Waarom is oorbescherming onmisbaar?
Ook de gevolgen van te veel lawaai merk je meestal pas een geruime tijd later. Door de blootstelling aan lawaai ga je niet alleen minder horen, ook oorsuizingen treden op na verloop van tijd. Een op de vijf personen heeft er last van.
Waarom je oren beschermen?
Je oren beschermen doe je dus beter vroeg dan laat. Vanaf 80 dB is er al kans op gehoorschade. Met een afkortzaag produceer je al 92 dB, met een haakse slijper al 105 dB.
Conclusie: ook tijdens het klussen is oorbescherming geen overbodige luxe. In een werkomgeving is dat trouwens verplicht vanaf 87 dB. Je vindt telkens op de verpakking tegen welke geluidsomstandigheden de oorbeschermers zullen werken.
Oordopjes
De gemakkelijkste en goedkoopste manier om je oren te beschermen is door gebruik te maken van oordopjes. Deze dempen het geluid tot het niet meer schadelijk is. Er bestaan veel verschillende soorten oordoppen.
De keuze is voornamelijk afhankelijk van de eigen voorkeur. Simpele oordopjes zijn maar één keer bruikbaar. Als je ze uitneemt, kan je ze niet meer hergebruiken.
Er zijn ook herbruikbare oordopjes, maar die bevinden zich in een hogere prijsklasse. De meeste hiervan zijn ook uitgerust met een koordje of een beugel, waardoor je de oordopjes niet gemakkelijk zal verliezen.
Gehoorkappen
Gehoorkappen zijn gemakkelijk te gebruiken en beschermen je minstens even goed tegen geluidsoverlast, op voorwaarde dat ze het gehele oor omsluiten en dat ze gelijkmatige druk over beide oren uitoefenen. Zo sluiten ze het oor af van buitenlawaai. Je hebt er 2 modellen in:
- Het ene model sluit 28 dB af, dat is voor de meeste klussen voldoende.
- Het andere model dempt 32 dB, wat handig is als het er écht luid aan toe gaat.
- Heb je een zoontje of dochtertje dat thuis graag rond je benen hangt tijdens het klussen, dan zijn ook zij het best beschermd. Ook voor de allerkleinsten bestaan er aangepaste gehoorkappen.