Tips & tricksPremium

Een glazen serre kiezen en plaatsen

Een serre uit glas is in het begin – de prijs, de installatie – even door een zure appel bijten in vergelijking met een tunnelserre, maar je zal er later ook meer vruchten van plukken. Aan een aluminium serre is er ook op tijd en stond onderhoud nodig, maar niet in dezelfde mate als bij een tunnelserre. Het is daarnaast gewoon ook een veel duurzamere optie.

 

HOE EEN GLAZEN SERRE KIEZEN

frame glazen serre

HOUT OF ALUMINIUM?

Vroeger werden serres vooral uit hout gemaakt – meestal Canadees cederhout, daar dit goed bestand is tegen vocht en niet snel zal uitzetten of krimpen bij temperatuurschommelingen. De gezellige look van zo’n houten serre is een esthetisch voordeel, maar qua onderhoud biedt aluminium tegenwoordig een aantrekkelijker alternatief.

Aluminium is eveneens licht, duurzaam en makkelijk te bewerken. Bij een aluminium serre is er ook meer lichtinval dan in een houten serre dankzij de smalle glasroeden en de sterke draagkracht van het materiaal - niet onbelangrijk als het op glas aankomt. Een aluminium serre moet je enkel steviger verankeren in de fundering dan een houten serre.

glas glazen serre kiezen

GLAS

Voor serres wordt het meest gebruikgemaakt van uv-bestendig tuindersglas. Dit glas is 3 tot 4 mm dik en je hebt het in twee uitvoeringen: helder of ‘gehamerd’ met een bepaald reliëf. In sommige gevallen wordt zowel helder als gehamerd glas gebruikt: helder voor de rechte wanden en gehamerd glas op het dak. Dat biedt voordelen voor de lichtverdeling.

Helder tuindersglas laat tot 90% van het zonlicht door. Bij gehamerd of mat glas is dat al een stuk minder, waardoor je planten ook minder risico lopen op verbranden.

VEILIGHEIDSGLAS

Veiligheidsglas is in feite hetzelfde als tuinders- of tuinbouwglas, maar dan een stuk steviger. Waar tuindersglas breekt in grote en scherpe stukken, is dat bij veiligheidsglas quasi onmogelijk. Mocht het toch breken, dan valt het uiteen in kleine stukjes. Daar dit soort glas sterker is, is dit ook iets duurder.

carbonaat glazen serre

POLYCARBONAAT

Op serres worden ook vaak dubbele platen van uv-bestendig polycarbonaat gebruikt met een dikte van doorgaans 8 mm. Dit is eveneens een sterke vervanger voor glas. Het breekt niet makkelijk en isoleert tot 40% beter dan enkel glas, waardoor de temperatuur constant blijft - niet onbelangrijk wanneer je je serre heel het jaar door wilt blijven gebruiken.

De kunststof zal de zonnestralen daarbij ook filteren en laat tot 74% van het zonlicht door. Polycarbonaat is bovendien erg weerbestendig en kan met gemak hagelstenen aan.

noppen glazen serre

BIJVERWARMING IN DE WINTER

Heb je plantjes die in de zomer buiten kunnen, maar in de winter binnen moeten? Dan kan je de serre hiervoor gebruiken. Je moet dan echter wel nadenken over bijverwarming. Is die bijverwarming elektrisch of op gas, dan wordt dat een kostelijker plaatje.

Je kan in ieder geval beginnen met een goede isolatie, noppenfolie is daarvoor geschikt. Voor een constante temperatuur in de serre kan je ook een thermostaat installeren – doe dat wel laag bij de grond.

 

HOE EEN GLAZEN SERRE PLAATSEN

WAAR PLAATSEN?
Een serre plaats je het best op het meest zonnige plekje in je tuin. Vermijd hoge bomen en struiken in de buurt, zodat er niet te veel schaduw valt. Positioneer de opening van de serre naar het Zuiden gericht, zo is er minder kans op oververhitting tijdens de zomer. Bij plaatsing aan de westkant zal je dat bijvoorbeeld sneller hebben.

Waar je je serre plaatst, hangt ook af van welke planten je kweekt. Heb je je oog laten vallen op cactussen of vetplanten? Dan kan een westelijke oriëntatie best. Het is dan zomer-winter over de middag warm genoeg. Het Noord-Westen mijd je het best, wegens koude wind die kan binnenkomen.

FUNDERING

Eerst zorg je voor een goede fundering voor de serre door een stevige, effen ondergrond te voorzien. Op die ondergrond komen dan de basisprofielen van de serre. Deze worden vlak geplaatst, met eventueel een lichte helling, zodat het water richting de voorziene afvoer kan lopen.

 

DE BASIS

basis glazen serre

Op de basisprofielen komen hoekprofielen, waarop vervolgens liggers worden geplaatst. Het is belangrijk dat deze recht liggen. Zo moeten de voorziene gaten overeenkomen met deze van het basisprofiel, om dan de steunprofielen te kunnen plaatsen.

Sommige fabrikanten bieden in hun modellen ook een diagonaal verstevigingsprofiel. Deze zullen je serre beschermen tegen felle rukwinden. Deze stukken worden samen met een eerste tussenprofiel aan de serre bevestigd. Vervolgens kunnen ook de deurprofielen op hun plaats.

De dakgoten worden van een waterdicht afdekplaatje voorzien. Daarna kunnen deze boven op de hoekprofielen. Eenmaal de dakgoten geplaatst zijn, kunnen ook aan deze zijde de verstevigingsprofielen worden bevestigd.

 

HET DAK

dak frame glazen serre

Wanneer de basis van de serre er dan staat, kan ook het dak bevestigd worden. Op de zijwanden komen twee steunprofielen die het nokprofiel zullen dragen.

Ook het dak wordt verzien van verstevigingsprofielen die worden vastgemaakt aan een tussenprofiel met een uitsparing. Als alles goed vastzit, wordt de rest van de dakprofielen geplaatst.

 

VERANKEREN

grondanker glazen serre

Wanneer de constructie af is, wordt in elke hoek een grondanker voorzien. De putten waarin het anker wordt geplaatst, blijven open, na enkele dagen zullen deze worden gevuld met beton om de serre van een stevige fundering te voorzien.

 

GLAS PLAATSEN

glas plaatsen glazen serre

Voor het glas geplaatst kan worden, moet je eerst controleren of de serre even breed is onderaan als bovenaan, dat om zeker te zijn dat het glas zal passen. Het glas wordt voorzichtig geplaatst door het eerst links in de hoeken te schuiven en vervolgens in de profielen te klikken.

Daarna wordt het voorzien van een rubberen afdichting die op zijn plaats wordt gerold. Het rubber wordt op maat geknipt, maar met een drietal cm marge, omdat het nog wat zal krimpen.

 

DAKRAMEN

dakramen glazen serre

Wanneer het glas er volledig in ligt, kunnen ook de dakramen geplaatst worden. Die worden samengesteld, waarna ze in de voorziene uitsparing kunnen worden geplaatst. Onderaan komt dan bij elk raam nog een profiel waar het raam zal sluiten.

Daarna worden de deuren geplaatst. Ook daarvoor wordt aan de zijkant een profiel bevestigd. Daarin kan de deur geschoven worden. Onderaan komt dan nog een geleider.

TIP
Ga bij een glazen serre voor minimum één dakraam per dakvlak. Zonder dakramen die open kunnen, zou een serre tijdens de zomer snel oververhit raken. Dit zorgt naast een goede ventilering ook voor een goede vochtregulering.

Deze dakramen kan je dan met de hand openen, maar er zijn ook modellen met hydraulische openers – deze zijn vaak uitgerust met automatische systemen met een temperatuursensor.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine