HOE BETONROT HERSTELLEN
Herstellingsklusjes blijken die klusjes te zijn die het langst blijven liggen. Terwijl sommige van die klusjes eigenlijk niet veel werk zijn. Bovendien: een herstelling uitvoeren voorkomt vaak nog meer schade. We leggen uit hoe je snel betonrot kan herstellen. Wacht je te lang met dit klusje dan komt de stevigheid van de constructie in gevaar: de wapeningsijzers kunnen volledig doorroesten.
IN 7 STAPPEN
Verwijder eerst alle loszittende delen. Tik met een hamer grotere brokken los, met een staalborstel haal je de kleinste delen weg.
Leg het roestende wapeningsijzer bloot, zodat je het kunt behandelen. Met loodvrije menie bescherm je het metaal tegen verder roesten.
Maak wat reparatiemortel aan. De juiste mengverhouding lees je op de verpakking. Roer het product goed om.
Om een goede hechting te verkrijgen én een egale uitharding van het cement te bekomen moet je het beton eerst bevochtigen.
Nu kan je met behulp van een truweel wat van de reparatiemortel in de opening duwen. Meer hoef je niet te doen.
Zorg ervoor dat de aangebrachte reparatie- laag niet dikker is dan 4 cm. Grote schade herstel je het best in twee lagen.
Om te vermijden dat de reparatiemortel aan je materiaal gaat kleven tijdens het glad- strijken, kun je het maar beter natmaken.
Met je spatel of je plamuurmes kan je nu de reparatie glad afwerken. Gelijk met het vlak van het oorspronkelijke beton. Wanneer de cement is uitgehard, is het beton weer als nieuw.