Houten terrassenPremium

Hoe onderhoud je een plankenterras?

Aan een terras van houtcomposiet of bamboe heb je niet zoveel onderhoud als aan een houten terras. We overlopen per materiaalsoort waarop je moet letten.

 

BEHANDELEN

Tropisch of Europees hardhout en thermisch behandeld zachthout, hoeft niet noodzakelijk behandeld te worden tegen vocht, schimmels of insecten. Bij geïmpregneerd zachthout wacht je minstens 6 maanden alvorens je behandelt. Om een houten terras te behandelen en te voeden, kan je oliën of beitsen. Bij harde houtsoorten en thermisch behandeld hout is dat enkel nodig als je de natuurlijke vergrijzing wil tegengaan. Het zal de (op zich al lange) levensduur enkel maar verlengen.

OLIëN

olien plankenterras onderhouden

Planken voor je terras: hout, composiet of bamboe?
39 artikels
Alles over terrassen en oprittenOntdek ons digitaal magazine over terrassen en opritten
Lees magazinechevron_right

Oliën dringen diep in het hout, en vervangen er de oorspronkelijke olie van het hout. Kies je een olie met een pigmentering, dan zorg je ook voor een uv-bescherming, zeker voor een houten zonneterras dat veel zon vangt. De kleur van je hout wordt intenser als je olie gebruikt, en je hout voelt zachter aan. Het zal minder snel scheurtjes vertonen en wordt duurzamer. Voor terrassen kan je ook een anti-slipolie overwegen, waarin korrels verwerkt zitten die de grip van de planken verbeteren.

De olie breng je aan met een borstel of een doek. Achteraf moet je het oppervlak nog eens nawrijven met een pluisvrije doek. Zo verwijder je restjes olie die op het hout achtergebleven zijn. Een nieuwe laag kun je zonder schuren aanbrengen.

 

BEITSEN

beitsen plankenterras onderhouden

Een beits zal eveneens indringen in het hout, maar na het aanbrengen een laagje vormen. Naargelang van het product zal dat laagje dik (filmvormende beits) of dun (niet-filmvormend) zijn, water- en/of uv-bestendig. Hoe meer lagen beits je aanbrengt, hoe dikker de film wordt.

Afhankelijk van de hoeveelheid pigmenten er in een beits zitten, spreekt men van dekkende beits, halfdekkende beits of transparante beits. Bij een transparante beits blijf je de houttekening en -structuur zien. Zowel de houtsoort, de absorptie als het aantal aangebrachte lagen beïnvloedt het uiteindelijke kleurresultaat. Je kiest het best een beitskleur die overeenkomt met de houtsoort, zo behoud je de originele kleur van het hout. Ook bij beitsen bestaan er antislipvarianten voor terrassen. Het aanbrengen gebeurt met een beitskwast, roller of eventueel met een spuittoestel.

 

WAT MET COMPOSIET EN BAMBOE?

composiet bamboe  plankenterras onderhouden

Er mag dan wel hout in zitten, composietplanken hebben geen enkele behandeling nodig tegen vocht, schimmels of insecten. De kenmerken van het kunststof beschermen je terras daar immers tegen. Nadat je een bamboeterras gelegd hebt, is het best om deze meteen te oliën voor het behoud van de structuur en de oorspronkelijke kleur. Er bestaan oliën specifiek voor bamboeproducten. 

 

REINIGEN

GROENE AANSLAG

reinigen  plankenterras onderhouden

Op termijn kunnen algen en mossen optreden op je terrasplanken. Dat kan je sowieso al een stapje voor zijn door op tijd (vochtige) bladeren en ander vuil weg te vegen met een bezem. Zit je toch met groenaanslag op je terras, dan pak je die het best aan in het voorjaar, wanneer de gemiddelde temperatuur minstens 10 °C bedraagt, wanneer het voor enkele dagen droog blijft en idealiter wanneer het zonnig is. In die omstandigheden kan je ervoor zorgen dat groene aanslag die je verwijdert, niet meteen opnieuw de kop opsteekt.

Hoe ga je nu precies te werk? Er zijn heel wat specifieke biologische reinigingsmiddelen op de markt voor hout en composietplanken. Heb je, naast groene aanslag, ook last van mosgroei, dan heb je niet alleen een groenreiniger, maar ook een antimosproduct nodig. Sommige producten combineren beide functies. 

Dergelijke producten worden meestal met een drukspuit of verstuiver gelijkmatig over de terrasplanken aangebracht. Bij veel producten hoeft het goedje niet manueel ingewerkt te worden en hoeft er niet nagespoeld te worden, en heb je na enkele dagen terug een proper terras. Raadpleeg uiteraard altijd eerst de handleiding van het product voor de toepassingswijze. 

Naast specifieke behandelingsproducten kan je ook aan de slag gaan met groene zeep of soda, die je mengt met water en waarmee je het terras inschrobt met een borstel. Er wordt ook vaak geopperd om azijn of bleekwater te gebruiken, maar daar blijf je beter weg van. Niet elke houtsoort is opgewassen tegen azijn en bleekwater is schadelijk voor planten en dieren, en gebruik je bijgevolg best niet buitenshuis.

Een hogedrukreiniger pas je in principe enkel toe met een daarvoor uitgeruste terrasreiniger, anders dreig je het hout of composiet te beschadigen, waardoor groene aanslag sneller kan terugkeren. Gebruik je toch een hogedrukreiniger zonder opzetstuk? Houd een afstand van minstens 25 cm tot de planken, gebruik een breedtestraler (géén freeskop) en zet de druk op de laagste stand. Eventueel kan je ook werken met een terrasreiniger waarop je gewoon je tuinslang kan aansluiten, zonder hogedrukreiniger.

Ter nabehandeling kan je bij een houten terras een nieuwe olie- of beitslaag aanbrengen.

 

VLEKKEN

vlekken plankenterras onderhouden

Vet-,  olie- en wijnvlekken kan je zo snel mogelijk verwijderen met een sopje van water en een neutrale zeep, maar er zal vast een afdruk achterblijven. Dat zal echter wegregenen na enkele maanden. Roestvlekken pak je aan met een specifiek daarvoor bestemde roestverwijderaar. Gebruik zeker een product dat geschikt is voor hout en/of composiet - vaak producten op basis van oxaalzuur. Dit zijn veelal mengsels die je moet laten inwerken en vervolgens grondig naspoelen, tot de vlek verwijderd is. Je kan ook aan de slag met oxaalzuurkristallen die je zelf vermengt met water.

Zit je verveeld met brandplekken op een houten terras? Dan kan je ze, indien ze licht zijn, opschuren met fijn schuurpapier. Let er wel op dat je meeschuurt met de nerven of groeven van de plank. Voor zware brandplekken is het dan weer beter de plank te vervangen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine