Hoe houd je je bestrating vorstvrij?
Wanneer het stevig vriest of sneeuwt, kan je oprit of tuinpad flink glad worden, met soms nare gevolgen van dien. Er zijn gelukkig oplossingen waarmee je de bestrating rondom je woning - al dan niet preventief - vorstvrij kan houden.
Met strooizout
Wanneer we op het weerbericht horen dat er vrieskou aankomt, rukken de strooiwagens massaal uit om gladheid op onze wegen zo veel mogelijk te beperken. Ze komen uiteraard niet op jouw oprit, tuinpad of terras. Dus als je daar geen glijbaan wil, moet je zelf aan de slag.
Hoe werk je met strooizout?
Het best ga je preventief te werk: voordat de sneeuw is gevallen of het ijzel is gevormd. Je moet immers gemiddeld vijf keer zo veel zout gebruiken als je na sneeuwval of ijzelvorming strooit in vergelijking met een preventieve werking.
Moet je toch zout strooien na sneeuwval of ijzelvorming? Dan moet je je oprit eerst goed sneeuwvrij maken. Dat kan je met een stevige borstel of een sneeuwschop. Let wel goed op met een metalen of aluminium sneeuwschop op krasgevoelige ondergronden, zoals bepaalde soorten natuursteen of de toplaag van een keramische tegel. Het best gebruik je een schop uit kunststof.
Het zout strooien kan met de hand, met een schep, een strooibus of met een strooiwagen (die je overigens ook elders in de tuin kan gebruiken om te zaaien of te bemesten). Draag ook handschoenen om irritatie te voorkomen.
Het strooizout vermengt zich na verloop van tijd met het water uit sneeuw en ijs. Zo wordt een pekel gevormd met een lager vriespunt dan water, waardoor het ijs smelt, en je meer grip krijgt op je bestrating.
Is jouw bestrating bestand tegen zout?
Voor je zout strooit op je bestrating moet je nakijken of je bestrating er wel tegen kan. Je wil immers niet achteraf met ongewenste vlekken zitten.
- Onbeschermd beton kan aangetast worden door strooizout. Hierop ga je best met alternatieven te werk. Om het beton niet aan te tasten ruim je sneeuw gewoon met een stevige borstel of een sneeuwschop;
- Wat natuursteen betreft, ontketent strooizout bij sommige soorten een chemische reactie die vlekken kan veroorzaken, bij andere dan weer niet. Raadpleeg steeds de technische fiche van je gekozen type natuursteen. Op blauwsteen mag je bijvoorbeeld gerust strooien – je gaat het ook hier weer best preventief te werk. Anders kunnen er wel vlekken optreden. Om helemaal gerust te zijn, spoel je de blauwsteen na de vrieskou nog eens af met warm water om zoutresten weg te werken.
- Op keramische tegels mag je over het algemeen wel zout strooien. Deze zijn immers slechts beperkt tot niet poreus en zijn ongevoelig voor zout.
Welk strooizout kies je?
Bij het kiezen van je strooizout is de korrelgrootte van belang. Een fijne korrel werkt sneller, maar een grove korrel blijft langer actief en zal je oprit of terras langer beschermen tegen gladheid. Een fijne korrel is beter als je strooit na hevige sneeuwval, een grove korrel is beter geschikt om preventief te strooien. Strooi je zowel preventief als achteraf? Gebruik dan een mengeling van grove en fijne zoutkorrels.
Zorg ook voor zout met een laag vochtgehalte en een hoge zuiverheid (bepaald door de aanwezigheid van natriumchloride of NaCl) – dit om zo weinig mogelijk zoutresten over te houden na de werking. Het best wordt er ook een antiklontermiddel aan toegevoegd om aankoeken te voorkomen.
Alternatieven voor strooizout
Strooizout is effectief voor zijn doel, maar voor het milieu heeft het wel enkele nadelen. Het zout spoelt uit in bermen, beken en rivieren, wat de fauna en flora, vooral langs wegen, niet ten goede komt. Bepaalde amfibie- en vogelsoorten kunnen immers worden vergiftigd door water met een te hoog zoutgehalte.
Fabrikanten van strooizout sleutelen aan middelen en strooimethoden, zoals natstrooien, die het milieu zo min mogelijk schade berokkenen. Door zeezout te ontginnen in plaats van andere zoutsoorten, wordt de milieuschade ook reeds beperkt.
Je kan als particulier voorts kiezen om zand, kiezelstenen of houtsnippers te strooien op je oprit of terras, maar dat kan dan weer nefast zijn voor de riolen als je ze gewoon laat weglopen. Er wordt de laatste jaren ook geëxperimenteerd met grassap.
Dooikorrels
Dooikorrels vormen een iets duurder, maar wel biologisch afbreekbaar alternatief op strooizout. Ze zijn geschikt voor metalen, gewapend beton en natuursteen, daar er geen chloor aanwezig is en ze volledig zijn opgebouwd uit organische materialen. Ze werken 2 tot 3 dagen lang na het uitstrooien en kunnen effect hebben tot -50 °C. Je kan dooikorrels op dezelfde manier verwerken als strooizout, zowel preventief als curatief. Al geldt hier ook voor de hoeveelheid die je moet strooien: voorkomen is beter dan genezen.