BEN-WONING OF PASSIEFHUIS?
Aan de hand van de U-waarden, het S-peil, het E-peil en enkele specifieke eisen kunnen woningen gecategoriseerd worden in types: BEN-woningen, passiefhuizen, lage-energiewoningen of nulenergiewoningen. Een woordje uitleg bij deze termen.
BEN-WONING
In de woningbouw wordt er gestreefd naar zo energieneutraal mogelijke woningen. Een BEN-woning is een Bijna-EnergieNeutrale woning. Voor een BEN-woning is een maximaal E-peil van 30 en een maximaal S-peil van 31 (vanaf 2021 is dat 28) nodig.
Voor de nutsvoorzieningen in een BEN-woning wordt er een beroep gedaan op hernieuwbare energiebronnen. In Vlaanderen moet minstens 25 kWh/m² op een ecologische manier worden opgewekt in nieuwbouwwoningen (en 20 kWh/m² bij ingrijpende energetische renovaties). Een BEN-woning verbruikt ook zo weinig mogelijk energie.
Er moet een ventilatiesysteem aanwezig zijn – bij voorkeur met vraagsturing of warmterecuperatie. Er moet verplicht een beroep worden gedaan op een ventilatieverslaggever die een voorontwerp en een prestatieverslag opmaakt. Daarnaast is ook een onberispelijke isolatieschil, met een maximale U-waarde van 0,24 W/m²K voor alle constructiedelen (buitenmuren, dak, vloer).
Oververhitting moet ook tot een minimum worden beperkt – een degelijke zonwering is dus belangrijk. De oriëntatie van je ramen speelt ook een belangrijke rol. Er wordt van oververhitting gesproken wanneer de binnentemperatuur 25 °C of hoger bedraagt.
De BEN-eisen zijn de norm voor nieuwbouwwoningen sinds 2021.
PASSIEFHUIS
Een passiefhuis is een woning waar er altijd een goed binnenklimaat heerst door zoveel mogelijk energie uit de omgeving te halen, tegelijk rekening houdend met de indeling van de woning en plaatsing van de ramen (zoveel mogelijk aan de zuidkant) en de oriëntatie van het gebouw. Daardoor hoeft er niet actief verwarmd of gekoeld te worden – vandaar de naam ‘passief’huis.
Om als passiefhuis gezien te worden, mogen het E-peil en het S-peil respectievelijk maximaal 40 en 20 bedragen.
De netto-energiebehoefte voor verwarming en koeling zijn kleiner of gelijk aan 15 kWh/m² per jaar. Het maximale primaire energieverbruik (voor verwarming, koeling, sanitair warm water en elektriciteit) mag niet meer dan 120 kWh/m² per jaar bedragen Voor de ramen is een driedubbele beglazing nodig.
Wat de ventilatie betreft, mag er maximaal 60% van de binnenlucht in een uur via kieren naar buiten gaan bij een luchtdrukverschil van 50 Pa en wordt er best geopteerd voor een systeem met warmterecuperatie. De oververhittingsfrequentie mag niet hoger zijn da 5% – die frequentie slaat op het percentage van het jaar dat het binnen boven de 25 °C is.
NULENERGIEWONING
Een nulenergiewoning is een woning die evenveel energie produceert als verbruikt en moet in principe aan dezelfde eisen voldoen als een passiefhuis. De resterende energievraag voor verwarming en koeling gebeurt met hernieuwbare energiebronnen.
LAGE-ENERGIEWONING
In een lage-energiewoning wordt het energieverbruik eveneens tot een minimum beperkt. Om als lage-energiewoning aangeduid te kunnen worden, moet het E-peil onder 30 liggen en het S-peil 25 of lager bedragen. Ook moet verbruik voor verwarming en koeling binnen de perken blijven – jaarlijks rond de 30 kWh/m³.