Tips & tricksPremium

Een tunnelserre kiezen en plaatsen

Voor de beginnende tuinier is een tunnelserre met kunststof folie een goede optie. De gebogen constructie maakt het een stevig beestje. We overlopen even de voordelen en nadelen die dit soort serres met zich meebrengt, en geven mee hoe je die zelf kan plaatsen.

 

HOE EEN TUNNELSERRE KIEZEN

tunnelserre kiezen

Als je op zoek bent naar een goedkope serre, dan is een tunnelserre in kunststof (polythyleen) folie de gepaste oplossing. Bij dit soort serres bestaat de constructie uit een gebogen aluminium of kunststof frame, die - mits een goede verankering - voor een stevige constructie zorgt. Je kan ook zelf een tunnelserre maken met tuinbouwgaas.

TIP: VERPLAATSBARE SERRE
Er bestaan ook verplaatsbare modellen. Als de grond waar je serre staat na een aantal jaar uitgeput is, kan je de serre verplaatsen zodat de grond zich kan herstellen. Het nadeel is natuurlijk dat je uiteraard plaats genoeg moeten hebben om je serre elders te kunnen zetten. Verplaatsbare en verrolbare serres zitten doorgaans ook in een hogere prijsklasse dan vaste constructies.

Het gebogen dak brengt met zich ook als voordeel mee dat de regen gemakkelijk van de folie afglijdt. De folie zelf moet een minimale dikte hebben van 0,2 mm. Wat de verluchting betreft, zijn tunnelserres vaak voorzien van een deur en/of oprolbare vensters met een gaas ervoor en/of ritssluitingen.

In een tunnelserre zal de grond tijdens het voorjaar ook sneller opwarmen. De keerzijde van de medaille is dat ze in de winterperiode niet goed is bestand tegen de vorst, daar kunststof ook niet zo goed isoleert als glas.

 

HOE EEN VASTE TUNNELSERRE PLAATSEN

Een tunnelserre plaatsen houdt niet meteen veel in. Het is zoals altijd best om de grond waar je je serre wilt, zo effen mogelijk te krijgen voor je aan de plaatsing begint.

WAAR PLAATSEN?
Een serre plaats je het best op het meest zonnige plekje in je tuin. Vermijd hoge bomen en struiken in de buurt, zodat er niet te veel schaduw valt. Positioneer de opening van de serre naar het Zuiden gericht, zo is er minder kans op oververhitting tijdens de zomer. Bij plaatsing aan de westkant zal je dat bijvoorbeeld sneller hebben.

Waar je je serre plaatst, hangt ook af van welke planten je kweekt. Heb je je oog laten vallen op cactussen of vetplanten? Dan kan een westelijke oriëntatie best. Het is dan zomer-winter over de middag warm genoeg. Het Noord-Westen mijd je het best, wegens koude wind die kan binnenkomen.

Met een tunnelserre in een pakket heb je meteen al het nodige bij de hand. Je volgt voor de opbouw uiteraard altijd de handleiding, maar globaal gezien verloopt de opbouw volgens hetzelfde stramien.

 

FRAME

frame tunnelserre plaatsen

Om een overzicht te krijgen, leg je om te beginnen de bruggen (gebogen delen) van het frame uit – deze bestaan uit een kunststof of een metaal dat corrosiewerend is afgewerkt. Zorg ervoor dat je de bruggen van het frame op een gelijke afstand van elkaar legt.  Doorgaans zijn de bruggen bovenaan en onderaan verbonden met elkaar middels buizen uit hetzelfde materiaal. Afhankelijk van het model dat je hebt, zal je ook nog deuren moeten monteren.

Zorg er ook voor dat je frame goed verankerd zit, bijvoorbeeld door het vast te zetten met grondpennen en scheerlijnen, of maak stukken van het frame vast aan palen die je ingraaft.

 

FOLIE

folie tunnelserre plaatsen

Zit het frame in elkaar? Dan bedek je het met de folie. Zorg ervoor da de folie strak rond het frame zit en bevestig het. Er zijn verschillende systemen waarop die bevestiging kan gebeuren, bij de ene fabrikant is dat met een uv-bestendige serreplakband, bij de andere met een aangepaste lijm of een ander kleefsysteem.

Ook de folie dient goed verankerd te worden, zodat deze niet kan worden losgerukt door de wind. Wanneer je de folie over het frame hebt getrokken, heb je sowieso onderaan nog een overschot aan plastic. Dat kan je ingraven of onder het frame door naar binnentrekken en langs binnen in de grond verankeren met pennen.

 

HAAL HET MAXIMUM UIT JE TUNNELSERRE

tunnelserre plaatsen maximum

Tunnelserres gaan minder lang mee dan exemplaren uit aluminium en glas. Meestal houdt de folie het een drie- tot vijftal jaren uit voor de invloed van zonnestralen ze gevoeliger maakt. Voor een goede lichtopvang dient de folie regelmatig vervangen te worden.

Om het leven van je tunnelserre wat te verlengen, kan je een aantal dingen doen. Zo is het in de eerste plaats wijs om niet meteen voor de goedkoopste plastic folie te kiezen. Ook bij de bevestiging kan je de tunneldood een streepje voor zijn: hoe strakker je de folie aanspant, hoe langer ze goed blijft. Dat maakt bovendien de op zich niet zo windbestendige tunnelserre alvast beter bestand tegen gure weersomstandigheden. Daarnaast dien je deze ook deftig te onderhouden door van tijd tot tijd met lauw water en een zachte zeep te reinigen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine