HOE AKOESTISCH ISOLEREN
Met isolatie kan je je woning niet alleen thermisch, maar ook akoestisch isoleren, om een vaak onderschat probleem op te lossen, namelijk dat van geluidshinder. Gelukkig bestaan er zowel voor vloeren als wanden en daken meerdere oplossingen voor akoestische isolatie.
AKOESTISCHE ISOLATIE VOOR VLOEREN
AKOESTISCHE ISOLATIE VOOR WANDEN
AKOESTISCHE ISOLATIE VOOR PLAFONDS
AKOESTISCHE ISOLATIE VOOR HELLENDE DAKEN
AKOESTISCHE ISOLATIE VOOR VLOEREN
Een betonvloer oogt ‘stoer’ als hij blootligt, en is dus ideaal voor een industriële woonstijl. Maar de vloer is ook erg gevoelig voor contactgeluid. Bekende vormen van contactgeluid zijn het getik van hoge hakken en een dichtslaande deur. Om contactgeluid via vloeren te beperken, brengen meerdere fabrikanten platen op de markt die je ‘zwevend’ op een vloer moet plaatsen.
AKOESTISCHE ISOLATIE VOOR WANDEN
Om bestaande wanden akoestisch te verbeteren, kan je een voorzetwand plaatsen, het best volledig los van de bestaande wand. Er zijn ook panelen uit gerecycleerde materialen, voor de akoestische isolatie van binnenmuren.
AKOESTISCHE ISOLATIE VOOR PLAFONDS
Een eerste oplossing voor plafonds is inzetbaar voor kleinere overspanningen tot 5 meter. Een tweede oplossing is aan de bovenliggende structuur bevestigd, maar kan zo grotere overspanningen aan. Als derde oplossing kan je akoestische rotswolplaten inzetten.
AKOESTISCHE ISOLATIE VOOR HELLENDE DAKEN
Bijvoorbeeld in de buurt van luchthavens wensen bewoners vaak ook hun dak akoestisch te isoleren. Voor hellende daken wordt daarom een all-in-oneoplossing verkocht, waarmee je je dak snel en efficiënt (bijkomend) isoleert. Een andere oplossing is dan weer een combinatie van flexibele akoestische isolatie (gerecycleerde soepele materialen) die in de fabriek verlijmd wordt op een harde isolatieplaat.