Duurzaamheid in de bouwPremium

EPB en EPC: wat zijn de eisen?

EPB en EPC hebben allebei betrekking op de energieprestatie van een woning, maar het ene document heb je nodig in functie van je bouwproces, het andere voor de verkoop of verhuur van een woning. 

 

EPB

‘EPB’ is een afkorting voor “EnergiePrestatie en Binnenklimaat” en omvat de eisen waaraan nieuwbouwwoningen en totaalrenovaties aan moeten voldoen qua energiezuinigheid.

Deze eisen hebben betrekking op de isolatie, ventilatie en de installaties in de woning. Er zijn verschillende eisen naargelang de aard van het gebouw (winkel, woning, sporthal, …) en de aard van de werken. Het E- en S-peil zijn hier belangrijke indicatoren.

EPB verlsag overlopen

PRAKTISCH

Voor je bouwt, (totaal)renoveert of ingrijpende veranderingen doet met betrekking tot het energieverbruik, moet je verplicht een EPB-studie laten uitvoeren door een EPB-verslaggever. Dat geldt voor alle gebouwen en werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd. Elke nieuwe woning moet immers voldoen aan bepaalde isolatie- en ventilatienormen, en het is de verslaggever die de ontwerpen van je project daaraan toetst.

Volgens de huidige eisen moet een nieuwbouwwoning aan de volgende criteria voldoen:

  • Het E-peil mag maximaal E30 zijn; Vanaf 2023 geldt voor woningen waar een S-peil van S28 niet wordt behaald, het E-peil maximaal E20 mag bedragen.
  • Elk constructiedeel moet voldoen aan de maximaal toegelaten U-waarde of warmtedoor­gangscoëfficiënt (zie tabel);
  • Jaarlijks moet minstens 15 kWh/m² hernieuwbare energie geproduceerd (en gebruikt) worden. 
  • De woning moet voorzien zijn van de nodige ventilatievoorzieningen om een goeie luchtkwaliteit te garanderen;
  • De nodige maatregelen moeten worden genomen om de kans op oververhitting te beperken.
  • Voor nieuwbouwwoningen met een CV-installatie dat werkt met water, moet er lagetemperatuurverwarming voorzien zijn – dit duidt op systemen waarbij het water dat door de leidingen stroomt een temperatuur heeft tussen de 35 °C en de 55 °C. De vertrektemperatuur mag daarbij niet meer dan 45 °C bedragen.

u-waarde tabek voor epbbron: Sanilec

Als er in jouw woning een ingrijpende energetische renovatie (IER) staat te gebeuren, moet er aan andere EPB-eisen worden voldaan:

  • Het E-peil mag maximaal E60 zijn
  • Elk constructiedeel moet voldoen aan de maximaal toegelaten U-waarde (zie tabel hierboven);
  • Jaarlijks moet minstens 20 kWh/m² hernieuwbare energie geproduceerd (en gebruikt) worden;
  • De woning moet voorzien zijn van minimale ventilatievoorzieningen om een goeie luchtkwaliteit te garanderen.

Een IER is een renovatie waarbij minstens de installaties met betrekking tot het binnenklimaat, zoals de toestellen voor centrale verwarming, koeling of sanitair warm water volledig worden vervangen. Daarnaast moet minstens 75% van bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die de bouwschil omvatten, en die grenzen aan de buitenomgeving, worden geïsoleerd. Gedetailleerde info kan je hier terugvinden.

Let op: EPB-eisen veranderen om de zoveel jaar. Om te weten aan welke eisen je precies moet voldoen voor je begint met (ver)bouwen, focus je op het jaar wanneer je de stedenbouwkundige vergunning hebt aangevraagd en niet het jaar waarin de vergunning is goedgekeurd.

Tijdens de werken houd je facturen en foto’s van het proces goed bij. Wanneer het bouw- of renovatieproces is afgerond geef je alle nodige documentatie (facturen, vaststellingen, ...) door aan de verslaggever die je aangesteld hebt om de studie te doen. De verslaggever dient de EPB-aangifte in bij het energieagentschap als bewijs dat de woning voldoet aan de eisen. Indienen moet binnen de 6 maanden na het beëindigen van het bouwproces.

Belangrijk: houd de EPB-aangifte minstens 10 jaar bij

VENTILATIE-EISEN VOOR GEWONE RENOVATIES
bij gewone renovaties, moet je bij een uitbreiding met een nieuwe natte ruimte (zoals een nieuwe badkamer of een nieuw toilet) afvoervoorzieningen en een doorstroomopeningen voorzien. In nieuwe droge ruimten (slaapkamer, leefruimte, … ) zijn toevoervoorzieningen (zoals raamventilatie) en een doorstroomopening nodig. Bij ruimtes die worden verbouwd (dus geen uitbreidingen) moet je enkel in droge ruimtes waar ramen worden vervangen of toegevoegd, zorgen voor raamventilatie.

EPC

epc voorbeeld maar verouderde foto

‘EPC’ is een afkorting voor “EnergiePrestatieCertificaat”. Het energieprestatiecertificaat vertelt je hoe goed je woning scoort op vlak van energiezuinigheid aan de hand van een EPC-score. Dit certificaat is een verplicht document als je een woning wil verkopen of verhuren.

De EPC-waarde is een schatting van wat je woning jaarlijks aan energie verbruikt per vierkante meter. Hoe lager het getal, hoe beter. Dat is ook af te leiden aan de gekleurde balk op het verslag die weergeeft hoe goed je woning scoort.

Het EPC geeft een indicatie van de score aan de hand van een energielabel van A tot F, vergelijkbaar met het energielabel van een koelkast of een wasmachine, en geeft aan welke aanpassingen er nodig zijn voor een beter energielabel, wat een hulp kan bieden om je renovatie doordacht aan te pakken.

BELANGRIJK
Wie vanaf 2023 een huis of appartement koopt waarvan de EPC-waarde een E- of F-label draag, is verplicht om die binnen de vijf jaar te renoveren tot minimum een D-label.

Dit certificaat is 10 jaar geldig. Heb je die woning binnen deze periode grondig verbouwd? Dan laat je deze beter opnieuw keuren

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine