GevelsPremium

Waarom kiezen voor gevelstenen?

Je kan enerzijds kiezen voor steenstrips, of je kan nieuwe gevelstenen of recuperatiestenen plaatsen. Qua gevelstenen is er een onmetelijk groot aanbod wat betreft vorm en kleur. We geven in grote lijnen mee uit wat je allemaal kan kiezen. Ook wat natuursteen betreft, zijn nagenoeg alle soorten mogelijk.

 

GEVELSTENEN

Er mogen nog zo veel verschillende types gevelbekleding voorhanden zijn, bij de meeste Belgische woningen is de gewone baksteen nog steeds in trek. Daarin is er een enorm aanbod aan soorten stenen qua kleur en vorm. Kleine gevelstenen geven een eerder klassieke look, lange en slanke stenen zorgen dan weer voor een moderner uitzicht.

handvorm gevel gevelbekleding

HANDVORM

Handvormgevelstenen hebben nerven, zijn ongelijkmatig bezand en kunnen zowel egale als zéér genuanceerde kleuren hebben. Daarnaast hebben deze bakstenen oneffen en ruwe zijden, wat een rustiek effect geeft.

vormbaksteen gevel gevelbekleding

VORMBAKSTEEN

Deze bakstenen zijn een afgeleide van handvormstenen, maar de klei wordt extra samengedrukt tijdens het productieproces. Hierdoor vertonen deze bakstenen nauwelijks tot geen nerven en een meer afgelijnde vorm.

strengpersstenen gevel gevelbekleding

STRENGPERSSTENEN

Het afgewerkte uitzicht en de strakkere lijnen maken deze gevelstenen ideaal voor moderne architectuur. Sommige strengpersstenen worden afgewerkt met een fijne, gelijkmatige bezanding. Deze vorm van baksteen vind je in grotere formaten.

gesmoord gevel gevelbekleding

GESMOORDE STENEN

Gesmoorde stenen zijn massief grijze stenen. Eerder gebakken stenen worden gesmoord in een zuurstofarme atmosfeer waardoor deze stenen een grijs kleur krijgen. Een gesmoorde baksteen heeft een prachtige uitstraling en is erg duurzaam.

wasserstrich gevel gevelbekleding

WASSERSTRICH STENEN

De wasserstrich baksteen is een massieve steen en kenmerkt zich door een oneffen structuur gecombineerd met een onbezand oppervlak.

 

RECUPERATIESTENEN OF NIEUWE STENEN?

Als oude gevelstenen uit afbraakwerken nog steeds intact genoeg zijn, kan je ze, na reinigen, ook gebruiken om een nieuwe gevel mee op te bouwen. Deze zorgen vaak voor een authentieke en unieke uitstraling. Voor wie ervan houdt om oude materialen te hergebruiken, is milieubewustheid een extra motivatie. Gerecupereerde stenen behoeven immers geen zware machinerie om te verwerken.

Daarnaast zijn er ook fabrikanten die de oude look nastreven met nieuwe gevelstenen, zogenaamde retrostenen. Deze stenen worden getrommeld en krijgen kunstmatige mortelresten mee, elementen die je sowieso hebt bij gerecupereerde gevelstenen.

gevelstenen gevel gevelbekleding

CE-MARKERING

Enkel nieuwe stenen kunnen een CE-markering verkrijgen, daarmee bevestigt de fabrikant dat zijn product in overeenstemming is met de verklaarde prestaties in de prestatieverklaring. Voor recuperatiestenen is dit niet mogelijk omdat de oorspronkelijke producent in de meeste gevallen niet gekend is.

recuperatiestenen gevel gevelbekleding

VERDERE AANDACHTSPUNTEN VOOR RECUPERATIESTENEN

Stenen voor buiten- en binnenmuren worden niet vaak gesorteerd, waardoor ze onherroepelijk door elkaar raken en nadien gebruikt kunnen worden in een buitenmuur. Stenen voor een binnenmuur kunnen namelijk niet zo goed tegen vorst. Dit kan een fabrikant die recuperatiestenen verhandelt echter gemakkelijk achterhalen bij het reinigingsproces, waardoor het materiaal zichzelf uitsorteert.

Recuperatiestenen zijn ook niet onbeperkt voorradig. Je kan bijvoorbeeld wel je gevel bezetten met recuperatiestenen, maar als je later een garage wil bijbouwen, kan het zijn dat je een andere soort stenen zal moeten bestellen.

 

NATUURSTEEN

natuursteen gevel gevelbekleding

VORMEN

Panelen met een 1-op-2-verhouding (meestal 120 x 60 cm) zijn esthetisch en vormen het esthetische en praktische standaardformaat. Daarnaast zijn tegels en langwerpige (stapel)strips courante formaten. Ook hier geldt dat alles mogelijk is: ontginning en verzaging kunnen gebeuren op maat van het project.

natuursteen verlijmen gevel gevelbekleding

BEVESTIGING

Door het bevestigen van panelen op een verlijmde ondergrond wordt het hele oppervlak ondersteund, waardoor de inherente sterkte van de natuursteen minder belangrijk wordt. Dat maakt het plaatsen van nagenoeg alle natuurgesteenten mogelijk.

VERLIJMEN

Verlijming lukt moeilijk voor die natuurstenen die vocht- en vorst­gevoelig zijn. Verlijmen en vermetselen van gevels is echter wel nadelig voor de ventilatie.

VERANKERING

De sterkte van de steensoort, het gewicht en de grootte van het paneel (max.1 m²) bepalen het aantal vereiste ankers. Hoe meer ankers, hoe duurder de plaatsing wordt. Bovendien geldt dat platen dikker moeten zijn dan bij verlijmde steenstukken (3 cm bij graniet en basalt, 4 cm bij zwakkere soorten), wat eveneens de prijs opvoert. Let wel: het gaat hier om panelen, en niet om kleinere strips zoals bij het metselen en verlijmen.

Het grote voordeel van verankering is de goede ventilatie via de luchtspouwen. Ver­ankerde gevels zijn bovendien makkelijker te isoleren en sluiten goed aan op een dakconstructie, wat goed is om koudebruggen te vermijden.

 

STEENSTRIPS

Wie snel gevelstenen wil kunnen aanbrengen, kan ook kiezen voor steenstrips. Deze bestaan niet noodzakelijk uit bakstenen. Ook natuursteen en keramiek kunnen verwerkt worden tot steenstrips. Er bestaan zelfs steenstrips uit kunststof.

Steenstrips zijn een ideale combinatie met isolatieplaten langs de buitengevel. Ze kunnen er rechtstreeks op worden gelijmd, en zo zijn koudebruggen meteen verleden tijd.

Ga je geen isolatie(platen) langs buiten aanbrengen, maar heb een een spouw die je wil laten isoleren? Dan kan je de stenen op de gevel zelf aanbrengen.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine