Duurzaamheid in de bouw

Bouwen en verbouwen vanaf 2024: wat verandert er?

Van plan om te bouwen of te renoveren in 2024? Dan is het best interessant om eens na te gaan of er wijzigingen op til zijn in regel- en premieland. We geven in dit artikel een beknopt overzicht van wat er zoal verandert voor bouwers en verbouwers in 2024.

 

wat met het VERLAAGD BTW-TARIEF VOOR SLOOP EN heropbouw?

sqlim omgaan met bouwafval sloop

Sinds 2021 is er een verlaagd btw-tarief van 6% voor sloop- en heropbouw van woningen. Tot en met 2023 was dit van toepassing voor zowel particulieren die zelf een woning heropbouwen, als voor mensen die een woning kopen via een bouwpromotor. Vanaf 2024 wordt dit verlaagde btw-tarief enkel nog verlengd voor particulieren die zelf een woning heropbouwen. Koop je in 2024 een heropgebouwde woning via een bouwpromotor of via een sleutel-op-de-deurbedrijf, dan moet je 21% btw betalen.

Let wel: het verlaagd tarief geldt enkel als de woning een maximale bewoonbare oppervlakte heeft van 200 m². Daarnaast moet de heropgebouwde woning 5 jaar als enige én eigen woning dienen.

OVERGANGSMAATREGEL

Wie echter een gerenoveerde woning heeft aangekocht via een bouwpromotor of een sleutel-op-de-deurbedrijf en vóór 1 juli 2023 een vergunning voor de renovatie heeft ingediend, kan nog steeds profiteren van het verlaagde tarief. Dit is ook van toepassing op alle werkzaamheden die betaald of gefactureerd worden vóór het einde van 2024.

Indien je niet in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief, bestaat er in Vlaanderen echter wel de mogelijkheid om een sloop- en heropbouwpremie aan te vragen.

MEER WETEN:
> Tips voor afbraakwerken en omgaan met bouwafval

 

PREMIE VOOR ASBESTVERWIJDERING

schade bouten asbest golfplatendak

Ga je in 2024 asbest laten verwijderen in combinatie met dak- of muurisolatie? Dan kom je tot eind 2025 nog in aanmerking op een premie van 8 euro per vierkante meter. Oorspronkelijk zou dit gelden voor facturen tot eind 2023, maar deze maatregel is dus met nog twee jaren verlengd, uiteraard op voorwaarde dat je de aanvraag op tijd indient.

MEER WETEN:
> Hoe asbest herkennen en verwijderen?

 

PREMIES voor installaties

hybride pvt-panelen

In het Vlaamse premiestelsel zijn er sinds begin dit jaar ook enkele veranderingen doorgevoerd. Zo was de eenmalige premie die je krijgt voor de installatie van zonnepanelen sinds begin januari 2023 al met de helft verminderd. Nu wordt de premie vervroegd stopgezet. Oorspronkelijk zou die vanaf 2024 opnieuw halveren, maar nu valt de premie volledig weg.

Ook het verlaagde btw-tarief om zonnepanelen en zonneboilers verdwijnt voor woningen jonger dan 10 jaar. Als je dit jaar een zonneboiler of zonnepanelen wil laten plaatsen, betaal je opnieuw 21% btw in plaats van 6%. Voor woningen ouder dan 10 jaar blijft de btw-verlaging wel gelden. Voor warmtepompen die geplaatst worden in woningen jonger dan 10 jaar, blijft het verlaagde btw-tarief van 6% eveneens nog standhouden. 

Om de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren, kan je in Vlaanderen nog steeds een beroep doen op Mijn VerbouwPremie. Het premiebedrag is afhankelijk van je inkomenscategorie. Wie tot de laagste categorie behoort, kan ook in 2024 nog tot 50% van zijn factuur recupereren als premie (max. 40% als het om een gascondensatieketel gaat).  De middelste inkomenscategorieën kunnen een premie krijgen tot max. 35% van het factuurbedrag.

MEER WETEN
> Zonnepanelen kiezen en plaatsen: waarop moet je letten?
> Hoe werkt een zonneboiler?
> Alles over warmtepompen

 

EPB-eisen

Qua energie- en EPB-eisen blijven dezelfde regels van kracht als in 2023. Hieronder geven nog een overzicht voor wie dit jaar een bouwaanvraag gaat indienen.

tweeledig warmtepomp

VERPLICHTE RENOVATIE

Heb je een huis of appartement gekocht waarvan de EPC-waarde een E- of F-label draagt? Dan ben je verplicht om die binnen de vijf jaar te renoveren tot minimum een D-label.

MEER HERNIEUWBAAR

Voor nieuwbouwwoningen moet het aandeel aan energie dat uit hernieuwbare bronnen komt, minstens 25 kWh/m² bedragen, voor ingrijpende energetische renovaties is dat 20 kWh/m².

VERWARMING op lage temperatuur

Nieuwbouwwoningen waarbij het centraal verwarmingssysteem met water werkt, moeten sinds 2023 voorzien zijn voor lagetemperatuurverwarming – dit duidt op systemen waarbij het water dat door de leidingen stroomt een temperatuur heeft tussen de 35 °C en de 55 °C. De vertrektemperatuur mag daarbij niet meer dan 45 °C bedragen. Als aan deze eis niet wordt voldaan, dan wordt de eis voor het E-peil met 15% verstrengd.

MEER WETEN
> EPB, EPC en ingrijpende energetische renovatie voor jou uitgelegd
> Waarom vloerverwarming kiezen?
> Waarop letten bij de keuze van je radiatoren

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine