Zo plaats je zelf een glazen serre
Met een serre verrijk je je tuin enorm: je kan er je eigen voedsel in verbouwen, je verlengt het kweekseizoen en als je ze gezellig inricht wordt ze een oase van rust. Heb je een goed plekje in je tuin en een geschikt type serre gevonden, dan kan je die zelf plaatsen. We tonen je hoe je een glazen serre zelf installeert.
Voorbereidingen
De ideale locatie
Kies in je tuin een stukje grond uit waar de zon goed op kan schijnen. Controleer ook dat er niet teveel bomen dichtbij staan. Zo heb je minder kans dat er takken op je serre zouden vallen of boomwortels je grond onbewerkbaar maken. Wees ook bewust van de afwatering op die plek. Je wilt niet dat je serre meteen onderloopt bij de eerste felle regenbui. En je planten verzorgen kniediep in de modder is ook niet ideaal.
Het juiste type kiezen
- In kunststof. Als je op zoek bent naar een goedkope serre, dan is een tunnelserre in kunststof (polythyleen) folie de gepaste oplossing. Bij dit soort serres bestaat de constructie uit een gebogen aluminium of kunststof frame, die - mits een goede verankering - voor een stevige constructie zorgt. Je kan ook zelf een tunnelserre maken met tuinbouwgaas. Dit type serre zie je van heel klein tot meterslang.
Het gebogen dak brengt met zich ook als voordeel mee dat de regen gemakkelijk van de folie afglijdt. In een tunnelserre zal de grond tijdens het voorjaar ook sneller opwarmen. De keerzijde van de medaille is dat ze in de winterperiode niet goed is bestand tegen de vorst. - In glas. Een serre uit glas is in het begin – de prijs, de installatie – even door een zure appel bijten in vergelijking met een tunnelserre, maar je zal er later ook meer vruchten van plukken. Aan een aluminium serre is er ook op tijd en stond onderhoud nodig, maar niet in dezelfde mate als bij een tunnelserre. Het is daarnaast gewoon ook een veel duurzamere optie.
TIP: VERPLAATSBARE SERRE
Er bestaan ook verplaatsbare modellen. Als de grond waar je serre staat na een aantal jaar uitgeput is, kan je de serre verplaatsen zodat de grond zich kan herstellen. Het nadeel is natuurlijk dat je uiteraard genoeg plaats moet hebben om je serre elders te kunnen zetten. Verplaatsbare en verrolbare serres zitten doorgaans ook in een hogere prijsklasse dan vaste constructies.
Fundering voorzien
Een glazen serre zoals we hier plaatsen, vereist fundering. Heb je nog geen betonplaat of fundering op de plek van je serre, dan kan je die zelf voorzien. Hier voorzien we zelf een bekisting van betonplex en gieten we de fundering met snelcement.
Aan de slag
Wanneer je een serre bestelt, kan je die uiteraard laten installeren maar wij kozen voor een zelfbouwpakket. Sorteer alle onderdelen per type en controleer met de onderdelenlijst of alles voorhanden is. Het vraagt wat extra tijd maar scheelt heel wat zoekwerk als je straks deel per deel moet opbouwen. Denk eraan om hulp te vragen!
De basis opbouwen
Onderaan het grondkader komen afdichtingsrubbers. Dat zorgt ervoor dat water niet binnensijpelt en verhindert dat het aluminium beweegt op de betonsleuf. Dankzij een voorziene gleuf klik je het rubber er makkelijk in. Ontrol het rubber, snij de stukken af op maat en herhaal bij alle onderdelen van het grondkader.
Zodra je begint met het in elkaar zetten van de onderdelen, is het handig om op een zeil te werken. Bouten of schroeven die uit je handen kunnen vallen, zie je dan meteen liggen en hoef je niet uit het gras te vissen.
Kijk goed naar het plan om te weten waar elk onderdeel moet komen. Een serienummer is snel verkeerd gelezen en ook de volgorde is van belang. Leg als een puzzel alle onderdelen klaar en vergeet de juiste tools niet. Om te monteren gebruik je een ratelsleutel. Span de onderdelen handmatig aan. Eenmaal vast, is vast genoeg. Zet niet meer kracht dan nodig.
De wanden samenstellen
De wanden bouw je relatief snel. De aluminiumprofielen zijn in dit geval voorzien van groeven waarlangs je bouten inschuift. Op die manier klik je alles ineen met behulp van voorgeboorde montagegaten. Vergeet de bouten niet aan te draaien met de bijhorende moeren. Geef ze wat speling zodat je straks de profielen er nog overheen kan schuiven.
TIP: Het nut van alles voor te sorteren blijkt nu wel: bouten van diverse afmetingen hebben elk hun eigen functie. Bepaalde types span je niet volledig aan.
Ruwe structuur opbouwen
Gebruik telkens een lijmklem en een stuk lat om de wand die je opzet tijdelijk vast te houden. Zo heb je de handen vrij voor de andere delen. Zet de volgende wand op z’n plaats en span voorlopig aan. Werk zo in serie voort tot alle zijwanden én de achterwand er staan. Met het volgende profiel in verstek, werk je het grondkader verder af.
Ook bovenaan sluit je af met een stevig profiel. Dit type serre heeft een hogere voorwand waardoor de helling van het dak zo naar achteren valt. Bovenop komen enkele dakprofielen die later de dakplaten zullen dragen.
Verbindings- en verstevigingswerken
Eens de serre er staat in haar ruwe structuur is het enkel nog een kwestie van kleine verbindings- en verstevigingsstukken te monteren ter voorbereiding van het glaswerk. Wees daarbij gedisciplineerd. Span meteen elke bout aan. Later zal je daar niet meer aan denken. En hoe meer wind de serre vangt tijdens de opbouw, hoe steviger je de constructie wilt hebben.
Het bouwpakket bevat al enkele pluggen om het grondkader aan de sleuf te kunnen verankeren. Een klusje dat je in geen tijd hebt uitgevoerd. In het grondkader zitten voorgeboorde gaten waar je door het beton boort. Let op, boor diep genoeg zodat de plug niet uitsteekt en straks de vensters of schuifdeuren hindert! Bevestig daarna nog de pluggen.
Volg steeds het plan en haal telkens de delen die nodig zijn om de volgende stap af te werken.
Het glaswerk
Nu kunnen er al voorbereidingen worden getroffen om de kaders te maken waarin je de vensters moet monteren. Wees niet te dapper en werk ook nu met een helper. Dat werkt handiger en vermijdt het risico op glasbreuk als je gaat wringen of duwen. Neem er dus je tijd voor en forceer niets.
Het glas zit eerst nog los in het aluminium frame. Zo is het niet bedoeld, uiteraard. Het minste zuchtje wind zal het doen breken. Je moet dus nog dichtingsrubbers plaatsen. Dat zijn lange stukken op rol die je nog op maat dient te snijden.
TIP: Het stugge rubber kun je beter op voorhand wat in de zon leggen of je kunt het opwarmen met bijvoorbeeld een haardroger. Strijk de rubbers ook in met een sopje van afwasmiddel. Dat scheelt enorm om de afdichting vlot te kunnen plaatsen.
Vensters voorbereiden
De vensters van een serre moet je kunnen openzetten zodat je ze kan verluchten. In dit geval moet daarvoor nog een hendel geïnstalleerd worden. Deze is simpel te monteren met enkele schroeven in de voorziene gaten. Span de bouten van het frame goed aan zonder te overdrijven. Aan de buitenkant van het frame komen nog tochtborstels. Er is een sponning voorzien waar je de borstel gewoon in kan schuiven. Knip die af op maat.
Er zijn enkele vensters die verschillen in type. Zet glaswerk dat nog niet nodig is veilig aan de kant. Steeds rechtop – uit de wind – en laat het rusten op enkele houten latten onderaan. Zo kan je elke ruit beter vastnemen straks omdat je vingers beter grip zullen hebben. Voor de rest is het gewoon het plan blijven volgen en in serie voort opbouwen.
Schuifdeuren voorbereiden
Voor de schuifdeuren monteer je een groot kader met een tussenschot, waar dan telkens glaswerk in gemonteerd zit. Blijf wel bij de pinken als je de deur samenstelt. Elk profiel heeft zijn eigen inkepingen en de puzzel moet wel kloppen. Volg het plan dus aandachtig.
Plaats alle onderdelen in de juiste volgorde. Stel dat je de profielen niet mooi kan doen aansluiten, mag je wel eens een voorzichtige tik geven met een rubberen hamer. Zolang er geen glaswerk in zit, uiteraard. De tik zorgt dat alles beter aansluit of de moer net wel beter in z’n voorziene montagegat valt en je weer snel verder kan werken.
Om het kader straks te doen rollen, komen er nog wielen in de gleuf.
Bevestig de ruiten in de schuifdeuren en werk af met het voorziene eindprofiel. Dit zal later ook fungeren als handgreep. En uiteraard zijn ook nu nog de dichtingsrubbers nodig om het glas veilig te fixeren.
Om later de serre makkelijker in en uit te rijden met een kruiwagen zonder met je schoenen te haperen aan het grondkader, komt er straks nog een afgeronde drempel. Daarvoor moet je eerst het grondkader verstevigen met een extra U-profiel.
Sloten
Tot slot kan je nog sloten installeren. Daarvoor komt een inbussleutel van pas. Zet het slot op z’n plaats en monteer. Controleer of het deurslot vlot opent en sluit. Eens dat gelukt is, zit het 'skelet' van je serre in elkaar en moet je alleen nog afwerken.
Drempel en deurkader
Om later de serre makkelijker in en uit te rijden met een kruiwagen, zonder dat je schoenen haperen aan het grondkader, komt er straks nog een afgeronde drempel. Daarvoor moet je eerst het grondkader verstevigen met een extra U-profiel. Fixeer daarvoor enkele bouten in het profiel om ze dan te verankeren in de voorgeboorde montagegaten. Dan nog enkel een profiel erin klikken waar straks de schuifdeuren in kunnen glijden.
De voorste wand van de serre krijgt schuifdeuren. Het deurkader moet er dus nog ingezet worden. Als je dat voor elkaar hebt gebracht, kan eindelijk de afgeronde drempel er in.
Het dak erop
Als straks de vensters in de serre zitten, is het wat moeilijker om het dak af te werken. Dat pak je beter eerst aan. De dakplaten zijn van polycarbonaat. Wees er zeker van dat je de zijde met stempel – de uv-bestendige kant – naar boven richt om te installeren. Schuif per dakelement de platen tussen de sponning van de profielen. Fixeren doe je met een aluminium eindstop die je vastschroeft.
Dakgoot
De dakgoot bestaat uit een eenvoudig profiel dat het water zal opvangen en weg leiden naar de later te installeren regenton. De goot wordt normaal enkel ingeklikt, maar om ze wat meer te fixeren en waterinsijpeling te verhinderen, kan een ril neutrale silicone zeker geen kwaad. Daarna klikt het profiel zich vast aan het dak in de voorziene ruimte.
Langs binnen komt er nog een eindstop per dakgedeelte. Breng ook hier nog een beetje silicone aan om extra te fixeren en af te dichten.
TIP: Doordat de serre nog niet overal is afgewerkt, kan er wat marge zitten op de afstand van elk profiel. Soms is het nodig om dan eens een profiel te lossen om wat meer speling te krijgen. Ga nooit forceren. Een lichte tik met een rubberen hamer kan wel, maar ga niet onbezonnen te werk. En elke bout moet weer aangespannen worden, uiteraard.
Ook aan de voorzijde komt er nog een eindstop aan elk dakgedeelte, zodat je uiteindelijk een volledig eindprofiel over de polycarbonaatplaten kan schuiven. Op de hoeken komt er nog een plastic beugel. Later wordt duidelijk waar die voor zal dienen. Fixeer alle bouten.
TIP: Langs onder kiezen we ervoor om het rubber wat korter te maken. Hierdoor kan mogelijk condens van de ramen afwateren.
Als het glas is geïnstalleerd, komt er nog een buitenprofiel dat het glas op z'n plaats houdt. Ook daar komt een rubber in. In het profiel heb je twee voorziene sponningen. Voor ons type serre is het hoogste niveau nodig. De diepere groef is voor een ander type serre.
TIP: vergeet het onderste kaderwerk niet te borstelen. Na al het heen- en weer lopen zit er al aardig wat zand en steentjes tussen. Dat zou het glaswerk straks kunnen beschadigen.
Het glas op zijn plek
Na alle voorbereidingen is het eindelijk tijd om de glazen panelen te monteren. De serre begint zijn definitieve vorm te krijgen. Draag zeker handschoenen tegen snijwonden. Het glaswerk moet omhoog geduwd worden terwijl je onderaan een profiel moet inschuiven. Je zult wel handen tekortkomen, dus is het raadzaam om enkele vacuüm tegeldragers te gebruiken, verbonden met een spanriem. Zo kan het glas eventjes naar boven gelift worden terwijl je aan de afwerking bezig bent.
Het buitenste profiel verbind je met enkele bouten. Hou het profiel schuin, laat de bout invallen en manipuleer alles zo horizontaal mogelijk om hem in het voorziene montagegat te krijgen. Monteer nu het onderste afdichtingsprofiel. Laat vervolgens de andere bouten in het verticale profiel zakken. Het trucje is om de bout zo recht mogelijk te houden totdat deze in het montagegat verzonken is. Eenmaal alle bouten zijn geplaatst, span je alles aan.
TIP: Zodra er enkele glaspanelen gemonteerd zijn, is het verstandig om met wat tape aan te duiden waar er al glas bevestigd zit zodat je er niet per ongeluk doorheen loopt en jezelf verwondt.
Kantelramen
De kantelramen waren al voorbereid. Om die te kunnen installeren moet er nog een tussenkader worden gemaakt. Zodra de dwarsligger erin zit, mag het onderste glas al op z’n plaats. Dan kan langs de buitenkant de bijhorende afwerkingslat er ook al bij.
Het kantelraam kan pas werken als de bijhorende scharnieren gemonteerd zijn. In dit geval waren voorgeboorde gaten voorzien, alleen waren ze voor een ander model. Als klusser moet je altijd blijven nadenken en genoeg gereedschap voorzien. Met een klein metaalboortje maakten we zelf een correct boorgat. Zet de boormachine in laag toerental en laat de machine rustig boren. Dan schroef je de scharnieren elk apart vast aan de dagkanten van het aluminiumwerk. Herhaal aan de tegenoverstaande zijde. Zet beide scharnieren volledig open.
Het kantelraam moet enkel nog worden vastgeschroefd aan de scharnieren. Doe deze klus met twee. Hou het raam zo recht mogelijk. Als alle schroeven vast zitten, klap het venster dan niet zomaar dicht. Laat het kantelraam rustig invallen en controleer of je niet moet bijregelen.
De hendel moet met een schroefplaatje langs binnen gesloten worden. Schuif het plaatje op z’n plek en teken het af zodat je weet waar je het moet fixeren. Schroef alles vast.
Beglazing bovenaan
De beglazing bovenaan kan erin. Ook daar breng je nog snel even de rubbers aan. De vacuümpompen kunnen hier weer van pas komen. Het vaste glaspaneel komt eerst aan de beurt. Dan kunnen de dagkanten erin om het kantelraam te kunnen monteren. Je combineert de dagkanten met de afwerkingslat die het glas op zijn plaats zal duwen.
Completeer de puzzel met nog enkele onderste profielen die ook deel uitmaken van het kader. En uiteraard mogen de scharnieren niet ontbreken. Even voorboren, schroeven en dan het raam op z’n plaats fixeren.
Nog vlug de kleinere stukken glas bovenaan de zijwanden plaatsen. Het zijn kleine stukken dus met wat stevige klustape hou je die wel op z’n plaats zodat je even je handen vrij hebt. Zodra alle afwerkingsprofielen geïnstalleerd zijn, kan het glas zeker niet meer bewegen.
De laatste loodjes
Aan de onderkant van de voorste wand bevindt zich nog een profiel waarin de schuifdeuren zullen rollen. Die veranker je nog aan de betonsleuf. Verzink de schroefkoppen van elke plug voldoende zodat het geen obstakel vormt voor de wielen van de schuifdeuren! Installeer de schuifdeuren op hun plaats, en dan ben je klaar. Laat alles rustig schuiven in de voorziene gleuven. Als eindstop bevestig je simpelweg een bout met bijbehorende moeren aan het uiteinde van beide profielen. Test beide deuren nog eens voorzichtig, en je serre staat er!
Hoe je ze inricht en hoe je nuttige plantentips toepast, lees je in ons moestuindossier.