Hoe je serre voorbereiden
Om ervoor te zorgen dat je het maximum kan halen uit je serre, moet je er uiteraard voor zorgen dat de serre zelf in topconditie is. Voor een succesvolle oogst moet het zonlicht goed kunnen schijnen in de serre en moet de grond goed voorbereid worden. We overlopen kort hoe je je tunnelserre of glazen serre makkelijk voorbereidt voor je groentjes.
GROENE AANSLAG
Een eerste stap bij het voorbereiden van je serre, is ervoor zorgen dat het zonlicht goed kan doorschijnen voor een goede temperatuurregeling. Was de ramen en dakplaten van je glazen serre. Heb je een kunststoffen tunnelserre of een serre in polycarbonaat? Dan zal je meer dan waarschijnlijk groene aanslag of mos moeten verwijderen. Gebruik een aangepaste reiniger. Check de verpakking om te weten in welke verhouding je het product moet verdunnen met water.
TIP
Bij een tunnelserre moet je het serreplastic om de vijf tot zeven jaar vernieuwen.
FRAME NAKIJKEN
Als je een serre hebt met een metalen frame, check ook even of er nergens roest opduikt. Verwijder eventueel roest met een staalborstel en behandel met een roestwerend middel, zoals een multispray. Smeer eventueel ook de scharnieren van je serredeur.
GROND VOORBEREIDEN
Wanneer je je serre klaarmaakt voor de winter (en die dan dus niet gebruikt), schep je de bovenste grondlaag (een tiental centimeter) weg. Nadien kan je aanvullen met een nieuwe grondlaag. Om de grond te beluchten kan je in het vroege voorjaar ook wat wormen loslaten in je serre.
In de aanloop naar het zaaien of planten, bemest je ook de grondlaag. Terwijl je dat doet, belucht je meteen ook met een woelvork. Voor een goede doorstart van je plantjes, meng je bij het zaaien of planten ook wat bodemverbeteraar door de grond.
WATERVOORZIENING NAKIJKEN
Als je sproeiers of een druppelbevloeiingssysteem in je serre hebt liggen, zorg je er ook voor dat de sproeikoppen en leidingen in goede staat verkeren. Sowieso moet je een keer per jaar alle onderdelen grondig reinigen met water en een mild zeepsop. Voor je alles weer monteert, smeer je de onderdelen nog eens goed in met een multispray. De behuizing van de sproeikoppen smeer je in met een siliconenspray, zodat de sproeiers vlot op en neer blijven gaan zonder vast te lopen.
Wordt de beregening van je tuin door een beregeningscomputer geregeld? Dan kan het geen kwaad om de centrale van dat systeem ook jaarlijks eens na te kijken – hoe eenvoudig of complex die ook werkt. Zorg ervoor dat de aansluitingen tussen de computer en het sproeisysteem in goede staat blijven verkeren met een siliconenspray. Vervang ook de batterijen indien nodig.
MEER WETEN
> Hoe een serre kiezen en plaatsen