NutsvoorzieningenPremium

Hoe zelf een waterontharder installeren?

Een waterverzachter installeren lijkt heel wat, maar er bestaan zelfbouwpaketten waarmee het een zeer haalbare klus wordt voor de geoefende handen. We bespreken in dit artikel de stappen die je hierbij moet doorlopen.

 

VOORBEREIDING

voorbereiding waterontharder waterverzachter

Voor je je waterverzachter installeert, moet je voldoende ruimte hebben in de buurt van je waterteller. Verder moet er ook een stopcontact en een afvoer aanwezig zijn. Voorzie ook een dichtingskoord voor de schroefdraad. Verder heb je nog een aansluitkit, de afvoer, een zak zout en uiteraard het toestel zelf nodig.

Voor je begint aan de montage, stal je best alles voor je uit zodat je een overzicht hebt van alle onderdelen en kan checken of er niets ontbreekt.

Voor je van start gaat, draai je uiteraard eerst de watertoevoer dicht!

WATERTOEVOER

toevoer waterontharder waterverzachter

Onderbreek de watertoevoerleiding om de waterverzachter te kunnen aansluiten. Sluit de ontharder op de watertoevoerleiding aan. Dit doe je zo dicht mogelijk bij de waterteller en nog voor je eerste collector.

 

DRUKREGELAAR

drukregelaar waterontharder waterverzachter

Om het toestel te beschermen, is een drukregelaar van tel. Zo komt het water niet onder een te hoge druk je installatie binnen. Met de regelaar wordt de druk begrensd tot 4,5 bar. Heb je die niet? Of werd die niet meegeleverd gekregen bij de fabrikant? Dan kan je die achteraf nog bijbestellen.

Eens je de drukregelaar hebt, monteer je die na de waterteller en voor de waterverzachter. Op deze drukregelaar staat een pijl aangegeven, die moet de richting van het binnenkomende water volgen. Dit is de enige correcte positie. Is alles correct gepositioneerd? Dan sluit je het ventiel met de gepaste koppelstukken aan op de waterleiding.

Het limiet op de drukregelaar (4,5 bar) hoef je niet zelf in te stellen, maar gebeurt door de technieker die het toestel komt opstarten.

BYPASS

bypass waterverzachter

Via de waterverzachter moet je vervolgens een bypass creëren op je watertoevoerleiding. In de montageset zitten de nodige stukken die met behulp van de montagehandleiding in elkaar kan puzzelen.

 

WATERDICHTE AANSLUITINGEN

Wees erop bedacht dat alle aansluitingen perfect waterdicht zijn! Besteed daarom voldoende aandacht aan het voorbereiden van de koppelingen.

RUWE SCHROEFDRAAD

schroefdraad waterontharder waterverzachter

Je zal bijvoorbeeld zien dat er in de schroefdraad van sommige stukken een karteling zit, terwijl andere onderdelen een gladde draad hebben. Controleer daarom steeds of de schroefdraad al dan niet ruw is. Een ruwe schroefdraad is nodig omdat de afdichtingsdraad die je erop moet aanbrengen, voldoende grip moet hebben.

Zijn er geen kartelingen? Dan ruw je de schroefdraad op met een vijl. Beweeg de vijl dwars over de draad om een ruw oppervlak te creëren.

 

DICHTINGSKOORD

dichtingskoord waterontharder waterverzachter

Op de verpakking van je dichtingskoord staat aangegeven hoeveel wikkelingen je moet aanbrengen voor een goede dichting. Breng vervolgens de nylondraad aan volgens de richting van de schroefdraad. Ga een aantal keer kriskras over de draadgangen voor een optimale afdichting. Zo steek je het volledige opzetstuk in elkaar. Voor de correcte volgorde volg je simpelweg de handleiding.

Zijn er koppelstukken met een rubber? Dan heb je geen dichtingskoord nodig.

 

VASTZETTEN

beugels waterontharder waterverzachter

Initieel zet je alles handvast, maar eens de koppeling compleet is, span je nog extra aan met een tang. Draai echter niet te ver aan, zodat het koord niet wordt beschadigd.

Teken af waar je de bevestigingsbeugels zal monteren. Die beugels schroef je vast met de bijgeleverde montagebouten. Zo is de koppeling definitief bevestigd.

 

ALUPEXLEIDING

alupex waterontharder waterverzachter

Om het circuit nu opnieuw te sluiten, moet je nog de alupexleiding op het koppelstuk aansluiten. Om die ertussen de doen passen, moet je die inkorten. Teken dus de maat af op de leiding en kort af met een knijptang.

Het uiteinde afronden doe je met een kalibreerhulpstuk. Zo kan je met een klemkoppeling een goede waterdichte aansluiting maken.

Is dit in orde? Dan is je aanvoerleiding klaar om de waterverzachter op te kunnen aansluiten.

 

AANSLUITSET

aansluitset waterontharder waterverzachter

Om de waterverzachter te kunnen aansluiten, installeer je eerst de aansluitset op het toestel. Dit dient om de toe- en afvoer van water van en naar het toestel af te sluiten, zodat je nog steeds water kan blijven gebruiken zonder dat het door de ontharder moet passeren. Op de aansluitset monteer je nog de flexibele buizen die de aansluiting tussen je ontharder en de waterleiding maken.

Vergeet ook hier niet om, voor een waterdichte afdichting, de rubberen ringen in de koppeling te steken voor je ze vastdraait.

 

AFVOERLEIDING

afvoerleiding waterontharder waterverzachter

Wanneer alles goed is aangespannen, moet je nog de afvoerleiding op het toestel installeren. Deze buis dient om het spoelwater uit het toestel af te voeren, en moet tot bij de voorziene afvoer geraken om het water vlot te laten wegvloeien in de riolering. Steek de buis in de voorziene opening met een klemstuk. Zit hij diep genoeg? Draai dan de spanring aan.

Monteer voorts ook de opvangtrechter met sifon (tegen geurhinder) op de afvoerleiding en bevestig deze met een beugel op de muur.

 

FLEXIBELS OP DE WATERVERZACHTER

flexibels waterontharder waterverzachter

Als dat gebeurd is, kan je de waterverzachter op zijn plaats zetten en de flexibele leidingen op de koppeling aansluiten. Om te weten welke flexibel je waar moet aansluiten, kijk je naar de rode hendels op de bypasskraan van het toestel. Deze hendels vormen een pijl die toont hoe het water zou moeten stromen.

bypass waterontharder waterverzachterTip: staat de hendel dwars op de leiding? Dan is je bypasskraan gesloten. Volgt de hendel de richting van je leiding? Dan staat hij open.

Wanneer de aansluiting is gebeurd, draai je de kranen op je waterverzachter dicht en zet je alle bypasskranen op je koppeling open. Zo zet je druk op je leiding en kan je testen of al je gemonteerde verbindingen zeker waterdicht zijn. Vergeet hiervoor niet je hoofdkraan terug open te draaien.

 

AFVOERSLANG MONTEREN

afvoerslang  waterontharder waterverzachter

Het uiteinde van de afvoerslang moet 2 cm boven de opvangtrechter uitkomen. Zorg zeker dat deze goed vastzit, want hier komt redelijk wat druk op te staan bij het spoelen.

 

WANNEER DE TECHNIEKER LANGSKOMT …

test  waterontharder waterverzachter

Zorg verder ook dat zowel het bijgeleverde zout als de bijgeleverde hardheidstester bij het toestel aanwezig zijn voor de technieker langs komt om het toestel op te starten.

Steek ook het toestel nog niet in het stopcontact, dat zou het systeem ontregelen!

Wanneer de technieker er is, begint hij of zij met met de hardheid van het aangevoerde leidingwater te testen met de hardheidstester. Zo kan die het toestel correct instellen. Daarvoor worden de testwaarden in een rekenprogramma gestoken dat aangeeft welke instelling er moet worden gehanteerd.

zout toevoegen  waterontharder waterverzachter

Vervolgens wordt het reservoir met zout gevuld en kan de technieker het toestel van water en stroom voorzien en het juist instellen.

Om te controleren of alles correct is, wordt de hardheid van het water opnieuw getest, maar deze keer aan een aftapkraan die achter de waterverzachter op het circuit zit, zoals bijvoorbeeld de keukenkraan.

Zo nodig, kan het toestel nog worden bijgeregeld en opnieuw worden getest tot het resultaat in orde is. Op die manier wordt de opstart afgerond en is je waterverzachter volledig operationeel om je van aangenaam zacht en ontkalkt water te voorzien!

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine