TuinaccessoiresPremium

SOLAR BUITENVERLICHTING IN JE TUIN

solar spot solarlampen

De juiste verlichting geeft je tuin altijd iets extra's. Er zijn diverse oplossingen te verkrijgen waarmee je zelf aan de slag kan, en dat aanbod blijft groeien. De laatste jaren valt daarbij een opmars van solar tuinverlichting te bespeuren. Er zijn dan ook heel wat voordelen aan, niet in het minst de zeer eenvoudige installatie en het feit dat de zon gratis energie levert. Lees er meer over in dit artikel.

 

werking

Solar verlichting werkt op zonne-energie. Een lichtcollector (klein zonnepaneel met een aantal zonnecellen) op het armatuur of ermee verbonden via een kabel, vangt overdag de zonnestralen op. Deze worden omgezet naar elektrische energie en opgeslagen in de oplaadbare accu of batterij. Wanneer de avond valt, zorgt een schemerschakelaar ervoor dat de lamp gaat branden. De meeste modellen solarlampen hebben met een opgeladen accu een brandduur van ongeveer 6 uur. 

LEDVANCE solarlampen

uitvoeringen

De opmars van solarlampen heeft voor een forse uitbreiding van de verkrijgbare soorten gezorgd. Wandlampen, staande lampen, sfeerverlichting, spots, schijnwerpers en bouwlampen - er is al een versie op zonne-energie verkrijgbaar op de markt. Bovendien zijn er designs in een waaier aan stijlen, ideaal voor zowel de moderne als de romantische tuin. Ook modellen met een bewegingssensor, afstandsbediening, kleurvariaties en/of timer zijn een optie.

EGLO solarlampen

VERMOGEN

Het spreekt voor zich dat het vermogen van een solarlamp bepaald wordt door het vermogen van de batterij en dat van de collector. Dit wordt beïnvloed door het aantal uren zonlicht en de standplaats van je lamp. Zie je dat deze niet op volledige sterkte brandt, is dit meestal omdat de batterij dus niet voldoende is opgeladen. Hoe meer vermogen de batterij van de solarlamp heeft, hoe feller ze kan branden en des te hoger de lichtopbrengst in Lumen zal zijn. Omgekeerd zal een lamp met veel lichtopbrengst, dus hoog aantal Lumen, ondermaats presteren als de batterij een beperkt vermogen heeft. In dat geval zal de brandduur dus ook minderen.
Tot slot speelt ook de kwaliteit van de leds een rol. Hoe energiezuiniger, hoe meer lichtopbrengst en brandduur.

 

Onderhoud

Solarlampen zijn eenvoudig te onderhouden. Plaats ze beschut tegen wind en water en zorg ervoor dat het paneel niet snel bedekt geraakt met aarde, bladeren, mos etc. Als je merkt dat de collector vervuild is, reinig die dan voorzichtig met wat water. Is de vervuiling hardnekkig? Dan kan je een speciaal schoonmaakmiddel voor zonnepanelen gebruiken. 

Slechte standplaats vuil paneel

IP-KLASSE
Buitenverlichting moet voldoen aan een bepaalde IP-klasse, dat geldt evenzeer voor solarverlichting. De standaard is IP44, wat wil zeggen dat de armatuur beschermd is tegen elke vorm van regen, ook extreme slagregen. Soms zijn er ook hogere waardes (bijvoorbeeld ledstralers met IP65-rating) die inhouden dat er ook rechtstreeks met een tuinslang op de armatuur kan worden gesproeid. 

 

Pro en contra

Voordelen

Voordelig

In tijden van torenhoge energieprijzen, zijn alle extraatjes welkom. Het zonlicht dat via de lichtcollector omgezet wordt naar verlichting, is gratis. Qua aankoopprijs geldt dat die uiteraard stijgt naarmate de lampen beter en meer moeten presteren. 

Ecologisch

Zonne-energie is duurzaam. En wie zorg besteed aan het onderhoud van het armatuur en het zonnepaneel van de lampen, verlengt de levensduur ervan. 

Eco solarlampen action

Eenvoudige installatie

Een grote troef van solarverlichting is de uiterst gemakkelijke plaatsing. Over het algemeen zijn tuin en buitenruimtes minder voorzien van stroompunten als binnen. Snoerloos is dan ook een zegen! Verlichting op zonne-energie maakt komaf met ingegraven kabels of verlengsnoeren.

De installatie houdt enkel in dat je het armatuur op een gewenste plek plaatst (houd hiervoor rekening met het lichtplan van je tuin) en dat de lichtcollector ergens zit waar hij veel daglicht kan opvangen. Wanneer de lampen op een schaduwrijke plaats moeten komen, kan je opteren voor een model met zonnepaneel en snoer. Zo staat het armatuur op de juiste plaats en kan je het zonnepaneel even verder in de zon zetten. 

Het snoerloze aspect garandeert tot slot ook dat je een armatuur indien nodig of gewenst, heel eenvoudig kan verplaatsen.

Installatie solarlampen

Snelle evolutie

Solarlampen evolueren heel snel. Zowel op het vlak van prestaties en kwaliteit als design zijn verbeteringen zichtbaar. Brandduur en lichtsterkte zitten in de lift en esthetisch gezien wordt vaker gewerkt met kleinere of onzichtbare zonnepanelen. Het steriele witte licht moet bij de sfeerverlichting ook baan ruimen voor warmwitte tinten.

Nadelen

  • Niet elke batterij levert optimale prestaties. Bij goedkopere armaturen is de batterij soms snel aan vervanging toe of levert de lamp al snel niet voldoende lichtsterkte meer. 
  • Bij weinig zonlicht, kan de batterij niet of amper opladen. 

TIPS VOOR EEN MAXIMALE OPBRENGST BIJ SCHADUW
- Kies een armatuur met zonnecollector aan een snoer, zodat je het op de zonnigste plaats kan zetten zonder je lamp telkens te moeten verplaatsen.
- Zorg dat de collector schoon is.
- Indien mogelijk, kan je de batterij uit je armatuur halen en via een oplader 'bijvullen'. Let goed op dat beide compatibel zijn!
- Gebruik enkel licht wanneer dat nodig is. Schakel de lamp uit als ze niet gebruikt wordt en werk met een bewegingssensor of timer.

installatie solarlampen makkelijk

 

 

Met dank aan EGLO en LEDVANCE

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? Klik hier om aan te melden
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?Klik hier om aan te melden

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.
Word één maand gratis premium abonnee en ontdek
alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
In dit magazine