ElektroPremium

Waarom kiezen voor een centraal stofzuigsysteem?

Met een centraal stofzuigsysteem elimineer je enkele onhandigheden die steevast komen kijken bij de klassieke stofzuiger. We geven mee waarom het een interessante optie is om je woning makkelijk proper te houden en hoe de plaatsing van zo’n systeem verloopt.

 

WAAROM EEN CENTRALE STOFZUIGER KIEZEN?

centrale stofzuiger kiezen

  • Je hoeft geen bak meer achter je mee te slepen of op de trap naar boven te dragen tijdens het stofzuigen.
  • Een centraal systeem is zeer stil, de motor bevindt zich immers in een afgesloten ruimte.
  • Je hebt nagenoeg geen uitstoot van stof of andere gevaarlijke bacteriën in woonruimtes.
  • De opvangbak van een centraal systeem hoeft doorgaans niet meer dan twee keer per jaar geledigd te worden.

Het is echter wel een ingrijpende installatie met een kostenplaatje van tussen de 2.000 en 4.000 euro. Door de installatie voor eigen rekening te nemen, kan je echter al redelijk wat uitsparen.

 

HOE WERKT HET?

inlaat stofzuiger kiezen

Bij een centraal systeem wordt de motor van de stofzuiger geïnstalleerd in een berging, kelder, garage of technische ruimte. Van daaruit vertrekken de buizen, met vertakkingen naar alle kamers waar er gestofzuigd zal moeten worden. In de desbetreffende kamers wordt een aansluitpunt voorzien waar de stofzuigerslang op kan worden aangesloten. Voor de slang bestaan er, net als bij andere stofzuigers, verschillende verleng- en opzetstukken.

Wanneer je de stofzuiger inschakelt, wordt de lucht met een hoge snelheid door de buzien naar de centrale unit geleid. Stof, zand en vuil gefilterd en komen in de opvangbak terecht. Via een afvoerbuis wordt de lucht naar buiten geblazen. Bij sommige modellen is de lucht reeds zodanig gezuiverd dat een afvoer naar buiten toe niet nodig is.

 

ONDERHOUD

filter stofzuiger kiezen

Dergelijke centrale systemen werken niet met stofzakken, maar met een hepafilter. Deze zijn uitwasbaar en worden om de 5 jaar vervangen. De filter schoonmaken is simpel. Met een borsteltje stof je die af, daarna houd je de filter even onder de kraan om het vuil te verwijderen waar je met de borstel niet aan kon. Laat dan even drogen.

Wanneer de opvangbak vol is, dient die uiteraard geleegd te worden. Dan wordt die meteen ook uitgewassen. Wanneer de bak droog is, kan ze worden teruggeplaatst en kan je opnieuw stofzuigen.

Het buizensysteem van een centrale stofzuiger hoeft in de regel niet gereinigd te worden, al zijn er wel bepaalde systemen waarbij de buizen kunnen gespoeld en antibacterieel behandeld worden.

 

PLAATSING

Een dergelijk centraal systeem kan zowel in nieuwbouw- als renovatiesituaties worden geplaatst, al is het in een nieuwbouwwoning natuurlijk makkelijker te integreren. Je kan de buizen voor het systeem in combinatie met de andere nutsvoorzieningen inbouwen. De installatie vraag je aan bij een erkende installateur, sommige aanbieders van systemen bieden ook doe-het-zelfkits aan.

pleister stofzuiger kiezen

Op basis van een samen ontworpen plan, worden de verschillende inlaatpunten in de woning op de muren uitgetekend. Daar worden stukken uit de muur weggeslepen, zodat de buizen er mooi in passen. De buizen die in de muur moeten, worden op maat gemaakt met een slijpschijf, en daarna met elkaar verbonden met pvc-lijm. Vervolgens worden ook de contactdozen van de inlaatpunten verbonden en in de muur geplaatst.

De inlaatpunten worden daarna vastgezet met een sneldrogende pleister. Eens alle punten geplaatst zijn, worden de buizen verbonden tot aan de plaats waar de motor zal komen. 

stuurkabel stofzuiger kiezen

Naar de verschillende contactpunten wordt ook een stuurkabel aangelegd. Een eerste kabel loopt naar de eerste inlaatklep toe, van daaruit vertrekt een volgende kabel naar het volgende punt. Zo werk je verder tot aan het eindpunt. Met betonpluggen en kabelklemmen worden de kabels vastgemaakt aan de grond. Waar mogelijk worden de kabels netjes naast de afvoerbuizen geplaatst. Daar kan een stuk bandijzer ze op hun plaats houden.

motor stofzuiger kiezen

Daarna kan de motor worden geplaatst. Die kan je met enkele pluggen in een muur aanbrengen in je technische ruimte of berging. Daarna worden de buizen vastgekoppeld, de filter geïnstalleerd en kan ook de opvangbak op zijn plaats gezet worden.

test stofzuiger kiezen

Na installatie van het systeem wordt het eerst getest. De inlaatkleppen worden voorlopig op de afzuigpunten geplaatst en het systeem wordt getest op verlies van zuigkracht. Na afwerking van de woning zullen de verschillende contactpunten van de inlaatkleppen voorzien worden, die dan verbonden worden met de stuurkabel.

plintzuiger stofzuiger kiezen

Inlaatkleppen zijn er trouwens in verschillende varianten, je kan kiezen voor punten om een stofzuigerslang op aan te sluiten, maar je kan, bijvoorbeeld aan een keukeneiland, ook een plintzuiger inwerken. Met een tik van de voet kan die het stof opzuigen.

 

bij RENOVATIE

centraal stofzuiger kiezen systeem

Bij grote renovaties komen al snel valse wanden kijken. Daarachter kan je makkelijk de buizen voor een stofzuigsysteem kwijt. Moet je geen zware werken uitvoeren, dan kan je een centraal stofzuigsysteem ook in opbouw plaatsen. Dan blijft het kap- en breekwerk beperkt tot het maken van de opening tussen de kamers.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine