Waarom je handen en voeten beschermen tijdens het klussen?
Voor zowat elke klus bestaat er wel een specifiek paar veiligheidshandschoenen. Schaf dan ook steeds de juiste aan, want enkel daarmee zijn je handen degelijk beschermd. Werk je met zware stukken? Dan komen veiligheidsschoenen goed van pas.
Veiligheidsschoenen
Werk je met zware stukken? Dan komen veiligheidsschoenen goed van pas. Om het juiste schoeisel te kiezen, houdt je rekening met de volgende criteria.
- Beschermneus; uit staal, composiet of kunststof, ook laarzen kunnen hiervan voorzien zijn;
- Zool; bestand tegen perforatie (trappen in nagel …), geïsoleerd tegen de koude, extra grip tegen uitglijden;
- Draagcomfort; de schoen mag niet te veel knellen als je ermee beweegt of springt, maar moet toch voldoende stabiliteit geven; wie steunzolen draagt, checkt op voorhand of ze er vlot in passen;
- Ventilatie: de schoen moet voldoende ventileren, zeker als je ze dag in, dag uit moet dragen;
Koop niet zomaar volgens je schoenmaat; je draagt meestal dikkere sokken, dus moet er voldoende ruimte zijn.
Veiligheidsschoenen worden onderverdeeld in verschillende categoriën:
- SB= beschermende neus
- S1 = voldoet aan basisvereisten (gesloten hiel, beschermende neus, antistatisch, absorptie in hiel, weerstand tegen koolwaterstoffen).
- Je hebt ook variant S1P met antiperforatiezool
- S2 = S1+waterwerend (natte werkomgeving)
- S3 = S2+penetratiebestendige zool
- S4 = S1+ laarzen uit rubber of polymeer en geheel vloeistofdicht
- S5 = S4+ geprofileerde loopzool (antislip) en penetratiebestendige tussenzool
Daarnaast zijn er nog tal van extra eigenschappen, vaak aangeduid met een bepaalde lettercode. Voor de modale klusser zijn S1,2 of 3 voldoende. Bij afbraakwerken is S3 de standaard.
Handschoenen
Voor zowat elke klus bestaat er wel een specifiek paar veiligheidshandschoenen. Schaf dan ook steeds de juiste aan, want enkel daarmee zijn je handen degelijk beschermd. Let daarom telkens op de pictogrammen op de verpakking bij aankoop. Let ook op de maat, want zowel te grote als te kleine handschoenen zijn nefast voor de veiligheid. Hoewel er voor elke toepassing wel een passende handschoen is, kan je in grote lijnen wel een onderverdeling maken.
Standaardwerkhandschoenen
Eerst en vooral heb je werkhandschoenen uit textiel. Deze zijn vervaardigd uit katoen, krulkatoen of nylon en worden gebruikt wanneer er een lichte weerstand nodig is tegen mechanische risico’s of tegen het vuil worden van handen of producten. Moet je met relatief droge voorwerpen werken in heel uiteenlopende werkomstandigheden, dan komen lederen handschoenen ook van pas. Verder heb je ook synthetische werkhandschoenen. Deze beschikken over een drager of liner uit nylon, polyester, katoen of een andere vezel, met een coating uit rubber, PU of pvc.
Als je met scherpe voorwerpen moet werken, kan je tegenwoordig ook opteren voor snijbestendige handschoenen uit Kevlar, leer of mesh.
Voor eenmalig gebruik
Voor eenmalig gebruik heb je handschoenen die worden gemaakt in nitril, neopreen, vinyl, polyethyleen of latex. Deze worden gepoederd of ongepoederd aangeleverd.
Moet je werken doen waarbij grip en bewegingsvrijheid zeer belangrijk zijn, en er geen directe gevaren zijn voor je vingers? Dan kan je kiezen voor handschoenen waarvan de duim en de wijs- en middelvinger opengewerkt zijn om de controle en flexibiliteit bij fijn werk te behouden. Daarbij geeft stretchnylon de gewenste bewegingsvrijheid.
Werk je zonder handschoenen, draag dan zeker geen ring of andere juwelen, zodat je nergens blijft haperen