Waarom en wanneer een waterontharder plaatsen?
Kalkaanslag op je toestellen of last van een droge huid? In sommige regio’s is het aandeel van kalk in het leidingwater vrij hoog. Is dat bij jou zo? Dan komt een waterverzachter goed van pas. Maar hoe werkt dat precies? En wanneer is het nodig? Je leest het hier.
WAT IS EEN WATERONTHARDER?
Met behulp van een waterontharder kan je je water zachter maken, dit wil zeggen dat je het aandeel van calcium en magnesium reduceert om zo ontkalkt, dus 'zachter water', te bekomen. Het zijn calcium en magnesium die immers voor een droge huid en kalkaanslag op je toestellen zorgen.
WAAROM IS HET INTERESSANT?
Door je vaatwasser en je wasmachine op zacht water te laten draaien, zal je geen last hebben van verkalking, waardoor de toestellen langer zullen meegaan. Zeep en waspoeder werken immers beter in onthard water, wat dus voor een properdere afwas en schonere kleren zorgt. Je hebt bij onthard water immers minder (af)wasmiddel nodig.
Ook voor je verwarmingsbuizen is een waterontharder goed nieuws. Hard water en kalk maken het verwarmingsproces in je ketel en verwarmingstoestellen moeilijker, waardoor er meer energie moet worden verbruikt dan met zacht water. Je zal dus besparen met een waterontharder.
Je toestellen gaan langer mee met zacht water
SMART toestellen
De nieuwste modellen waterverzachters worden steeds slimmer. Allerlei sensoren maken van je waterontharder ook een ideaal meettoestel voor verbruik, je kan lekken detecteren en alles is gemakkelijk te volgen op je smartphone.
lekdetectie
Bij nieuwere waterontharders heb je vaak de mogelijkheid om te opteren voor een toestel met lekdetectie. Het apparaat merkt wanneer er een abnormaal langdurig waterverbruik is - langer dan de vooringestelde tijd. Normaal zit dat rond de twee uur bij normaal huishoudelijk gebruik. Wanneer die twee uur overschreden wordt, geeft het toestel een alarmmelding. Is de waterverzachter verbonden met wifi, dan wordt een verwittigingsmail verstuurd naar je emailadres.
Een andere vorm van lekdetectie is een detector die op de grond ligt en verbonden is met de waterontharder. Ligt er water op de vloer van je kelder - ongeacht de oorzaak - dan sturen sensoren een signaal naar het toestel. Via mail of via de app krijg je dan een verwittiging.
HANDIGE SNUFJES
Bepaalde toestellen hebben sensoren die aangeven wanneer je het zout moet aanvullen, als er een storing is, een defect etc. Ze meten ook je verbruik en stemmen de spoelbeurten daarop af. Heb je bijvoorbeeld gasten in huis of ga je op vakantie, dan zal de verzachter dus automatisch het aantal spoelbeurten verhogen of verminderen.
Via je smartphone kan je je dagelijks, maandelijks en jaarlijks verbruik analyseren en nagaan waar je nog kan besparen.
Ook een terugspoelfilter kan aan de orde zijn bij jou thuis, omdat die de zanddeeltjes en iets grotere deeltjes uit het aangevoerde water filtert. Op die manier komt er voorgefilterd water binnen in je waterverzachter.
Wie zich er eveneens van wil verzekeren dat het water geen overheersende smaak of nare geur heeft, kan ook een koolstoffilter aan de installatie toevoegen.
HEB IK ER EEN NODIG?
Of een waterontharder absoluut nodig is, hangt af van de regio waar je woont. In de ene gemeente of straat is het leidingwater harder dan in de andere regio. Of een waterontharder een nuttige investering is voor jou, kan je nakijken bij je watermaatschappij of met een testkit die je in DHZ-zaken kan vinden.
FRANSE GRADEN
Waterhardheid wordt doorgaans uitgedrukt in Franse graden (fH). Vanaf 25 fH wordt over het algemeen aangeraden om een waterverzachter aan te schaffen:
- tussen de 0 en de 15 fH is zeer zacht tot zacht water;
- 15 tot 30 fH wordt beschouwd als een gemiddelde waterhardheid;
- 30 tot 45 of meer fH is hard tot zeer hard water.
"IK WIL GEEN ONTHARDER"
Heb je wel last van kalkaanslag op je elektrische toestellen, maar zie je het niet zitten om een waterontharder te plaatsen? Dan kan je met de volgende tips kalkaanslag aanpakken en beperken.
Stel de boiler of geiser in op een temperatuur onder de 60 °C. Afzetting van kalk is immers vooral een probleem wanneer water wordt opgewarmd tot een temperatuur daarboven. Bij een (af)was op meer dan 60 °C kan je een kalktablet toevoegen in het toestel. Vaatwasmachines vereisen vaak reinigingszout en geven aan wanneer er niet genoeg zout aanwezig is in het toestel, luister naar je toestel wanneer hij om zout vraagt.
Azijn is een goed bestrijdingsmiddel om kalkafzetting weg te krijgen in elektrische apparaten zoals een koffiezet. Douchekoppen en kranen kan je eveneens ontkalken door ze enkele uren te laten weken in azijn.