Alles over gevelverven
We overliepen eerder al eens de basiscomponenten van een verf. Voor het schilderen van gevels bestaan er specifieke verven en verfsystemen. Om je tussen al die systemen te navigeren, is het herkennen van de ondergrond van cruciaal belang. Daarenboven is het belangrijk om, wanneer de gevel al geschilderd is, te detecteren welk type verf daarvoor werd gebruikt. Tijd om een en ander te verduidelijken …
Soorten gevelverven
Welke gevelverf op welke ondergrond
Hoe een gevel kaleien?
Hoe onderhoud je een geschilderde gevel?
Soorten gevelverven
Gevelverfsystemen worden opgedeeld volgens het bindmiddel waaruit ze zijn opgebouwd. Op basis daarvan kunnen er twee groepen worden onderscheiden, meer bepaald minerale en organische verven.
Welke gevelverf op welke ondergrond
In feite is de voorbereiding bij het aanbrengen van een gevelverf vaak meer tijdrovend dan het schilderwerk zelf. Zo moet er zeker een grondige analyse van de ondergrond worden uitgevoerd. Een eerste onderdeel daarvan is het herkennen van de ondergrond. Dat heeft namelijk een grote invloed op welke verf (op basis van welk bindmiddel) kan worden gebruikt.
Hoe een gevel kaleien?
Bij deze renovatie werd een deel van de bestaande gevel behouden, maar de oorspronkelijke raamopeningen werden aangepast. Daardoor ziet de gevel er op dit moment niet erg verzorgd uit ... Om die terug een nette en uniforme uitstraling te geven, kan je de oude gevel kaleien. We gebruiken daarvoor een kalkcementmortel en werken die af met een minerale silicaatverf.
Hoe onderhoud je je buitenschilderwerk?
Om zo lang mogelijk een fraaie geschilderde gevel of mooi geschilderd buitenschrijnwerk te behouden, is het zaak om regelmatig eens de verflaag te inspecteren. Let hierbij op kritieke punten in de verflaag, zoals barstjes en blaasjes.