HOE EEN BAD INBOUWEN
In bad liggen weken is genieten, maar een bad plaatsen, aansluiten en de omkasting bouwen vraagt toch net iets meer werk dan gedacht. We geven mee hoe je dat zelf kan doen.
WATERPAS
Zet het bad op zijn plaats. Zorg ervoor dat eerst de wanden en de vloer zijn afgewerkt, dat hoeft niet op de plaats onder of achter het bad. Vervolgens zorg je ervoor dat het bad waterpas staat, dat is nodig voor een goede waterafvoer. Het bad heeft instelbare pootjes om dit geregeld te krijgen.
Schroef eerst de onderste moer tot de juiste hoogte. Als alles goed zit, draai je ook de tegenmoer vast.
SIFON AANSLUITEN
Plaats de afvoer in het bad. Die bestaat uit twee delen, een afwerkingsdeel aan de binnenzijde en een aansluiting aan de buitenzijde/onderkant van het bad. Op de aansluiting onderaan monteer je een sifon. Die zal beletten dat er rioolgeuren uit het bad opstijgen.
Je werkt, ietwat onhandig, aan de onderzijde van het bad. Mocht je het bad tijdens het werken verplaatsen, vergeet dan niet te controleren dat het steeds waterpas blijft staan.
AANSLUITEN OP AFVOER
Meet de afstand van de sifon tot de afvoer op en maak een buis op maat. Dat kan met een ijzerzaag of met een slijpschijf. Hoe dan ook, je moet na het op maat zetten zeker de braampjes van het verzagen verwijderen.
Sluit nu alle delen op elkaar aan. Gebruik stukken met een rubberen ring in de mof, dan volstaat het ze in elkaar te duwen voor een waterdichte afwerking. Wat sanitair glijmiddel kan helpen bij het ineensteken. Let erop dat je afvoerverbinding voldoende afloopt, minstens 1 cm per lopende meter. Ook knikken en bochten zijn uit den boze. Zorg eventueel voor een ondersteuning van de afvoerbuis.
OPMETEN
We staan even stil bij het opmeten van het frame. Uiteraard is het belangrijk dat je een frame maakt tot vlak onder de badrand. De hoogte meten is dus geen probleem.
Bij de breedte- en dieptemaat is het wel belangrijk om rekening te houden met de dikte van de afwerking. Wij kiezen voor kunststof kliktegels, die zijn makkelijk te verwerken. De dikte ervan is beperkt. Werk je met tegels, hou dan rekening met de tegeldikte, de lijmdikte en de dikte van de cementgebonden plaat.
Bouwen Omkasting
De omkasting bouw je snel met enkele balkjes. Zorg voor een balk bovenaan, een onderaan, en verbind die met opstaande balkjes.
Het aantal balkjes dat je nodig hebt, hangt af van het materiaal dat je gebruikt voor het dichten. Zorg dat je de kliktegels of panelen goed kan bevestigen. Let er bij het aan elkaar schroeven op dat je balken niet gaan barsten: je moet dus zeker voorboren.
PLAATSEN OMKASTING
Zet de twee stukken van het frame op hun plaats en verbind ze haaks. Pas de positie correct uit. Daarmee bedoelen we: zet het frame voldoende diep naar binnen, zodat er effectief plaats is voor het bevestigen van de bekleding.
Maak de omkasting dan ook vast aan de muur. Daarvoor moet je wel even in de steen boren en er een plug in inbrengen.
DICHTMAKEN
Wij kiezen voor kunststof tegels om onze badombouw dicht te maken. Dezelfde tegels hebben we trouwens aangebracht op de wanden. Monteer tegel per tegel. Lijm ze vast met montagekit aan de houten structuur.
Controleer dat de tegels mooi waterpas staan. Lijn ze uit door er afstandhouders onder te steken. Je krijgt het mooiste resultaat als de tegels van je badombouw ook uitgelijnd zijn met die van de muur. De tegels kan je makkelijk op maat zagen met een decoupeerzaag.
DE HOEK
De hoek werk je af met een profieltje. Dit zal de kopse kanten van de kunststof tegels verbergen en voor een nette afwerking zorgen. Gebruik dezelfde montagekit om het profiel op zijn plaats te houden.
AFWERKEN MET PLINT
De mooiste afwerking heb je als je de plint mooi laat meegaan rond de badombouw. Zaag de plinten op maat. Dat doe je wel op 45°, zodat je een mooi verstek kan maken. De plinten lijm je vast tegen de wand.
Tijdens het harden van de lijm kleef je het verstek dicht met tape. Zo ben je er zeker van dat de plinten op de juiste plaats blijven zitten tijdens het drogen. Het verstek zal zo netjes dicht zijn, op voorwaarde dat je mooi gezaagd hebt.
S-KOPPELINGEN
Schroef je S-koppelingen vast in de aansluitingen in de muur. Wikkel er dichtingsdraad rond, zodat er geen lekkage is. Voor je dit kan doen, moet je de ideale positie van je S-koppelingen bepalen. Plaats ze zo dat de onderlinge afstand perfect is om de kraan erop te plaatsen én let erop dat je kraan ook waterpas staat.
Die juiste positie bepalen doe je nog zonder de teflonkoord. Je mag immers nooit losdraaien als je teflonkoord gebruikt, dan is de verbinding niet lekvrij. Teken de goede positie af, draai het geheel los en neem er dan pas je teflonkoord bij.
KRAAN MONTEREN
Plaats eerst de sierrozetten op de S-koppelingen. Controleer dat de rubber dichtingsringen op hun plaats zitten, en schroef vervolgens de moeren aan.
De koperen delen van de aansluiting kan je verbergen door de sierrozetten aan te passen, er kunnen namelijk stukjes inox buis uitschuiven, tot tegen de achterkant van de kraan.
AANSLUITEN DOUCHESTANG
Ten slotte schroef je nog een doucheslang vast aan de kraan. Afhankelijk van het type kraan is er ook een houdertje om de doucheslang in te haken. Schroef dit ook vast aan de muur.
SILICONENKIT AANBRENGEN
Voor je de kit aanbrengt, plak je de rand af. Sluit de kleur van de kit aan op de kleur van de omgeving, dan is afplakken niet echt nodig. Wij gebruiken grijze kit die aansluit bij de wanden, we tapen de badrand dus af.
Test eerst eens droog de beweging uit. Zo merk je of je in de juiste positie zit om met een vlotte beweging de kit aan te brengen. Snij dan pas de koker open. Breng de kit aan in een vlotte beweging, terwijl je pompt.
GLADZETTEN
Spuit wat afwerkzeep over de kit. Neem met je duim de overtollige kit weg (dat kan met je nagel of de holle kant van een kitlepel). Haal vervolgens de tape weg.
Ten slotte kan je de kit nog eens helemaal gladwrijven. Ook dat kan je met je vinger (gebruik je vingertop) of met een kitlepel (gebruik de bolle kant), nadat je afwerkzeep hebt aangebracht.