Design, Galico, JLF Products, LivWise en OutTrade

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine