Baden & douchesPremium

Zo plaats je een decoratieve stucwand in je badkamer

decoratieve wandtechniek pleister

Een tegelwand is aangewezen in je douche, maar de rest van de badkamermuren mag natuurlijk ook creatief aangepakt worden. Met een wandtechniek op minerale basis zorg je voor een ruimtelijke en lichte, maar toch natuurlijke en tijdloze wandafwerking.

 

Voorbereiding

De wand en naden voorbereiden

Voor je aan de slag gaat, moeten er natuurlijk wel een aantal zaken voorbereid worden. Ten eerste is het nodig de naad tussen het deurkader en de wanden op te kitten. Zo voorkom je dat er op die plaatsen later barsten in de muurafwerking zouden optreden. Plak het deurprofiel af en vul de naad daarna met een polymeerkit. Die zorgt voor een elastische, krimpvrije vulling van de naad en is bovendien overschilderbaar.

deurnaden afkitten

Gladde muren

Een andere voorbereiding die moet gebeuren, is het glad maken van de muren. Bij dit type wandafwerking hoeft de ondergrond niet opgeschuurd te worden, maar grote oneffenheden moeten wel verwijderd worden. Met een plamuurmesje beweeg je over je pleisterwerk en steek je de uitstekende delen af. Uiteraard maak je daarna je vloer weer proper want je moet die nog zorgvuldig afdekken.

muren roper plamuren

Aansluiting met de vloer

Neem vervolgens brede schilderstape en zorg dat alle vloerranden netjes afgeplakt zijn. Hetzelfde doe je met het profiel aan je douchewand en aan de binnenhoek met de betegelde wand.

Bedek dan nog de rest van de vloer. Je kan hiervoor een afdekfolie gebruiken die aan de ene zijde zelfklevend is, waardoor hij niet zal wegglijden. Daarnaast heeft de folie ook een waterwerende zijde, wat zorgt voor een goeie bescherming van je onderliggende vloer.

je vloer beschermen zeil

Overige bescherming

Bescherming is heel belangrijk, want een wandtechniek plaatsen, is best wel een vuil werkje. Zo kun je zorgeloos doorwerken en heb je minder opkuiswerk achteraf. Daarom moet je ook waar de wand op het plafond aansluit nog wat tape aanbrengen, om je plafond niet te bevuilen. Dek tegelijk ook je ramen af. Ten slotte plak je nog de sanitaire inbouwpotten af, zodat je die zeker goed toegankelijk blijven na de wandafwerking.

Welke afwerking brengen we aan?

De wandtechniek die we hier toepassen, bestaat in principe uit een basislaag, een hechtpleister. Daarover gaat een kalklaag waar je structuur in aanbrengt. Daarop komt een decoratieve patinelaag. Op dat moment breng je de gewenste kleur op de muur aan. De laatste laag is de waslaag die de wand waterdicht en vuilafstotend maakt.

 

Aan de slag

De hechtlaag

Als basis plaats je een egaliserende hechtlaag van 4 mm dik. Dit product is samengesteld uit leem, zand en cellulose. Met de basishechtpleister creëer je een egale zuigkracht. Het werkt ook vullend, waardoor plamuurwerken overbodig worden.

De poedermengeling moet toegevoegd worden aan water. Door dit dan geleidelijk te mixen, bekom je een smeerbare pasta. De consistentie van de pasta kun je zelf kiezen volgens hoe je wil werken. Voldoende smeuïgheid is wel aangewezen om de hechtpleister vlot te kunnen verwerken. Het kan dus nodig zijn beetje bij beetje wat extra water toe te voegen tijdens het mengen, tot de smeerbaarheid goed zit. Laat dit dan 10 minuutjes rusten om het dan nog eens door te roeren.

de eerste basislaag pleisteren

Breng wat product aan op een plakspaan en strijk het dan uit op de muur. Let erop dat je goed tot de hoeken en randen werkt, zodat er ook daar een hechtlaag aanwezig is. Dit doe je tot de hele muur met hechtpleister bedekt is.

tweede laag ander mes

De tweede laag

De tweede behandeling is in principe met een ander mes - een vlier. Door met een spack- of plamuurmes nog eens over de aangebrachte laag te strijken, zorg je ervoor dat je basislaag mooi strak is. Daarna herhaal je deze twee bewerkingen, namelijk het aanbrengen en het afstrijken, voor het volgende stuk muur.

Volgorde van de muren

Let wel, de volgorde waarin je werkt is hierbij belangrijk. Je moet eerst de eerste zijde van de binnenhoek doen, over de volledige ruimte. En dan pas, na droging, de tweede binnenzijde. Zo beschadig je de eerste binnenzijde niet.

volgorde pleisteren muren

Je start dus steeds met alle tegenoverliggende muren te gaan bedekken en werkt niet verder op de naastliggende muur. Op die manier kan de aangebrachte hechtpleister op de ene zijde van de hoek wat uitharden, voor je de andere zijde doet. Want je moet ook de tweede zijde netjes langs de hoek kunnen afstrijken … Is de eerste zijde nog niet droog als je dit doet, dan riskeer je de laag daar te beschadigen met je plamuurmes.

Egaliseren ...

Telkens je de hechtpleister met de truweel hebt aangebracht, egaliseer je alles met een vlier. Het voordeel van het product is dat je op ieder moment kunt gaan herstellen en gaan bijwerken dankzij een heel lange open tijd.

De basislaag – deze hechtpleister op minerale basis – leg je in een laag van maximum 4 mm dik. Je kan het vergelijken met een plamuurlaag, waardoor het dus ook helpt je ondergrond te egaliseren. Het voordeel hierbij is dat je ondergrond vooraf niet opgeschuurd hoeft te worden én dat er geen onderliggende primer nodig is.

egaliseren basislaag pleister

... maar ook fixeren

Deze basislaag zorgt niet enkel voor het vullen en egaliseren van de ondergrond, maar fixeert die ook en geeft die overal een egale zuigkracht. Naast als plamuurlaag, fungeert het dus als het ware ook als primer. Er zit bovendien een korrel in deze hechtpleister, wat essentieel is als basis voor een wandtechniek. Het komt er dus op neer dat je met deze ene enkele laag eigenlijk heel wat stappen in één keer kan doen!

tussenliggende muur aanpakken

Tussenliggende muren

Eens de tegenoverstaande wanden gedaan zijn, pakken we hier de tussenliggende muren van de basislaag aan. Hoe groter je ruimte en je muren, hoe meer tijd je voor deze eerste stap nodig hebt, en dus hoe meer de eerste zijdes van je hoeken al zullen uitgedroogd zijn.

hoeken aftapen nette overgang

Hoeken

Als je met je spack- of afstrijkmes de laag gladmaakt, begin je ook aan de randen. Strijk van in de hoek naar buiten toe, om een strak resultaat te bekomen. Tape zorgt er nu voor dat je geen krassen maakt in het al bedekte deel van de hoek. Ook de rest van de wand maak je vervolgens glad.

dagkanten van het raam pleisteren

Resterende stukken wand

Eens de volle wanden gedaan zijn, doe je dus alle tussenliggende en dwarse stukjes muren, zoals ook de dagkanten van raam en deur. Doordat de ene zijde van de hoeken al wat uitgehard is, kun je deze strak gaan afstrijken en afwerken, zonder het al geplaatste product aan te tasten.

Voor je tot de volgende stap kan overgaan, moet de hechtlaag minstens 24 uur drogen.

 

Structuurlaag aanbrengen

De uitgeharde basislaag maak je eerst effen met een plamuurmes. De structuurlaag - op basis van kalk - geeft een decoratief effect. 

Waarom kiezen voor kalk?
Kalk is een ecologisch, natuurlijk product. Het is stevig en krasvast - onder andere door toegevoegd zand. Het product is waterdampdoorlatend, luchtzuiverend en antibacterieel. Op esthetisch vlak biedt kalk zeker een meerwaarde. Je kan schakeren en dieptes creëren hierdoor. 

kalk mengen met zand

Neem het mengsel op basis van kalk en meng het door zuiver water. Eens je de gewenste consistentie bereikt hebt, kun je nog grof zand aan de kalkmortel toevoegen. Enerzijds breng je zo wat korrel en structuur in deze afwerklaag.
Anderzijds is zand een sterk natuurproduct dat het eindresultaat harder zal maken.

Bevochtigen

Voor je de structuurlaag plaatst, is het aangewezen de muren wat te bevochtigen met zuiver water in een handdrukspuit. De kalklaag smelt zo meer samen met de basislaag – die wat week wordt door het water – waardoor je een betere tekening krijgt.

de muur bevochtigen

Kalklaag aanbrengen

Het aanbrengen van het product doe je opnieuw met een plakspaan. Neem steeds weer wat nieuwe mortel bij om zo de volledige wand met een dun laagje te bedekken. Gebruik de tool om een natuurlijke structuur na te bootsen. In dit geval werken we met een soort borstel uit plastic, waarmee we de laag kunnen bewerken. Door zo'n tool te tamponneren in de natte laag, creëer je een soort van putjes en beschadigingen. 

tamponneren in de plaaster

Je wil uiteraard structuur, maar wees niet te slordig bij het aanbrengen. In het midden van de muren mag er wat beweging zitten, maar de hoeken tegen het plafond en de binnenhoeken moeten verzorgd zijn.

extra afstrijklaag spackmes

Om de laag af te werken, strijk je die dan weer glad in verschillende richtingen met een plamuur- of afstrijkmes. Op die manier wrijf je de gemaakte gaatjes weer deels dicht om geen te grote kraters te hebben maar eerder een natuurlijk effect te verkrijgen.

TIP
Bij zo’n wandtechniek is het steeds aan te raden vooraf stalen te maken, zo kun je zoeken naar een techniek of tekening die je mooi vindt. Het creëren van een natuurlijk effect is vooral een kwestie van feeling.

egaliseren effect pleister

Ook hier: volgorde van de muren

Ook bij deze structuurlaag doe je eerst weer alle tegenoverliggende muren, zodat de hoeken voldoende kunnen drogen om dan net de tweede zijde te kunnen afstrijken. Het kan nodig zijn de ondergrond weer wat nat te sprayen, als die al te veel uitgedroogd is.

Aan de dagkanten van deur en raam hoef je niet per se te tamponneren, want dit gaat om heel dunne stroken. Er zit sowieso structuur in deze afwerklaag, mede door het zand, waardoor dit niet zal opvallen.

tamponneren dagkanten effect

Opgepast! Wordt deze techniek gebruikt in een natte cel, zoals een douche, dan heb je meerdere lagen nodig voor de waterdichting. Meer lagen geven de wandafwerking meer body tegen de zwaardere waterbelasting. Hou er ook rekening mee dat deze techniek zo’n twee maand nodig heeft om echt volledig uit te harden en te verstenen.

 

Patinelaag aanbrengen

In dit geval brengen we de patinelaag op kleur volgens de vloer en het badkamermeubel. Met een aantal natuurlijke pigmenten creëren we hier een grijstint, wat goed in het geheel zal passen. Dit poederpigment meng je met verdund fixatief. Dit is een mineraal product op silicaat-basis, dat je voor de helft aanlengt met water.

mengen pigmenten kleur

Voor je tot het aangekleurde product overgaat, begin je met de voorfixatie. Dit is een laagje verdunde minerale fixatie om de ondergrond al deels te verzadigen. Zo blijft de pigmentlaag op de opperlaag zitten en dringt het niet te ver ín je wanden.

Aanbrengen op de wand

Breng het middel aan met een grote borstel, kris kras door elkaar. Je kan de tint donkerder of lichter maken, of eventueel wat extra los pigment inwrijven om de kratertjes te benadrukken. Op die manier kun je meer nuances in de wandafwerking gaan steken en de steenimitatie nog gaan verfijnen.

Kleur op de wand

Wil je een zwaarder effect, dan kun je nog extra pigment gaan inwassen of openwrijven op de plaatsen waar je de tekening of schaduwen wil benadrukken. Hier willen we het eindresultaat met deze aangekleurde laag wat grijzer maken, om meer een betonlook te gaan creëren.

 

De waslaag

De waslaag is heel belangrijk voor een volledige waterdichting. Zo blijft het water parelen op de muur en wordt die vuilafstotend. 

TIP
Het is belangrijk om de wand verder te onderhouden met een compatibele natuurlijke zeep.

waslaag aanbrengen pleister

Met een vod

Je hoeft de was enkel op de muur aan te brengen met een vod. Dompel het doek in de was en wrijf het dan uit op de muur. Doe dit zorgvuldig, in een draaiende beweging, totdat de hele muur bedekt wordt. Werk hierbij steeds van beneden naar boven, om druipers te vermijden. Met een simpel laagje vloeibare was, op basis van terpentijn, is de muur dus gewapend tegen vuil en water. Dit moet wel 48 uur drogen, voor het parelend effect tot stand komt.

parelend water op muur

Eenmaal dit gebeurd is, rest je enkel nog de tape aan de randen weg te halen. De uitstraling van onze ruimte is met de plaatsing van deze decoratieve wandtechniek onmiddellijk naar een hoger niveau getild. 

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine