Tips & tricks

Hoe kies je de juiste tuinfolie voor je planten?

Tuinfolies beschermen je groenten en fruit niet alleen tegen te hoge of lage temperaturen, wateroverlast, ongedierte en onkruid ... Bepaalde maken het mogelijk om je oogst te vervroegen! Een manier om je eigen kweek om de tuin te leiden of zeg maar, de kop te doen opsteken buiten hun traditionele groeimoment. Bovendien zijn folies flink goedkoper dan serres, zodat de doorgewinterde tuinman door die koop aanzienlijk kan snoeien in zijn groenuitgaven.

 

TUNNELFOLIE

Met tunnel- of forceerfolie kun je tunnels opzetten waarmee je een microklimaat creëert, wat nuttig is voor de opkweek van jonge planten maar ook voor de extra vroege teelt van groenten. De breedte van de tunnel hangt af van je bogen. Standaard is die zo'n 80 cm. Kleine tunnels kan je ook gebruiken om insectengaas over het gewas aan te brengen.

TIPS

tunnelfolie plaatsen tuinfolie kiezen

  • Verlucht de tunnels om oververhitting tegen te gaan (gebruik eventueel geperforeerde folie);
  • giet of sproei regelmatig binnenin (gebruik niet-geperforeerde folie als er weinig water mag verdampen);
  • verwijder scherpe voorwerpen en onkruid voor je de folie plaatst (gebruik eventueel een preventieve onkruidverdelger);
  • maak de folie schoon wanneer je ze verwijdert en sla die droog op, liefst op een donkere plaats (zo gaat ze langer mee).

 

HOE MAAK JE EEN TUNNEL MET FOLIE?

tunnelfolie tuinfolie kiezen

  1. Zodra je gezaaid of geplant hebt, breng je de bogen aan op zo'n 60 cm van elkaar. Stop de uiteinden voldoende diep in de grond.
  2. Span de folie over de bogen en zorg dat ze aan de zijkanten vastligt, door er bijvoorbeeld stenen op te leggen.
  3. Zet 60 cm van je laatste en eerste boog schuin een steunpaaltje en maak de folie hieraan vast. Span de folie goed aan met wat touw rond dit paaltje.

 

SOORTEN FOLIES

GROEIVLIES

groeivlies tuinfolie kiezen

Wil je de oogst van fruit en groente vervroegen, dan kan een fijnmazig, sterk en 'meegroeiend' doek van wit polypropyleenvlies dienen. Dat beschermt ook tegen vorst en vogels, en is zacht voor bladgewassen zoals sla en andijvie. Het vlies is water- en lichtdoorlatend, uv-gestabiliseerd en is eveneens geschikt om vorstgevoelige kuip- en tuinplanten te beschermen tegen lichte nachtvorst. Wanneer er extreme nachtvorst te verwachten is, kan je ook opteren voor wintervlies. Dit is bijna dubbel zo zwaar en is geschikt voor stevigere gewassen, zoals prei en spruiten.

 

FORCEERFOLIE

forceerfolie tuinfolie kiezen

Deze folie is al dan niet geperforeerd en je gebruikt die voor o.a. aardappel, aardbei, prei, uien enz. Met een forceerfolie kan je dit soort gewassen vroeger planten en oogsten, zodat je op de vrijgekomen grond een andere groente- of fruitsoort kunt planten. Je brengt deze folie onmiddellijk aan na het planten of zaaien. Deze folie kan moeilijker meegroeien met het gewas. Naast bescherming tegen nachtvorst zal ze wel vraatschade door wild en vogels voorkomen. Deze soort folie is altijd water- en luchtdoorlatend, en anticondens (ook de niet-geperfo­reerde versie).

 

GROEIFOLIE

groeifolie tuinfolie kiezen

Deze folie van polyethyleen is ingesneden met duizenden gleufjes. Wanneer je deze over een zaai- of plantbed legt, zijn de gleufjes nog dicht. Maar wanneer je plantjes groeien, zullen de gleufjes opentrekken en meer lucht aan de plantjes geven. Ook regen- of gietwater kan door de gleufjes. Span de folie niet aan, maar leg die er los over, graaf de randen licht in of leg er stenen op.

 

TOMATENHOEZEN

hoezen tuinfolie kiezen

Deze buis trek je aan het begin en op het einde van je tomatenteelt over de plant. De hoes is gemaakt van een geperforeerde buisfolie die zorgt voor een microklimaat. Zo zullen de vruchten sneller ont­wikkelen en rijpen. Je kunt de buis in de buitenteelt ook gebruiken voor bv. paprika en meloen, en ook voor snijbloemen. Verder beschermt de buis de vruchten. Door de perforaties blijft er lucht bij de plant komen, zodat er geen schimmel ontstaat.

 

GROEIBEVORDERING DOOR BESCHERMING

VORSTBESCHERMING

vorst tuinfolie kiezen

Als je groenten of fruit kweekt, dan moet je rekening houden met lentenachtvorst en wintervorst. Lentenachtvorst is vorst aan de grond rond half mei (de ijsheiligen). De meeste groenten verdragen dat niet. Andere lopen een groeistilstand op. De wintervorst begint na half oktober. Veel groenten moeten rond die tijd geoogst worden.

 

INSECTENGAAS

gaas tuinfolie kiezen

Insectengaas (of tuinbouwgaas) heeft zulke fijne mazen dat er geen insecten door kunnen. Vooral wortels, prei en kolen hebben nogal last van vliegende insecten. Je kunt het gaas op het gewas leggen of er een tunnel mee maken. Het beschermt ook tegen slagregen en hagel. Er zijn types voor verschillende insecten: wortel-, kool- en uienvliegen, mineervliegen en bladluizen. Bijen- en wespengazen zijn handig bij druivenstruiken.

 

SCHADUWNETTEN EN WINDSCHERMEN

scherm tuinfolie kiezen

Op een terras of balkon kun je soms te maken hebben met extra hoge temperaturen. Door een schaduwnet te spannen, zullen de temperatuuruitersten verzacht worden. Deze zijn gebreide polyethyleennetten met bevesti­gingsogen, die 68% tot 78% lichtafwerend en -afstotend zijn. Door de schaduw zal ook de grond minder uitdrogen, zullen de bladeren niet verbranden en blijft de luchtvochtigheidsgraad constant. Een windscherm reduceert de windsnelheid met 50 tot 70%. Het zijn gelijkaardige schermen zoals de schaduwnetten.

 

ONKRUIDBESCHERMING

onkruid tuinfolie kiezen

Een antiworteldoek is een gronddoek van geweven polypropyleen (kunststof bandjes) dat wel water zal doorlaten, maar geen licht. Zo gaat het de groei van onkruid tegen. Je gebruikt dit type doek in borders, als taludbescherming en wanneer je bodembedekkende planten aanplant. Je kunt het trouwens ook gebruiken wanneer je grind, tegels of houten vlonders plaatst. Wil je groenten of fruit kweken onder worteldoek, dan kan dat zeker. Je hebt als voordeel dat er een stuk minder onkruid te wieden zal vallen en dat de grond onder het doek een mooie structuur zal hebben.

Je moet wel openingen maken in het doek waar je de plantjes zult planten. Dit kan met een mes, maar je kunt ook met een ijzeren buis aan de slag die je dan onderaan opwarmt en waar je gaten mee brandt, of je gebruikt een soldeerbout waarmee je rond een bloempot gaat die je als mal gebruikt. Er bestaan sinds kort ook doeken uit plantaardige materialen zoals mais (foto). Die brengen minder plastic in de natuur en hebben nog andere milieuvriendelijke eigenschappen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine