JE WATERONTHARDER ONDERHOUDEN
Een waterverzachter moet eenmaal per jaar worden onderhouden voor een optimale werking. Daarvoor kan je een onderhoudscontract afsluiten met de firma die de verzachter geplaatst heeft. Lees hier hoe zo’n controle in zijn werk gaat.
HARDHEID TESTEN
De waterhardheid wordt reeds getest voor de afstelling van de waterontharder bij installatie, maar tijdens een onderhoud wordt de hardheidstest nogmaals herhaald om zeker te zijn of de machine zijn werk doet, en niet opnieuw moet worden afgesteld.
Daarbij wordt er water uit de kraan opgevangen en getest. Zo nodig, wordt de waterontharder nog bijgesteld om het onthardingsproces te optimaliseren.
TOESTEL ONDERHOUDEN
Op een waterontharder zitten redelijk wat onderdelen die reiniging en smering vergen. Denk aan de injectoren, de kleppen, de filter, ... Eventuele aangekoekte zoutresten worden ook verwijderd. Je kan weten dat je toestel vrij is van zoutresten is als je helder water bekomt – dat wordt eveneens getest na reiniging. De harsen worden ook ontsmet met een chloormiddel.
HOE VAAK?
Hoe vaak het toestel onderhoud nodig heeft, is afhankelijk van je waterverbruik. Bij een normaal waterverbruik (om en bij de 100 l per persoon/dag) is een tweejaarlijks onderhoud ruim voldoende. Is jouw verbruik lager, dan kan je het gerust om de drie jaar laten uitvoeren. Bij een hoger verbruik kan je baat hebben bij een jaarlijks onderhoud.
WAT KAN JE ZELF DOEN?
Het periodieke onderhoud laat je best over aan een vakman. Met een watertester kan je wel zelf de hardheid wat je water testen. Je kan ook nagaan of je zoutverbruik op peil is. Veel pekelwater in het zoutreservoir wijst op een hoog verbruik. Vergelijk je jaarlijks zoutverbruik met je jaarlijks waterverbruik. Is dat hoger dan 1 kg/1.000 l water? Dan moet je een vakman laten langskomen.