Bouwen en verbouwen vanaf 2023: wat verandert er?
Voor wie bouwt en verbouwt in 2023, zijn er in Vlaanderen een aantal nieuwe regels van tel. Daarnaast zijn er ook veranderingen in de premies: minder voor zonnepanelen en thuisbatterij, meer voor warmwatervoorzieningen. We geven in dit artikel een beknopt overzicht van wat er zoal verandert.
EPB en epc: energie-eisen
VERPLICHTE RENOVATIE
Heb je een huis of appartement gekocht waarvan de EPC-waarde een E- of F-label draagt? Dan ben je verplicht om die binnen de vijf jaar te renoveren tot minimum een D-label.
MEER HERNIEUWBAAR
Verder gelden er vanaf 2023 ook strengere regels voor nieuwbouwwoningen en ingrijpende energetische renovaties aangaande het aandeel van de energie dat uit hernieuwbare bronnen komt. Voor nieuwbouwwoningen moet dat aandeel minstens 25 kWh/m² bedragen, voor ingrijpende energetische renovaties is dat 20 kWh/m².
HYBRIDE WARMTEPOMP
Sinds januari 2023 is het voor nieuwbouwwoningen verplicht om een warmtepomp te voorzien voor de verwarming, of toch minstens een hybride installatie, waarbij de warmtepomp samen met een condensatieketel op gas of stookolie wordt geplaatst.
VERWARMING op lage temperatuur
Nieuwbouwwoningen waarbij het centraal verwarmingssysteem met water werkt, moeten vanaf 2023 over lagetemperatuurverwarming beschikken – dit duidt op systemen waarbij het water dat door de leidingen stroomt een temperatuur heeft tussen de 35 °C en de 55 °C. De vertrektemperatuur mag daarbij niet meer dan 45 °C bedragen. Als aan deze eis niet wordt voldaan, dan wordt de eis voor het E-peil met 15% verstrengd.
MEER WETEN
> EPB, EPC en ingrijpende energetische renovatie voor jou uitgelegd
> Alles over warmtepompen
> Waarom vloerverwarming kiezen?
> Waarop letten bij de keuze van je radiatoren
PREMIES
In het Vlaamse premiestelsel zijn er sinds begin dit jaar ook enkele veranderingen doorgevoerd. Zo is de eenmalige premie die je krijgt voor de installatie van zonnepanelen sinds begin januari met de helft verminderd. In 2025 zal deze premie volledig wegvallen.
Daarnaast verdwijnt vanaf eind maart 2023 ook de premie voor thuisbatterijen. Deze ging oorspronkelijk een uitdovend verloop kennen tot en met 2025, maar wordt vroegtijdig stopgezet. In de plaats daarvan wordt de tegemoetkoming voor de installatie van een warmtepompboiler met de helft opgeschroefd.
MEER WETEN
> Zonnepanelen kiezen en plaatsen: waarop moet je letten?
> Waarom een thuisbatterij kiezen?
> Waarom een warmtepompboiler kiezen?
REGENWATER
Ben je van plan om een aanpassing te doen aan je watervoorziening en je hebt nog geen regenwateraansluiting? Weet dan dat je er vanaf 2023 verplicht toe bent er een te laten installeren.
Voor 2023 was de algemene regel ook dat je minstens een regenton van 5.000 l moet laten plaatsen, maar nu zijn de regels meer gebonden aan het dakoppervlak: is je dak groter dan 80 m²? Dan moet je een regenwaterput voorzien van minstens 7.500 l. Is je dakoppervlak groter dan 120 m²? Dan moet je een put van 10.000 l voorzien.
MEER WETEN
> Alles over regenwaterrecuperatie
Capaciteitstarief
Minder bouw- of verbouwgerelateerd, maar toch belangrijk: sinds 1 januari 2023 is in Vlaanderen het capaciteitstarief ingevoerd, de nieuwe manier waarmee de netkosten op je elektriciteitsfactuur wordt berekend. In die nieuwe berekening wordt voor de netkosten overigens geen rekening meer gehouden met dag- en nachttarieven.
MEER WETEN:
> Hoe verbruikspieken afvlakken